Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z cukinii na zimę z dodatkiem curry.

Sałatka z cukinii na zimę z dodatkiem curry.

Autor:

Przepisów i artykułów: 581 Ocena: 11506

Dodano:

Odsłon: 9638

Sezon zaprawowy się rozkręca powoli, w tym roku chcę zaprawić więcej słoików i będzie też parę nowości, a póki co zaczynam od sprawdzonego przepisu. Tak przygotowaną cukinię robię już trzeci sezon, jest naprawdę pyszna, zawsze znika z piwnicy w pierwszej kolejności. Lubimy domowe zaprawy pod każdą postacią, na zimę jak znalazł.

Składniki

  • 7 słoików 0,5 l
  • 2 kg młodej cukinii
  • 2 cebule
  • 3 papryki czerwone
  • 1,5 łyżki soli
  • 3/4 szkl.octu
  • 1 szkl.cukru
  • 1,5 łyżeczki curry
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka z cukinii na zimę z dodatkiem curry.

Przygotowanie

  1. Cukinie umyć, odciąć końce i zetrzeć na szatkownicy do kapusty. Cebulę obrać, opłukać pod wodą i pokroić w piórka, paprykę umyć, pokroić w cienkie paski.
    Warzywa w misce zasypać solą i dokładnie wymieszać rękami, odstawić na 2 godz. cukinia puści sok przez ten czas.
    W tym czasie umyć i przygotować słoiki, z podanej porcji wyszło mi 7 słoików pół litrowych.
    Do rondelka wlać ocet, wsypać cukier i curry, zagotować, następnie przelać do miski z warzywami i całość dokładnie wymieszać.
    Przekładać do słoików, brzegi wytrzeć ścierką, zakręcić i pasteryzować 10 min.od momentu zagotowania (do dużego garnka włożyć na dno ściereczkę, układać słoiki, zalać wodą do 3/4 wysokości słoików, gdy woda się zagotuje, zmniejszyć palnik i gotować na małym ogniu 10 min ) .
    Słoiki wyjąć z garnka na ściereczkę, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia, wynieść do piwnicy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń