Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka brokułowa

Sałatka brokułowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 88

Dodano:

Odsłon: 7921

Warzywna sałatka z wyrazistym smakiem.

Składniki

  • 1 brokuł (500g)
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • 4-5 ugotowanych jaj
  • 150 g sera feta
  • 100 g ziarna słonecznika
  • sos czosnkowy: jogurt naturalny (180g), majonez (2-3 łyżki), 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Brokuły podzielić na mniejsze różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić.
    2. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić.
    3. Ostudzone brokuły wyłożyć na dno salaterki. Jeśli któraś z różyczek jest zbyt duża, podzielić na mniejsze kawałki.
    4. Czerwoną cebulę pokroić w kostkę lub piórka. Wyłożyć na warstwę brokułową.
    5. Czerwoną fasolę z puszki przepłukać, wysypać na warstwę cebulową.
    6. Jajka pokroić w grubszą kostkę, wyłożyć na warstwę fasolową.
    7. Z podanych składników przygotować sos czosnkowy: jogurt naturalny wymieszać z majonezem i przeciśniętym czosnkiem, doprawić do smaku.
    8. Sosem polać warstwę jajeczną.
    9. Ser feta pokroić w kostkę. Wyłożyć na sos.
    10. Ziarno słonecznika uprażyć, posypać po serze...

    ... i gotowe :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń