Sałatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 5934
Dodano: 15.10.2017
Odsłon: 6541
3-4 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Fasolkę oczyścić z ogonków, umyć i włożyć do 3 litrów gotującej się wody z dodatkiem cukru i soli i gotować bez przykrycia około 7 - 8 minut, aż fasolka będzie ugotowana al'dente (nie powinna być zbyt miękka). Po ugotowaniu fasolkę odcedzić i po wystudzeniu pokroić na mniejsze kawałeczki.
Brokuła umyć i oddzielić od łodygi duże różyczki, które gotować w tej samej wodzie, w której gotowała się fasolka przez około 5 minut, aż brokuł będzie ugotowany al'dente. Brokuła odcedzić, wystudzić i podzielić na mniejsze cząstki.
Ser feta pokroić w kostkę, a pomidorki przekroić na pół.
Jogurt, oliwę i czosnek wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja. Jeśli użyjemy świeżego czosnku, należy go obrać i przecisnąć przez praskę.
Sałatka ze świeżym czosnkiem będzie miała bardziej intensywny smak czosnkowy, z suszonym jest zdecydowanie łagodniejsza
Wszystkie składniki połączyć, dodać sos, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Soli zbyt dużo nie dodawać, gdyż ser feta jest dość słony.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 15 października 2017Zgłoś do usunięcia
Pyszną sałatkę nam tu dziś Kwiatuszek serwuje ;) Szybka i smaczna przekąska, pycha :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz