Zupy Przepis na:
Pomidorowa z makaronem


Przepisów i artykułów: 369 Ocena: 3071
Dodano: 14.06.2018
Odsłon: 347
Składniki
- 1½ litra domowego rosołu
- 500 g pomidorów pelati
- 2-3 łyżki słodkiej śmietany
- pieprz czarny i sól
- cukier
- Dodatkowo
- 250 g makaronu conchiglie*
- 250 g makaronu conchiglie*
5-6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Rosół doprowadzamy do wrzenia, dodajemy zmiksowane pomidory pelati i gotujemy na wolnym ogniu około 20 -30 minut. Pamiętajcie, że im dłużej gotują się pomidory, tym bardziej podkreślamy ich smak. Do gotującej się zupy dodajemy przyprawy i śmietanę. Gotujemy jeszcze chwilkę na małym ogniu. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Do miseczek nakładamy porcje makaronu, zalewamy gorącą zupą. Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
* można użyć innego makaronu np. penne rigate, farfalle, fusilloni czy eliche
Notes
- w wersji dietetycznej śmietanę polecam zastąpić mlekiem
- zamiast natki pietruszki można użyć koperku
- nie polecam kostek rosołowych, zdecydowanie negatywnie wpłynie to na smak zupy
- wskazane jest użycie świeżych pomidorów. Należy je wcześniej sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i posiekać
Komentarze do przepisu (0)