Do góry

Newsy

Dlaczego warto jeść pestki słonecznika?

Zjadając pestki słonecznika, skupiamy się na tym, że jest smaczny i nadaje przygotowywanym przez nas potrawom przyjemną chrupkość. Rzadko myślimy o tym, w jaki sposób wpływa na nasze zdrowie. Warto jednak wiedzieć coś na ten temat.

Fot. 123RF/Picsel

Chociaż to dosyć nieoczekiwane, włączenie pestek słonecznika do diety może przynieść nam właściwie same korzyści. Okazuje się bowiem, że w tych niepozornych ziarenkach kryje się mnóstwo składników odżywczych, dzięki którym czujemy się i wyglądamy lepiej.

1. Pogromca cholesterolu

Pestki słonecznika, podobnie jak wiele innych ziaren, zawierają w sobie spore ilości tłuszczu. Jednak są to zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, które przynoszą naszemu organizmowi niemal same korzyści. Naukowcom udało się udowodnić, że regularne spożywanie słonecznika może przyczynić się do obniżenia poziomu „złego" cholesterolu. Wszystko to za sprawą fitosteroli, których w słoneczniku znajdziemy zaskakująco dużo. Dzięki tym substancjom możemy uniknąć miażdżycy oraz innych, poważnych problemów z układem krwionośnym.

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń