Do góry

Newsy

Winogrona - właściwości i zastosowanie

Winogrona to owoce z wieloletnią tradycją. Mówiono o nich już w pismach ze starożytnego Egiptu i Mezopotamii. Winorośle, na których rosły, uprawiono przede wszystkim w celu wytwarzania wina. Jednak dzisiaj mają one szerokie zastosowanie zarówno w kuchni jak i w farmakologii.

Fot.123rf/picsel

Pracują wewnątrz, działają na zewnątrz

Winogrona to owoce doskonale wpisujące się w jadłospis każdej diety. Zawierają wiele właściwości odżywczych, przede wszystkim te, które eliminują komórki rakowe. Główną zaletą jedzenia winogron jest dobry wpływ na oczyszczanie organizmu z toksyn. Działają też bakteriobójczo, co sprzyja przy nasileniu się infekcji chorobowych w czasie jesiennej słoty. Wewnątrz organizmu pomagają w metabolizmie, wspomagają pracę nerek oraz są dobrym produktem przy leczeniu schorzeń dróg oddechowych. Z zewnątrz bierze udział w odnowie komórkowej wszystkich warstw skóry. Pomaga to w dłuższym zachowaniu młodego wyglądu. Winogrono są dobrym źródłem witamin toteż, dzięki temu powinno się je jeść podczas anemii. Tak jak arbuz, zawierają dużo wody. Mogą stać się idealną przekąską w czasie upałów. W końcu wizerunki cesarzów rzymskich przedstawiane są w sposób, gdzie jeden sługa wachlował swojego pana a drugi podawał mu właśnie winogrona.

Zestresowany? Zjedz winogrono!

Badania wykazały, że kiść winogron pomaga skutecznie wyeliminować stres oraz zredukować zdenerwowanie spowodowane różnymi czynnikami. Dzięki zawartym w sobie przeciwutleniaczom, magnezowi i wapniowi, dobrze wpływają na uspokojenie nerwów. Przydadzą się podczas ważnych wydarzeń, gdzie trzeba wystąpić publicznie lub przy codziennej pracy, w której obowiązują nas tak zwane „deadliny". Nasza odporność na stres zostaje obniżona, przez co mózg nie działa tak sprawnie jakby się tego od niego oczekiwało. Dlatego warto robić sobie krótkie przerwy na sięganie po kilka gron, dla lepszego funkcjonowania mózgu

Ciemne czy jasne?

Zarówno czerwone jak i zielone winogrona bogate są w polifenole, które mają korzystny wpływ na działanie bakteriobójcze. Jednak w winogronach ciemnych, w ilości większej niż w tych jasnych, występuje resweratrol, czyli flawonoid wykazujący silne działanie przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe. Co ważniejsze, ów związek chemiczny ma funkcję antyrakową, tj. eliminuje komórki rakowe. Ciemne winogrona są również dobrą opcją dla osób zmagających się z nadwagą, bowiem hamuje rozwój tkanki tłuszczowej i wspomaga spalanie tłuszczu. Są też przydatne w walce z zaparciami, gdyż zawierają dużo błonnika wspomagającego pracę jelit.

Zastosowanie nie tylko kulinarne

Winogrona, dzięki swoim właściwościom znalazły również zastosowanie w tworzeniu kosmetyków. Na półkach w drogeriach można spotkać wiele produktów zapachowych bądź zawierające ekstrakty z winogron. Jednak nie są one wystarczająco dobre. Najlepiej zrobić sobie własne kosmetyki winogronowe. Najwięcej przepisów jest na maseczki lub peelingi do ciała. Poprawiają one krążenie, co sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej oraz złuszczają martwy, zrogowaciały naskórek. Dzięki temu skóra staje się napięta i wygładzona, wyrównuje się jej koloryt, co sprawia, że wydaje się być bardziej rozświetlona. Najlepszym produktem, stworzonym z winogron jest olej z jego pestek. Ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Zapobiega powstawaniu wyprysków, pomaga w leczeniu trądziku, reguluje wydzielanie sebum i zwęża pory. Natomiast w kuchni nie nada się do smażenia. Związki w nim zawarte źle reagują na wysoką temperaturę. Jednakże olej z pestek winogron idealnie nada się do sałatek i jako dodatek do innych potraw. Warto się w niego zaopatrzyć ze względu na tak szerokie zastosowanie.

bwz

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń