Do góry

Przekąski Przepis na:

Zielony sos w trzech odsłonach

Zielony sos w trzech odsłonach

Autor:

Przepisów i artykułów: 120 Ocena: 1049

Dodano:

Odsłon: 1254

Eksplozja smaków, piękny zielony kolor :) Ma wiele zastosowań i jest bombą witaminową :) Czy jest coś pyszniejszego od młodych, wiosennych ziół i nowalijek? Chyba nie To jest najlepszy czas, aby w naturalny sposób dostarczyć organizmowi cenne minerały i witaminy.

Składniki

> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na niewielkiej ilości oleju (ok. 1 łyżki ), dodajemy liście rzodkiewki i chrzanu, mieszamy z cebulą i chwilę podsmażamy aż liście zwiotczeją. Przekładamy wszystko do blendera kielichowego, dodajemy listki oregano i gałązkę lubczyku, dodajemy 50 ml przegotowanej wody (niekoniecznie) i miksujemy na krem. Przekładamy z powrotem do garnka i podgrzewamy na niewielkim ogniu, solimy i dodajemy jogurt. Dokładnie mieszamy. W takiej postaci sos podajemy na ciepło do mięs, np. smażonej czy pieczonej piersi z kurczaka.

  2. Po wystudzeniu do sosu można dodać majonez w proporcji: 3 łyżki sosu + 2 łyżki majonezu. W takim wydaniu podajemy do jajek ugotowanych na twardo.

  3. Znakomicie również sprawdza się w wiosennej sałatce: młode liście sałaty + pokrojony w kostkę świeży ogórek + pokrojony w kostkę pomidor + pokrojona w plasterki rzodkiewka + posiekane na twardo jajka + garść posiekanego szczypiorku, wszystko polane i wymieszane z zielonym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń