Do góry

Sałatki Przepis na:

Ziemniaki z pesto

Ziemniaki z pesto

Autor:

Przepisów i artykułów: 465 Ocena: 10626

Dodano:

Odsłon: 11055

Ziemniaki z pesto z natki pietruszki

Składniki

  • 15 młodych ziemniaków
  • średniej wielkości pęczek natki pietruszki
  • 4-5 łyżek oliwy extra virgin
  • 2 łyżki łuskanych pestek dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • garść startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaki z pesto

Przygotowanie

  1. Liście natki odrywamy z łodyżek, myjemy. Pestki dyni prażymy chwilę na suchej patelni, studzimy. Wszystkie składniki pesto miksujemy w blenderze tak długo, żeby nie powstała z niego gładka masa, chodzi o to żeby były wyczuwalne w konsystencji poszczególne części pesto. Doprawiamy według własnych upodobań solą i świeżo mielonym pieprzem. Z ilością oliwy też może być różnie, pesto nie może być ani za gęste ani za wodniste. Na początek możecie dać 4 łyżki, potem ewentualnie dodać jeszcze jedną. Pesto można także zmiażdżyć w moździerzu, jeżeli nie posiadacie blendera.
    Ziemniaki dokładnie myjemy, większe kroimy na pół. Możecie je obrać lub nie. Gotujemy do miękkości (ja gotowałam je na parze), odcedzamy i mieszamy z pesto. Można je jeszcze dodatkowo doprawić solą. Wkładamy do lodówki na parę godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń