Do góry

Śniadania Przepis na:

Placuszki z rodzynkami na sodzie

Placuszki z rodzynkami na sodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 5551

Dodano:

Odsłon: 4054

Pyszne i szybkie do przygotowania danie na śniadanie i nie tylko. Niezbyt pracochłonne danie, które świetnie smakuje bez dodatków, jak również z ulubioną konfiturą lub cukrem pudrem.

Składniki

  • Jajka 3 szt.
  • Mleko 1,5 - 2 szklanki
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Cukier 2 łyżki
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Rodzynki 0,5 szklanki (namoczyć w wodzie)
  • Olej do smażenia
  • (Szklanka to 250 ml, łyżeczka to 5 ml)
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placuszki z rodzynkami na sodzie

Przygotowanie

  1. Jajka roztrzepać z cukrem i 1,5 szklanki mleka.

    Dodać mąkę wymieszaną z sodą i wymieszać, aby nie było grudek mąki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać więcej mleka. Ciasto powinno być niezbyt gęste, ale i niezbyt rzadkie. Podczas nakładania ciasta łyżką na patelnię, odkleja się ono od łyżki, ale z niej nie spływa
    .
    Na koniec do ciasta wmieszać odsączone z wody rodzynki.

  2. Nakładać łyżką niezbyt duże porcje ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Placuszki nie chłoną dużo tłuszczu.

    Smażyć do przyrumienienia się każdej strony. Placuszki obracać na drugą stronę, gdy na powierzchni utworzą się małe kratery.

  3. Podawać z ulubioną konfiturą lub oprószone cukrem pudrem.

    https://www.kuchcikgotuje.pl/2020/03/placuszki-z-rodzynkami-na-sodzie.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń