Do góry

Newsy

Stefanka bez pieczenia

Po kotletach mielonych i soczystej karkówce, w naszym serialu nadszedł czas na deser. Stefanka w wykonaniu Beaty Lipov z bloga Lawendowy Dom z pewnością przypadnie wam do gustu.

Stefanka bez pieczenia na INTERIA.TV.

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 l mleka kokosowego
  • 50 g brązowego cukru
  • laska wanilii
  • laska cynamonu
  • ciasteczka owsiane kakaowe
  • do dekoracji:
  • 150 ml miodu płynnego
  • 80 g orzechów laskowych
  • 80 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej

 

Wykonanie:

Kaszę wsypać do garnka, postawić na ogniu, prażyć, cały czas mieszając, aż do momentu, gdy zacznie intensywnie, przyjemnie pachnieć. Zalać mlekiem kokosowym, dodać cukier, rozkrojoną wzdłuż wanilię i korę cynamonu.

Zagotować, zmniejszyć moc kuchenki do minimum i gotować pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Kasza powinna się rozgotować na papkę.

Garnek z kaszą zestawić z ognia, wyjąć cynamon i wanilię. Wstawić do miski z zimną wodą i często mieszając, ostudzić.  Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, układać na przemian warstwę herbatników i warstwę kremu jaglanego. Ostatnią warstwą powinna być warstwa herbatników.

Owinięta folią Stefankę włożyć do lodówki najlepiej na noc.

Miód rozgrzać w garnku, wrzucić orzechy, smażyć razem ok. 8 minut, cały czas mieszając. Pod koniec dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Zestawić z ognia, zostawić na kilka minut, by masa lekko przestygła, a następnie polać nią wierzch ciasta.

 

Konkurs: Zainspiruj się naszym serialem i wygraj sprzęt marki Ambition. Kliknij!

Zobacz także inne przepisy z naszego serialu. Kliknij >>

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń