Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nigdy nie byłem zwolennikiem szpinaku (sałata jest dużo bardziej wyrazista), dopóki nie spróbowałem tej sałatki. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, o wyjątkowym, wręcz zaskakującym zestawieniu składników.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8696
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10317
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4680
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8696
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10317
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4680
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Składniki
Szpinak dokładnie umyć, jeżeli jest zwiędnięty zalać na 1/2 godziny zimną wodą.
Pomarańcze obrać, podzielić na segmenty, zdjąć błony.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Oliwki kroimy na połówki ( nie polecam oliwek krojonych fabrycznie).
Przygotować sos (bezpośrednio przed podaniem). Do oliwy dodajemy sok z limetki, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Powstanie zmodyfikowany lekko sos vinaigrette, dlatego najłatwiej przygotować go w zakręcanym słoiku. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i wstrząsnąć. :)
Do miski wrzucamy szpinak, cebulę, pomarańcze i oliwki. Doprawiamy ewentualni solą i pieprzem. Polewamy sosem i gotowe. (sosem albo dressingiem) jak kto woli :)
Smacznego!