Do góry

Newsy

8 przepisów na smaczny chleb

W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa.

Fot. 123RF/Picsel

Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają sprawność układu nerwowego, przez co poprawia się nasza pamięć i koncentracja.

Między bajki możemy włożyć informacje o tym, że jedzenie chleba prowadzi do otyłości. Oczywiście, wszystko jest kwestią umiaru, jednak zjedzenie kilku kromek dziennie może nam bardziej pomóc niż zaszkodzić. Dzieje się tak za sprawą błonnika, który pobudza nasz metabolizm i sprawia, że dłużej pozostajemy syci. 4 średnie kromki chleba dostarczą nam aż połowę dziennego zapotrzebowania na błonnik.

Powszechnie wiadomo, że żaden sklepowy bochenek nie może się równać z domowym pieczywem. Właśnie z tego względu każdy powinien znać chociaż jeden dobry przepis, który będzie mógł wykorzystać w sytuacji, gdy dopadnie go ochota na naprawdę dobre pieczywo. Jak zwykle w takiej sytuacji, możecie liczyć na naszych użytkowników, którzy sztukę domowego wypieku pieczywa opanowali do perfekcji. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Chleb mleczny na zakwasie

Chleb mleczny na zakwasie

Fot. Kibi87 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zacznijmy od dobrze wszystkim znanej klasyki. Z pewnością nie raz widzieliście podobny chleb na sklepowych półkach, jednak zapewniamy was, że na tym kończą się podobieństwa. Chleb przygotowany według przepisu naszego użytkownika jest zdecydowanie smaczniejszy i bardziej aromatyczny.

2. Chleb na żurku

Chleb na żurku

Fot. NaTalerzuAgnes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czy wiedzieliście, że przy wypieku domowego pieczywa zakwas możecie zastąpić np. żurkiem? Osiągnięcie podobny efekt, jednak smak takiego chleba jest naprawdę wyjątkowy.

3. Chleb na piwie

chleb na piwie

Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Piwo ma w tym wypadku dwa zadania. Po pierwsze wzbogaca smak wypieku, a po drugie pomaga mu rosnąć i sprawia, że chleb jest lżejszy. Nie musicie się obawiać o procenty - alkohol wyparuje w trakcie pieczenia.

4. Chleb bazyliowy

Chleb bazyliowy

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli lubicie włoską kuchnię, ten chleb z pewnością przypadnie wam do gustu. Połączcie go z mozzarellą, pomidorami i odrobiną oliwy z oliwek, a z pewnością poczujecie się jak w czasie wakacji w słonecznej Italii.

5. Chleb pomidorowy

Chleb pomidorowy

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przygotowując domowe pieczywo, nie bójcie się eksperymentować z dodatkami. Dzięki nim, możecie niemal w dowolny sposób zmieniać jego smak.

6. Chleb jogurtowy

Chleb jogurtowy

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto idealny przepis dla osób, które nie mają pod ręką zakwasu na chleb. Dzięki jogurtowi wasze pieczywo zyska wyjątkowy smak i aromat.

7. Chleb cebulowy

Chleb cebulowy

Fot. Szynszylka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zagniatając ciasto na chleb, możecie dodać do niego różnego rodzaju orzechy, warzywa lub suszone owoce. A co powiedzielibyście na podsmażoną cebulkę? Ten smak uzależnia.

8. Bezglutenowy chleb z ziaren

Bezglutenowy chleb z ziaren

Fot. Maciejmozejko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oczywiście, nie mogliśmy zapomnieć o osobach, które nie tolerują glutenu. Ta alergia wcale nie oznacza, że musicie całkowicie zrezygnować z pieczywa. Przepis pana Macieja z pewnością przypadnie wam do gustu.

Zobacz też: 8 pomysłów na pyszną wątróbkę


Najlepszy przepis na pieczone ziemniaki na INTERIA.TV.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bialys 18 stycznia 2017 Chleb na zakwasie robi się NA ZAKWASIE!!! A nie na drożdżach! Robimy "zdrowe pieczywo" na zakwasie, który jest tylko imitacją? Po co karmić grzyba? To taki sam chlebek mam w Lidlu, z BUłgarskiej bio mąki...

50 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

keri23 18 stycznia 2017 Ponad miesiąc temu pierwszy raz spróbowałem upiec chleb na zakwasie. Pierwszy zakwas wylałem. Wydawało mi się, że się zepsuł; zapach octu. Przy następnym już wiedziałem, że tamten zakwas był "głodny". Później zacząłem "eksperymentować" z mąkami. Dzisiaj pieczę kolejny chleb, na który czeka cała rodzinka. Teraz nie wyobrażamy sobie śniadania z innym chlebem.

58 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń