Do góry

Newsy

Tajemnicza moc mandarynki

Zapach mandarynek i pomarańczy kojarzy się nam z Bożym Narodzeniem. Właśnie teraz jest na nie sezon, są najsmaczniejsze! Dobrze jest wiedzieć, że niepozorne mandarynki to nie tylko pyszny, świąteczny przysmak...

Fot. 123RF.COM/PICSEL


Suszona skórka mandarynki jest wykorzystywana w tradycyjnej medycynie chińskiej do regulowania przepływu siły życiowej nazywanej qi. W medycynie współczesnej naukowcy coraz częściej odkrywają, że mandarynki rzeczywiście mają wiele zaskakujących właściwości oraz... że to najprawdopodobniej od mandarynek (i kilku innych cytrusów-"rodziców") pochodzą pomarańcze i grejpfruty.


Co było pierwsze: Pomarańcza czy mandarynka?

Kiedy mówimy o cytrusach to właśnie pomarańcze pierwsze przychodzą na myśl. Wydawać by się mogło, że to pomarańcza była najpierw, a mandarynka jest jej mniejszą odmianą. Tymczasem, według badań molekularnych - to mandarynka, pomelo, cytron (przypominający cytrynę) i papeda (nazywana limonką kaffir) są tzw. gatunkami rodzicielskimi, od których pochodzi większość cytrusów. Pozostałe cytrusy - takie jak pomarańcze, grejpfruty, cytryny czy limonki - są gatunkami hybrydowymi, powstałymi z krzyżowania się „rodziców”.


Broń przeciwko cukrzycy miażdżycy i nowotworom?

Z dwóch niewielkich badań przeprowadzonych w Japonii wynika, że jedzenie mandarynek może zapobiegać insulinooporności (prowadzi do rozwoju cukrzycy typu drugiego), miażdżycy oraz nowotworom wątroby.

W pierwszym eksperymencie 30 chorych z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby codziennie przez 2,5 roku pili szklankę specjalnie przyrządzanego soku z mandarynki, pozostali badani (45 osób) tego nie robili. Ci, którzy pili sok nie zachorowali w tym czasie na nowotwory wątroby - osoby z wirusowym zapaleniem wątroby są bardziej narażeni na zaburzenia wiązane z tym organem, w tym na nowotwory - a w grupie kontrolnej wykryto nowotwory u 4 osób. Badacze planują kontynuować eksperyment jeszcze przez 5 lat.

Drugie badanie obejmowało ponad 1 tys. mieszkańców miasteczka Mikkabi w prefekturze Shizuoka, którzy są znani z tego, że na co dzień jedzą duże ilości mandarynek (są one uprawiane w ich regionie). Z badań ich krwi wynika, że są mniej narażeni na nowotwory wątroby, miażdżycę i insulinooporność.

Badacze są jednak na razie zgodni: Musimy poczekać na więcej badań, na większej próbie populacji, by móc z całą pewnością potwierdzić takie działanie mandarynek na ludzki organizm.


Zobacz też: Sezon na pomarańcze. Kliknij!

Zobacz też: Sezon na pomarańcze. Kliknij!

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
Nishino H., Murakoshi M., Tokuda H., Satomi Y. „Cancer prevention by carotenoids” [w:] „Arch Biochem Biophys” 2009.
Albert Wu G. i in. „Sequencing of diverse mandarin, pummelo and orange genomes reveals complex history of admixture during citrus domestication” [w:] „Nature Biotechnology” 2014.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń