Do góry

Video

Zapiekane kokardki z sosem beszamelowym

Nieskomplikowana w przygotowaniu mięsna zapiekanka z beszamelowym sosem to doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację.

Największą trudnością podczas przygotowania tej potrawy może okazać się zrobienie sosu beszamelowego. Uzyskanie idealnej, kremowej konsystencji jest nie lada sztuką.  Praktyka jednak czyni mistrza, zatem do dzieła!

 

Składniki:


• 20 dag makaronu kokardki
• 20 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
• 400 ml mleka
• 2 łyżki masła
• 400 ml przecieru pomidorowego
• 1 cebula
• 25 g mąki
• 3 ząbki czosnku
• sól, pieprz
• parmezan
• zioła: oregano, tymianek, gałka muszkatołowa

 

Sposób przygotowania:


1. Makaron ugotuj al dente
2. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż do zrumienienia na oliwie. Następnie dodaj mięso, dopraw do smaku i smaż przez około 7 minut. W momencie gdy mięso zmieni swój kolor wlej przecier pomidorowy i dodaj tymianek.
3. W międzyczasie rozpocznij przygotowanie sosu beszamelowego. W garnku rozpuść masło i wsyp mąkę - mieszaj aż powstanie coś w rodzaju zasmażki. Po chwili dolej mleko (pamiętaj aby było ciepłe), dopraw do smaku gałką muszkatołową i intensywnie zamieszaj.
4. Przygotuj żaroodporne naczynie. Składniki zapiekanki zacznij układać warstwowo w następującej kolejności:

 

• Sos beszamelowy
• Makron
• Sos mięsny
• Sos beszamelowy

 

Całość obficie posyp startym parmezanem.

 

5. Zapiekankę piecz przez 10 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu posyp posiekaną bazylią.

 

TVN Style/x-news

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń