Do góry

Zupy Przepis na:

Zalewajka świętokrzyska

Zalewajka świętokrzyska

Autor:

Przepisów i artykułów: 371 Ocena: 3149

Dodano:

Odsłon: 13212

Zalewajka – tradycyjna, wiejska zupa. Prosta i niezwykle smaczna od lat obecna w kuchni świętokrzyskich czarownic. Jest bardzo popularna nie tylko w regionie Gór Świętokrzyskich, ale chyba w całym kraju. Swoją popularność zawdzięcza prostocie składników i łatwości przygotowania. Najlepsza oczywiście na zakwasie przygotowanym samodzielnie w domu.

Składniki

  • 500 ml zakwasu na żur *
  • 8-10 sztuk ziemniaków
  • 250 g wiejskiej kiełbasy
  • 150 g boczku
  • 6 g suszonych grzybów
  • 1 duża marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ selera
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 50 ml słodkiej śmietany
  • szczypta cukru
  • majeranek
  • pieprz czarny i sól
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Wszystkie warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew w półplasterki. Ziemniaki zalewamy wodą tak, aby były przykryte. Dodajemy marchew, pokrojone grzyby, pietruszkę, selera, wodę z grzybów, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki i marchew będą miękkie. W tym czasie kiełbasę kroimy w półplasterki, a boczek w drobną kostkę.
    Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i kiełbasę i podsmażamy na średnim ogniu. Podsmażoną kiełbasę z boczkiem zdejmujemy na talerz, pozostawiając wytopiony tłuszcz na patelni. Na patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Z ziemniaków wyjmujemy selera i pietruszkę. Dodajemy boczek, kiełbasę, cebulę, zakwas i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i roztarty w dłoniach majeranek.

    Notes

    * najlepiej użyć domowego zakwasu na żur

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń