Do góry

Śniadania Przepis na:

Bawarskie bułeczki preclowe

Bawarskie bułeczki preclowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 183

Dodano:

Odsłon: 169

Pyszne bułeczki bawarskie z preclowego ciasta, miękkie i puszyste w środku, z brązowo – złocistą, słoną skórką. Zdziwisz się jak łatwe są do zrobienia. Nie można ich nie lubić. Smakować będą na śniadanie lub jako przekąska do zimnego piwa.

Składniki

  • CIASTO NA BUŁKI:
  • 500 G MĄKI PSZENNEJ
  • 15 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY LUB 1 ŁYŻECZKA SUCHYCH
  • 1 ŁYŻKA CUKRU
  • 2 ŁYŻKI OLEJU
  • 300 ML CIEPŁEJ WODY
  • 2 PŁASKIE ŁYŻECZKI SOLI
  • KĄPIEL:
  • 1 L WODY
  • 50 G SODY OCZYSZCZONEJ
  • DODATKOWO: ZIARNA SEZAMU LUB GRUBA SOL MORSKA
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Bawarskie bułeczki preclowe

Przygotowanie

  1. ZROBIĆ CIASTO NA BUŁKI: DO MISKI WLAĆ CIEPŁĄ WODĘ I ROZPUŚCIĆ W NIEJ DROŻDŻE. DODAĆ CUKIER, MAKE I SOL. CIASTO WYROBIĆ MIKSEREM LUB RĘCZNIE. KIEDY SKŁADNIKI ZACZNĄ SIĘ ZE SOBA ŁĄCZYĆ, DODAĆ OLEJ. CIASTO WYRABIAĆ 10 MINUT.

    WYROBIONE NA GŁADKĄ I ELASTYCZNĄ MASĘ CIASTO UFORMOWAĆ W KULE I UŁOŻYĆ NA DNIE MISKI. MISKĘ PRZYKRYĆ CZYSTA ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIĆ W CIEPLE MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA.

  2. WYROŚNIĘTE CIASTO WYŁOŻYĆ NA BLAT. JEŚLI JEST JESZCZE KLEJĄCE, POSMAROWAĆ RĘCE I BLAT ODROBINA OLEJU. NIE DODAWAĆ WIĘCEJ MAKI. CIASTO PODZIELIĆ NA 10 -12 CZĘŚCI I UFORMOWAĆ Z NIEGO BUŁECZKI. KAŻDĄ BUŁECZKĘ ODŁOŻYĆ NA BLACHĘ WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA. GOTOWE BUŁECZKI ODSTAWIĆ NA BOK NA 15 MINUT.

  3. W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTOWAĆ KĄPIEL:

    W DUŻYM GARNKU ZAGOTOWAĆ WODĘ. DO GOTUJĄCEJ SIĘ WODY STOPNIOWO WSYPAĆ SODĘ I DOBRZE ZAMIESZAĆ ABY SIĘ ROZPUŚCIŁA.

    POD GARNKIEM ZMNIEJSZYĆ GRZANIE I ZA POMOCĄ ŁYŻKI CEDZAKOWEJ WRZUCAĆ NA WÓDĘ 3 – 4 BUŁECZKI. BUŁKI PARZYĆ NIE DŁUŻEJ NIŻ 60 SEKUND, 30 SEKUND Z KAŻDEJ STRONY. GOTOWE BUŁKI WYJĄĆ Z WODY I ODSĄCZONE Z WODY WYŁOŻYĆ NA BLACHĘ.

  4. JESZCZE CIEPŁE POSYPAĆ SEZAMEM LUB SOLA. NA ŚRODKU KAŻDEJ BUŁKI, OSTRYM NOŻEM ZROBIĆ NACIĘCIE NA KRZYŻ, PRZECINAJĄC DOKŁADNIE SPARZONĄ SKÓRKĘ.
    BUŁKI PIEC W NAGRZANYM PIEKARNIKU, FUNKCJA GÓRA DÓŁ, W TEMPERATURZE 200 ST. C, PRZEZ 13 – 15 MINUT.

    UPIECZONE BUŁECZKI WYSTUDZIC NA KRATCE.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń