Do góry

Wydarzenia

Święto Chleba i V Małopolski Festiwalu Smaku 13 i 14 czerwca 2009

Po raz szósty, 13 i 14 czerwca, Małopolska Izba Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Małopolskiego, Urzędem Miasta zaprasza mieszkańców Krakowa i przybyszów na Plac Wolnica, na Święto Chleba i V Festiwal Smaku.

Na krakowski Kazimierz przybędą mistrzowie piekarscy, cukiernicy i producenci Małopolskich Produktów Tradycyjnych. Wierzymy, że przybywające na Plac Wolnica rzesze krakowian i turystów w atmosferze święta i pikniku,

INTERIA.PL

będą mogły poznawać bogactwo naszej kultury kulinarnej. Dla starszych to często przypomnienie smaków i zapachów dzieciństwa. Wyśmienite chleby, a wśród nich chleb prądnicki z historią pochodzącą z XV wieku, równie tradycyjne krakowskie obwarzanki, precelki krakowskie, lisieckie kukiełki, oscypki, podhalańska bryndza, kiełbasa lisiecka, miody, ciasteczka wyśmienite - wszystkie zgromadzone w jednym miejscu. Nic tylko kosztować, próbować, degustować i kupować.

A jakby jeszcze tego było mało, to równocześnie, w ramach V Małopolskiego Festiwalu Smaku można będzie smakować i oceniać naszą Smakowitą Małopolskę. Jury pod wodzą znamienitego krakowskiego kucharza i popularyzatora sztuki kulinarnej Roberta Makłowicza oceni zgłoszone do konkursu wyroby małopolskich producentów i kół gospodyń. Lata ubiegłe pokazały, że tradycja zestawiona z inwencją daje wspaniałe rezultaty.

Rok 2009 jest rokiem wyjątkowym dla wszystkich podejmujących na co dzień wielki trud wypieku chleba W tym roku nie tylko zamykamy uroczyście obchody jubileuszu 750-lecia powstania Cechu Piekarzy Krakowskich, ale również świętujemy 100 rocznicę kanonizacji założyciela redemptorystów św. Klemensa - patrona piekarzy, Warszawy i Wiednia. Dla uczczenia tej rocznicy Bochen Chleba Prądnickiego pojedzie tym razem do Warszawy nie jak każe tradycja na dwór królewski, ale do Prowincji Warszawskiej Redemptorystów, którą w 1787 roku zakładał i gdzie przez 21 lat żył i pracował św. Klemens organizując między innymi opiekę nad sierotami i ubogimi dziećmi prowadząc sierociniec-internat, szkołę rodzin rzemieślniczych, szkołę elementarną oraz inną działalność dobroczynną.

Program Imprezy:

Plac Wolnica 13.06.2009
9.30 Otwarcie stoisk wystawienniczych
10.00 - 11.30 Koncert Orkiestry Dętej Kopalni Wieliczka
11.00 Uroczyste otwarcie Święta Chleba i V Małopolskiego Festiwalu Smaku, zakończenie obchodów 750-lecia powstania Cechu Piekarzy Krakowskich i 100-lecia kanonizacji św. Klemensa patrona piekarzy, Warszawy i Wiednia
11.30 - 16.30 Rozpoczęcie plebiscytu w ramach Święta Chleba iV Małopolskiego Festiwalu Smaku
- prezentacje wystawców oraz produktów regionalnych
- prezentacje sponsorów
- występy orkiestr i zespołów folklorystycznych z różnych regionów Małopolski
- degustacje małopolskiego pieczywa i produktów regionalnych
12.30-15.00 Pieczenie krakowskich obwarzanków, precli, bajgli i figurek zwierzątek z ciasta z udziałem dzieci. Pokaz prowadzony przez mistrzów piekarstwa pod hasłem: "czerpanie ze źródeł", przybliżający temat wypieku ze starych receptur. Dla najlepszych wypieków atrakcyjne nagrody
16.45 Koncert "LALA I JEVO KAMANDA" i uroczyste zakończenie I dnia Święta Chleba

Plac Wolnica 14.06.2009

9.00 Otwarcie stoisk wystawienniczych,

9.30 Uroczysta msza święta w kościele Bożego Ciała na Kazimierzu w intencji rzemieślników i przedsiębiorców
9.30 Rozpoczęcie drugiego dnia Święta Chleba i plebiscytu V Małopolskiego
Festiwalu Smaku
- prezentacje wystawców
- prezentacje sponsorów
- koncerty, występy kapel regionalnych, zespołów tańca
regionalnego
12.30-15.00 - pieczenie przygotowanych przez dzieci obwarzanków i figurek jak w sobotę
13.00 O chlebie polskim mówi Robert Makłowicz
- wielka degustacja produktów regionalnych oraz tradycyjnych
13.30 Zakończenie głosowania w plebiscycie V Małopolskiego Festiwalu Smaku
16.30 Rozstrzygnięcie plebiscytu V Małopolskiego Festiwalu Smaku - wręczenie nagród i dyplomów laureatom
17.30 Zakończenie Imprezy

Serdecznie zapraszamy!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń