Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa i smaczna sałatka świetnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację, a także jako lunch do zabrania do szkoły lub pracy.
"Całodzienne śniadanie" to tłumaczenie nazwy angielskiego dania zwanego "All...
Odsłon: 71
Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto, idealne na różne okazje.
Odsłon: 174
Bigos świąteczny przygotowuję zawsze wcześniej , aby leżakował i dobrze przeg...
Odsłon: 451
"Całodzienne śniadanie" to tłumaczenie nazwy angielskiego dania zwanego "All...
Odsłon: 71
Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto, idealne na różne okazje.
Odsłon: 174
Bigos świąteczny przygotowuję zawsze wcześniej , aby leżakował i dobrze przeg...
Odsłon: 451
Składniki
Fasolkę oczyścić z ogonków, umyć i włożyć do 3 litrów gotującej się wody z dodatkiem cukru i soli i gotować bez przykrycia około 7 - 8 minut, aż fasolka będzie ugotowana al'dente (nie powinna być zbyt miękka). Po ugotowaniu fasolkę odcedzić i po wystudzeniu pokroić na mniejsze kawałeczki.
Brokuła umyć i oddzielić od łodygi duże różyczki, które gotować w tej samej wodzie, w której gotowała się fasolka przez około 5 minut, aż brokuł będzie ugotowany al'dente. Brokuła odcedzić, wystudzić i podzielić na mniejsze cząstki.
Ser feta pokroić w kostkę, a pomidorki przekroić na pół.
Jogurt, oliwę i czosnek wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja. Jeśli użyjemy świeżego czosnku, należy go obrać i przecisnąć przez praskę. Sałatka ze świeżym czosnkiem będzie miała bardziej intensywny smak czosnkowy, z suszonym jest zdecydowanie łagodniejsza Wszystkie składniki połączyć, dodać sos, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Soli zbyt dużo nie dodawać, gdyż ser feta jest dość słony.