Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witaminowa bomba zbilansowana białkiem i odrobiną tłuszczyku
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11420
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4968
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1186
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9985
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1475
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11420
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4968
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1186
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9985
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1475
Składniki
Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy maks 3 min. na półtwardo. Po ugotowaniu hartujemy zimną wodą.
Udziec z indyka kroimy w kostkę średniej wielkości. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na oliwie z oliwek do złocistego koloru. Zostawiamy do wystygnięcia. Można oczywiście użyć połowę ilości, czyli 0,5 kg, ale udziec bardzo się kurczy i wbrew pozorom na tą ilość warzyw 1kg mięsa jest w sam raz.
Kukurydzę odsączamy z zalewy i mieszamy z brokułem.
Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki konserwowe.
Pomidory kroimy również w kostkę. Można zastosować pomidory koktajlowe.
Rzodkiewki kroimy na ósemki (jak jest duża sztuka można ósemkę przekroić jeszcze w poprzek :)). Dodajemy do całości.
W osolonej wodzie gotujemy tortellini (czas wg zaleceń producenta). Nie przegotować, można 1 minutę krócej, żeby się nie rozpadały. Hartujemy zimna wodą.
Tortellini waz z mięsem dodajemy do pozostały składników.
Sporządzamy sos:Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, Dodajemy uprzednio przeciśnięty przez praskę czosnek. Można doprawić pieprzem.
Wszystko mieszamy delikatnie i wstawiamy do lodówki.
Podajemy z chlebem typu "wiejski" (pasterski, słowiański, chłopski, etc). SMACZNEGO!