Do góry

Śniadania Przepis na:

Calzone z serem, kapustą, boczkiem i grzybami.

Calzone z serem, kapustą, boczkiem i grzybami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 1140

Dodano:

Odsłon: 354

Bardzo smaczne, chrupiące z ciągnącym się serem Włoskie calzone. Z przepisu wychodzi 4 duże calzone o średnicy 23 cm :)

Składniki

  • ciasto na pizze
  • pesto bazylia z czosnkiem
  • grzyby z zalewy
  • boczek wędzony
  • kapusta kiszona 30 dag
  • ser mozzarella 6 małych kulek
  • Sól morska
  • Pieprz
  • papryka czerwona słodka suszona
  • Pesto bazyliowe:
  • pęczek bazylii
  • pestki dyni 1 łyżka
  • świeży koper
  • natka pietruszki
  • czosnek 1 ząbek
  • Sól
  • Pieprz
  • olej rydzowy
  • ser żółty parmezan
  • Ciasto na pizze:
  • 40 g świeżych drożdży lub 16 g suchych
  • 4 szklanki mąki
  • 6 łyżeczek cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 8 łyżek oleju
  • 1 szklanka ciepłego mleka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Calzone z serem, kapustą, boczkiem i grzybami.

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu:

    Pokrojone drobno grzyby, boczek, dusimy pod przykryciem na patelni. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników. Gotujemy kapustę kiszoną do miękkości, dodajemy uduszone składniki z patelni, mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

  2. Pesto bazyliowe:

    składniki:

    pęczek bazylii
    pestki dyni 1 łyżka
    świeży koper
    natka pietruszki
    czosnek 1 ząbek
    sól
    pieprz
    olej rydzowy
    ser żółty parmezan

    Wszystkie składniki rozdrabniamy w blenderze, przyprawiamy do smaku. Pod koniec rozdrabniania dodajemy starty ser parmezan.

  3. Wykonanie ciasta:

    Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.

  4. Wykonanie calzone:

    Ciasto dzielimy na cztery części. Z każdej części ciasta wałkujemy placek na pizze o średnicy 23 cm. Smarujemy sosem połowę placka zostawiając brzegi placka czyste. Na sos kładziemy farsz. Na farsz układamy plasterki sera mozzarella. Formujemy duży pierog i sklejamy brzegi uciskając palcem. Pierogi Calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy każdy pierog jajkiem i pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza, pierogi Calzone muszą być ładnie zarumienione.

  5. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń