Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nigdy nie byłem zwolennikiem szpinaku (sałata jest dużo bardziej wyrazista), dopóki nie spróbowałem tej sałatki. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, o wyjątkowym, wręcz zaskakującym zestawieniu składników.
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 285
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25643
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 285
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25643
Składniki
Szpinak dokładnie umyć, jeżeli jest zwiędnięty zalać na 1/2 godziny zimną wodą.
Pomarańcze obrać, podzielić na segmenty, zdjąć błony.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Oliwki kroimy na połówki ( nie polecam oliwek krojonych fabrycznie).
Przygotować sos (bezpośrednio przed podaniem). Do oliwy dodajemy sok z limetki, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Powstanie zmodyfikowany lekko sos vinaigrette, dlatego najłatwiej przygotować go w zakręcanym słoiku. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i wstrząsnąć. :)
Do miski wrzucamy szpinak, cebulę, pomarańcze i oliwki. Doprawiamy ewentualni solą i pieprzem. Polewamy sosem i gotowe. (sosem albo dressingiem) jak kto woli :)
Smacznego!