Do góry

Newsy

Dania jednogarnkowe na 10 sposobów

Dania jednogarnkowe to tajna broń każdego kucharza. Dzięki nim bez wysiłku wyczarujemy smaczny obiad dla całej rodziny, dlatego też zawsze warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów.

Fot. 123RF/Picsel

Dania jednogarnkowe przygotowujemy najczęściej w okresie jesienno-zimowym. Są bowiem pożywne, sycące i doskonale rozgrzewają. Ponadto nie wymagają od nas dużego nakładu pracy, co czyni z nich idealną propozycję dla osób zabieganych. Naszym zdaniem, miseczka smakowitej potrawki jest idealnym zwieńczeniem każdego chłodnego dnia, dlatego też w ostatnim czasie chętnie testujemy propozycje naszych użytkowników. Oto nasze kilka przepisów, które skradły nasze serca. Aż trudno uwierzyć, że do ich przygotowania wystarczy tylko jeden garnek.

 

1. Garnek chłopski

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Pyszne połączenie kapusty z kiełbaską i ziemniakami z dodatkiem aromatycznych przypraw, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom swojskich smaków.

2. Boloński garnek

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Tradycyjny sos boloński wymaga bardzo długiego gotowania. Dzięki wskazówkom naszej użytkowniczki osiągniecie zbliżony efekt w znacznie krótszym czasie, wykorzystując do tego tylko jeden garnek.

3. Kurczak pieczony z ciecierzycą

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Tak przygotowany kurczak nie wymaga już żadnych dodatków. Sycąca ciecierzyca z powodzeniem zastąpi ziemniaki, kaszę lub makaron.

4. Bogracz

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Kuchnia węgierska obfituje w ciekawe przepisy na dania jednogarnkowe, które doskonale rozgrzeją was w chłodne dni. Bogracz należy do naszych ulubieńców.

5. Fasolka po bretońsku

Fot. Murena na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Przepis na fasolkę po bretońsku powinien znać każdy kucharz. Można przygotować ją w kilka minut, lub dusić ją przez długie godziny. Bez względu na to jaką metodę wybierzecie, zawsze otrzymacie smaczne i sycące danie.

6. Chili con carne

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Dania jednogarnkowe nie są wyłącznie domeną kuchni europejskiej. Przykładem takiej potrawy jest chociażby słynne chilli con carne - tradycyjna, meksykańska potrawka, która idealnie rozgrzeje was w chłodne dni.

7. Żeberka w kapuście

Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Sycące, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu - takie właśnie są żeberka, które przygotujecie dzięki przepisowi naszej użytkowniczki. Po prostu rozpływają się w ustach!

8. Kurczak Ciacciatore

Fot. Fiolinea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Pollo cacciatore to tradycyjne, włoskie danie, którego nazwę możemy przetłumaczyć, jako " kurczak po myśliwsku".

9. Gulasz z łopatki z makaronem penne

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Największą zaletą tego dania jest to, że można je wielokrotnie podgrzewać, a z każdym razem jego smak staje się jeszcze lepszy.

10. Gulasz budapeszteński

Fot. Gabi99 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Wielbicielom kuchni węgierskiej z pewnością spodoba się ten przepis. Jeśli jeszcze do tej pory nie mieliście okazji spróbować budapeszteńskiego gulaszu, koniecznie nadróbcie zaległości.


Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń