Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki Dyniowe.

Bułki Dyniowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 597 Ocena: 12366

Dodano:

Odsłon: 4231

Sezon dyniowy rozpoczęty ;-)Jedno jest pewne,jak raz upieczecie to już pójdzie... :-) To będzie moje nowe uzależnienie zaraz po ciastach ;-)

Składniki

  • 12 szt.
  • 200 ml purre z dyni
  • ok.550 g mąki pszennej
  • 0,5 szkl.mleka + 50 ml
  • 2 jajka L
  • 80 g masła
  • 30 g drożdży świeżych + 5 łyżek cukru
  • mały cukier waniliowy
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • trochę mleka
  • trochę mleka oraz pestki dyni do posypania na wierzch spora garść
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułki Dyniowe.

Przygotowanie

  1. Ja niestety nie zaprawiam dyni,tak więc zrobiłam sobie na świeżo puree z dyni , kupiłam jedną dynie na rynku,umyłam,osuszyłam,przekroiłam na pół,wydrążyłam pestki,następnie pokroiłam na kawałki i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykryłam dynie folią aluminiową i piekłam ok.godz. w temp 180 C.Po wystudzeniu obieramy ze skórki i blendujemy,tak przygotowane purre możemy trzymać w lodówce do 5 dni,lub możemy włożyć w mniejsze pojemniki lub woreczki i zamrozić.
    Purre przygotowane tak więc możemy zabrać się za bułeczki.
    W misce rozcieramy drożdże z łyżką cukru i 50 ml letniego mleka i łyżką mąki.Zaczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia,w międzyczasie do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy masło pokrojone na mniejsze kawałki,podgrzewamy do momentu roztopienia masła,zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.
    Jajka ubijamy z resztą cukru i cukrem waniliowym na puszystą,jasną masę
    Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy przesianą przez sitko mąkę,wlewamy masę jajeczną,oraz mleko z masłem wymieszane z purre z dyni,uwaga nie może być gorące !!!
    Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto,musi być elastyczne i odchodzić od ręki,ja wspomogłam się mikserem,jeżeli ciasto będzie się kleiło przy wyrabianiu dajcie trochę więcej mąki,tak wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem,

  2. przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok.1,5 godz.u mnie już po 1 godz.było gotowe.

  3. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i wykładamy na blat podsypany delikatnie mąką,formujemy wałek,

  4. który kroimy na 12 pasków,z każdego paska formujemy w rękach okrągłe kuleczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odpowiednich odstępach,u mnie wyszły dwie blaszki.

  5. Odstawiamy jeszcze na 30 min.do napuszenia i tak wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypujemy pestkami dyni.

  6. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy do ze złocenia ok.20-25 min.

  7. Bułeczki są bardzo smaczne,piekłam je również z wersją marchewkową ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń