Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Dziś dzielę się z wami przepisem na oryginalną, przepyszną sałatkę ze świeżego ogórka z sosem na bazie orzechów nerkowca i przypraw. Zupełnie odmienna od tradycyjnej, polskiej mizerii, a jednak wspaniała smaku i dzięki orzechom bogatsza w składniki odżywcze. Wprost nie mogę się doczekać sezonu na ogórki z ogrodu by cieszyć się jeszcze lepszym smakiem dojrzewających na słońcu warzyw . Ta trochę inna sałatka ogórkowa jest całkowicie wegańska a sposób wykonania bardzo prosty i szybki. Poza składnikami przyda się także obierak do warzyw, który tnie na spaghetti lub krajalnica spiralna, dzięki której spaghetti ogórkowe jest niebotycznie długie. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby ogórki pokroić w talarki lub w kosteczkę smaku to nie zmieni. Składniki na inną surówkę z ogórków 4 ogórki szklarniowe 1 garść posiekanej natki pietruszki 170g orzechów nerkowców 70g tahini 2 ząbki czosnku Szczypta soli Sok z połowy cytryny 120ml wody Wszystkie składniki poza ogórkami i pietruszką zblenduj na gładki sos. Ogórki potnij w spagetti specjalnym obierakiem lub krajalnicą spiralną, przełóż do miski. Wymieszaj z sosem. O jakie to dobre!
Obietak spiralny do warzyw (lub zwykły)
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10325
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2958
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2051
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 786
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10325
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2958
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2051
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 786
Składniki
Składniki na inną surówkę z ogórków 4 ogorki szklarniowe 1 garsc posiekanej natki pietruszki 170g orzechów nerkowców 70g tahini 2 ząbki czosnku Szczypta soli Sok z połowy cytryny 120ml wody Wszystkie składniki poza ogórkami i pietruszką zblenduj na gładki sos. Ogórki potnij w spagetti specjalnym obierakiem lub krajalnicą spiralną, przełóż do miski. Wymieszaj z sosem. O jakie to dobre!