Do góry

Newsy

Twoje dzieci pokochają te przetwory

Lato puka już do naszych drzwi, a to oznacza, że nadeszła pora cieszenia się świeżymi owocami. Jest to też czas na robienie domowych przetworów, co pozwoli nam radować się smakami i zapachami letnich dni także w długie, mroźne, zimowe wieczory.

Fot. 123RF

Przygotowywanie własnych dżemów, powideł i konfitur staje się coraz bardziej popularne, nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale także dlatego, że własnoręczne ich gotowanie daje nam gwarancję wysokiej jakości. Zdecydowanie warto też podać dzieciom kilka łyżeczek słodkiej domowej konfitury zamiast cukierka czy kawałka czekolady. Przygotowując przetwory z myślą o najmłodszych członkach rodziny, musicie koniecznie pamiętać o kilku zasadach.

Po pierwsze, bardzo ważne jest pochodzenie owoców. Starajcie się wykorzystywać te z upraw ekologicznych, nie pryskane i nie nawożone szkodliwymi środkami chemicznymi. Jeżeli nie jesteście pewni ich pochodzenia, należy je dokładnie umyć, a w przypadku jabłek i gruszek - obrać ze skórki. Ponadto, pamiętajcie też, że wszystko w przyrodzie ma swój czas i miejsce i najbardziej wartościowe są owoce, które pojawiają się w sprzedaży dokładnie wtedy, kiedy zaprojektowała to natura. Kupując owoce, zwróćcie uwagę, czy są dojrzałe, zwłaszcza śliwki powinny być nawet lekko przejrzałe. W trakcie przygotowywania owoców do smażenia i gotowania nie zapomnijcie, że należy używać wyłącznie noży ze stali nierdzewnej, ponieważ żelazo niszczy witaminy. I w końcu, koniecznie pamiętajcie, o usunięciu wszystkich, nawet najdrobniejszych pestek, abyście mogli bezpiecznie podać Wasze pyszne przetwory najmłodszym.

Oto kilka przepisów na proste w przygotowaniu przetwory, które pokochają Wasze dzieci.

Konfitura truskawkowa


Składniki:

1 kg truskawek
1 opakowanie środka żelującego 3:1
350 g cukru
sok z połowy cytryny
tymianek - 5-6 gałązek

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyte truskawki obieramy z szypułek, większe kroimy w połówki lub ćwiartki. Wkładamy je do garnka, dodajemy środek żelujący i mieszamy. Podgrzewamy na średnim ogniu ciągle mieszając. Po około 2 minutach dodajemy cukier, rozdrobniony tymianek i sok z cytryny. Podgrzewamy, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż cukier całkiem się rozpuści, a konfitura stanie się gęsta. Należy mieszać ją przez jakiś czas po zestawieniu z ognia, aby opadła piana. Gorącą konfiturę przelewamy do przygotowanych uprzednio słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pamiętajcie, aby słoiki, a zwłaszcza brzegi były wytarte do sucha po wyparzeniu, w przeciwnym wypadku mogą „nie chwycić".

 

Konkurs: Podziel się przepisem na przetwory i wygraj robota kuchennego lub bony na zakupy

 

Następna strona >>

1 2 3 4

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń