Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witaminowa bomba zbilansowana białkiem i odrobiną tłuszczyku
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 4972
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 108
Polecam.
Odsłon: 646
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 4972
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 108
Polecam.
Odsłon: 646
Składniki
Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy maks 3 min. na półtwardo. Po ugotowaniu hartujemy zimną wodą.
Udziec z indyka kroimy w kostkę średniej wielkości. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na oliwie z oliwek do złocistego koloru. Zostawiamy do wystygnięcia. Można oczywiście użyć połowę ilości, czyli 0,5 kg, ale udziec bardzo się kurczy i wbrew pozorom na tą ilość warzyw 1kg mięsa jest w sam raz.
Kukurydzę odsączamy z zalewy i mieszamy z brokułem.
Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki konserwowe.
Pomidory kroimy również w kostkę. Można zastosować pomidory koktajlowe.
Rzodkiewki kroimy na ósemki (jak jest duża sztuka można ósemkę przekroić jeszcze w poprzek :)). Dodajemy do całości.
W osolonej wodzie gotujemy tortellini (czas wg zaleceń producenta). Nie przegotować, można 1 minutę krócej, żeby się nie rozpadały. Hartujemy zimna wodą.
Tortellini waz z mięsem dodajemy do pozostały składników.
Sporządzamy sos:Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, Dodajemy uprzednio przeciśnięty przez praskę czosnek. Można doprawić pieprzem.
Wszystko mieszamy delikatnie i wstawiamy do lodówki.
Podajemy z chlebem typu "wiejski" (pasterski, słowiański, chłopski, etc). SMACZNEGO!