Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa i smaczna przekąska. Łatwy do zrobienia dodatek do obiadu.
Buraki bez obierania zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 60 - 80 minut. Czas pieczenia dostosować do wielkości buraków. Najlepiej, aby buraki były podobnej wielkości, wtedy upieką się w tym samym czasie.
Po upieczeniu buraki wystudzić i obrać, a następnie pokroić w niezbyt grube plastry.
Sos starannie rozmieszać, aby powstała jednolita konsystencja. Zazwyczaj sos robię w małym słoiczku, zakręcam i potrząsam nim, aż wszystko się połączy. Po wymieszaniu sos spróbować, jeśli wolimy bardziej słodkie dodać odrobinę więcej miodu, jeśli zaś bardziej ostre dodać więcej musztardy. Nie przesadzić tylko z miodem, gdyż pieczone buraki są słodkie i zbyt słodki sos nie będzie dobry.
Sosem polać pokrojone buraki tuż przed podaniem i oprószyć pieprzem i odrobiną soli. Udekorować natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
Tak przygotowane buraki są pyszną przekąską same w sobie, ale dobrze również smakują podane np. z grillowanym kurczakiem lub innym mięsem.
Najprostsze i z małą ilością tłuszczu, frytek nie trzeba topić w garnku z ole...
Odsłon: 675
Usmażone panierowane plastry schabu podane z ugotowanymi w mundurkach, młodym...
Odsłon: 166
Usmażone panierowane plastry schabu podane z ugotowanymi w mundurkach, młodym...
Odsłon: 166
Składniki
Buraki bez obierania zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 60 - 80 minut. Czas pieczenia dostosować do wielkości buraków. Najlepiej, aby buraki były podobnej wielkości, wtedy upieką się w tym samym czasie. Po upieczeniu buraki wystudzić i obrać, a następnie pokroić w niezbyt grube plastry.
Sos starannie rozmieszać, aby powstała jednolita konsystencja. Zazwyczaj sos robię w małym słoiczku, zakręcam i potrząsam nim, aż wszystko się połączy. Po wymieszaniu sos spróbować, jeśli wolimy bardziej słodkie dodać odrobinę więcej miodu, jeśli zaś bardziej ostre dodać więcej musztardy. Nie przesadzić tylko z miodem, gdyż pieczone buraki są słodkie i zbyt słodki sos nie będzie dobry.
Sosem polać pokrojone buraki tuż przed podaniem i oprószyć pieprzem i odrobiną soli. Udekorować natką pietruszki lub świeżą kolendrą. Tak przygotowane buraki są pyszną przekąską same w sobie, ale dobrze również smakują podane np. z grillowanym kurczakiem lub innym mięsem.
Przepisy Sałatki
Sałatki
Grillowane plastry młodej kapusty
Sałatki
Rukola w sosie musztardowo-miodowym
Sałatki
Majowa sałatka z porem
Sałatki
Sałatka z tuńczykiem, pomidorami i jajkiem
Grillowane plastry młodej kapusty
Soczysta i po prostu przepyszna!
Odsłon: 20
Rukola w sosie musztardowo-miodowym
Dzisiaj kolejna propozycja sałatki. W roli głównej rukola w słodko-pikatnej o...
Odsłon: 105