Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspomnienie dzieciństwa. Zapewne nie tylko mojego...
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 257
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 257
Składniki
Ryż opłukałem (używam tylko czystego ryżu, żadnych woreczków) i ugotowałem na mleku do miękkości. Jabłka obrałem, pozbawiłem gniazd nasiennych. W trakcie obierania od razu kroiłem je na cienkie plasterki. Lubię czuć że jem jabłko dlatego ich nie tarkuję. Pokrojone jabłka podlałem delikatnie wodą i dusiłem z rodzynkami, cukrem i cynamonem aż delikatnie zaczęły się rozpadać.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyłem połowę ryżu, następnie warstwę jabłek i przykryłem ryżem. Wierzch posypałem startym masłem. Piekłem w 180 stopniach około 30 minut. Podawałem z jogurtem naturalnym.
Ta potrawa (deser) jest doskonałym „przemytnikiem” zdrowia. Do jabłek z ryżem można dodać kurkumę, otręby, ostropest, siemię lniane, płatki owsiane, słonecznik itp... (oczywiście nie wszystkie naraz). Te dodatki są dla nas niezauważalne, ale gwarantuję, że nasz organizm je znajdzie i doskonale wykorzysta.