Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka jarzynowa

Przepis dnia 2020-04-10
Sałatka jarzynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 597 Ocena: 12360

Dodano:

Odsłon: 3604

Dziś chce się z Wami podzielić moją wersją sałatki, bo jak wiadomo co kucharka to inny przepis i inne składniki. Myślę, że sałatka jarzynowa to obowiązkowa pozycja na każdym stole w święta, idealna również na inne okazje rodzinne. Wszyscy znają i kochają, bo to jedna z najbardziej znanych polskich sałatek, królowa polskich stołów. U mnie w domu ta sałatka przeważnie gości 2 razy do roku, więc jeśli ją robię to tym bardziej szybko znika.

Składniki

  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 średnie marchewki
  • 3 jajka
  • opcjonalnie korzeń pietruszki lub mały słoik selera
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • długa laska dobrej kiełbasy
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • puszka fasoli białej
  • puszka fasoli czerwonej
  • mała cebula
  • opcjonalnie groszek konserwowy
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • majonez
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka jarzynowa

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, marchewkę porządnie wyszorować pod bieżącą wodą, wrzucić do garnka i zalać zimną wodą, gotować na średnim ogniu do miękkości.
    Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, odstawić na chwilę i obrać.
    Ogórki kiszone,odciąć końcówki drobno pokroić w kosteczkę, kiełbasę obrać z flaka i również pokroić jak ogórki.
    Kukurydzę oraz fasolki odlać na durszlaku, porządnie przelać zimną wodą i pozostawić do obcieknięcia.
    Cebulkę obrać i drobno posiekać w drobną kosteczkę.
    Po ugotowaniu warzyw, trzeba je odlać z wody i odstawić do przestygnięcia, następnie obrać i przecisnąć przez sitko do krojenia warzyw lub pokroić drobno nożem i wrzucić do miski. Jedną marchewkę zawsze odkładam sobie do dekoracji.
    Jajka obrać i również przecisnąć przez sitko do krojenia warzyw.
    Ogórki odcisnąć z nadmiaru soku i wrzucić do miski.
    Dodać kiełbasę, oraz wsypać warzywa konserwowe z durszlaka.
    Wrzucić posiekaną cebulkę, całość porządnie wymieszać, posolić i dodać pieprz oraz słodką paprykę i musztardę, wymieszać i w razie konieczności jeszcze doprawić.

  2. Na sam koniec wrzucić majonez, zawsze daje na oko tak, aby wszystkie składniki sałatki się skleiły. Jedni lubią mniej majonezu, drudzy więcej, także każdy daje tyle ile lubi.
    Całość dobrze wymieszać, przełożyć do salaterek i udekorować wedle uznania.
    Sałatka najlepsza drugiego dnia gdy smaki dobrze się przegryzą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 08 kwietnia Piekna! dla mnie w sumie skalda sie z zaskakujacych skladnikow, najlepsza jest roznorodnosc!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 08 kwietnia Pyszna sałatka i pięknie udekorowana:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń