Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 2999

Dodano:

Odsłon: 1342

Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kromki chleba. I słusznie, bo pieczywo to nieodłączny element naszej codziennej zdrowej diety, ale i naszej kultury. Jednak to, co obecnie znajduje się na sklepowych półkach, jest jedynie masowym produktem i nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem. Dlatego już jakiś czas temu zrezygnowałam z ogólnie dostępnego chleba. Nastawiłam zakwas, wyhodowałam go i chleb wypiekam sama. Dzisiejszy przepis na chleb jest dla tych, którzy są na etapie początkującym, jeśli chodzi o wypiek domowego chleba. Jest bardzo prosty w przygotowaniu - wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką i gotowe! Dzięki tak prostemu przygotowaniu stał się naszym chlebem codziennym, więc zawsze mamy świeżutki, pachnący i zdrowy chleb. Dodaję zawsze do niego ulubione nasiona czy pestki. Ostatnio jednak dodaję również wspaniałe nasiona konopi siewnej, które mają niesamowite właściwości. Gorąco Wam polecam!

Składniki

  • 300 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 300 g mąki pszennej, chlebowej (typ 750)
  • 4 duże łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • 550-600 ml ciepłej wody *
  • 70 g niełuskanych nasion konopi siewnej
  • 30 pestek słonecznika
  • 2-3 łyżeczki soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. W dużej misce mieszamy ze sobą oba rodzaje mąki. Dodajemy zakwas, ciepłą wodę, nasiona i sól. Przy pomocy drewnianej łyżki wyrabiamy dokładnie. Jeśli zachodzi taka potrzeba, można dodać więcej wody/mąki. Ciasto powinno być gęste i klejące. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 35x12, wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy do formy. Przy pomocy łyżki zwilżonej zimną wodą równamy wierzch chleba i posypujemy ulubionymi ziarnami (u mnie słonecznik i siemię lniane). Keksówkę szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 4-6 godzin. Chleb powinien urosnąć niemalże do brzegów formy.
    Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240'C. Pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200'C i pieczemy jeszcze przez 1-1,5 godziny. Po upływie godziny chleb wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i z powrotem wkładamy do piekarnika na 20-30 minut. Taki duży chleb powinien się piec ponad godzinę, nie dłużej jednak niż 1,5 godziny. Jeśli chcecie sprawdzić, czy chleb jest gotowy i odpowiednio wypieczony wystarczy postukać od spodu. Dobrze wypieczony chleb wydaje głuchy odgłos.
    Upieczony chleb ostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Chleba nie należy kroić ciepłego! - choć to bardzo kuszące. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej dnia następnego.


    * podana ilość wody jest orientacyjna. Należy pamiętać, że każda mąka inaczej chłonie wodę

  2. - podany wyżej czas wyrastania jest orientacyjny. Wszystko bowiem głównie zależy od temperatury w pomieszczeniu/pory roku
    - świeżo upieczony chleb jest wilgotny i kleisty w środku
    - jeśli chleb nie chce rosnąć z powodu niskiej temperatury w pomieszczeniu, można mu troszkę pomóc. Piekarnik nagrzewamy do 50'C, wyłączamy i wstawiamy formę z chlebem, owiniętą folią spożywczą. Pozostawiamy tam chleb do wyrośnięcia

    Jakie właściwości mają nasiona konopi? Jakie zastosowanie mają w kuchni? I dlaczego warto je spożywać? – Wszystkie informacje znajdziecie tu http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/wspolpraca/hemp-king/

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń