Fot. 123RF/Picsel
Wbrew pozorom, własnoręczne przygotowanie pasztetów na świąteczny stół nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami, których nie powstydziłyby się nawet bardzo doświadczone gospodynie. Oto kilka przepysznych propozycji naszych użytkowników, dzięki którym te święta staną się wyjątkowo smaczne.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Fot. Anka1803 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zapewnia autorka tego przepisu, w jej rodzinie jest on przekazywany z pokolenia na pokolenie. Już sam ten fakt powinien być najlepszą reklamą tego pasztetu. Chyba chcecie się przekonać, cóż tak urzekło rodzinkę Anki?
Fot. Lulinka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pasztet dla wegetarian? Nie, to nie pomyłka. Tę potrawę możecie przygotować z różnych rodzajów mięs, jednak równie smaczne są te, przygotowane z różnego rodzaju warzyw. Pokochają go nawet zdeklarowani mięsożercy.
Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Możemy się założyć, że ten pasztet będzie hitem na każdym wielkanocnym stole. Kilka rodzajów mięsa i aromatyczne przyprawy zapewnią wam sukces kulinarny, który będziecie chcieli powtórzyć nie raz.
Fot. Szynszylka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Czy wiecie w jaki sposób sprawić, aby pasztet był soczysty, delikatny i kruchy? Skorzystajcie z porad naszego użytkownika, a już nigdy nie upieczecie pasztetu w inny sposób!
Fot. Kreatywnieproste na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Oto kolejna propozycja dla wegetarian. Soczewica jest idealnym zastępstwem dla mięsa. Na tyle dobrym, że niektórzy być może nawet się nie zorientują, że mają do czynienia z wegetariańską wersją tej potrawy.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przygotowując świąteczne pasztety, warto pamiętać o dodatku warzyw. Przełamują zdecydowany, mięsny smak i czynią je delikatniejszymi.
Fot. Megi110278 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli już eksperymentujecie z dodatkami do pasztetów, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Orzechy to prawdziwa skarbnica witamin i substancji odżywczych, dlatego też warto dodawać je do jak największej ilości dań.
8. Pasztet z zielonej soczewicy
Fot. Izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ten pasztet sprawdzi się nie tylko podczas wielkanocnego biesiadowania, ale i na co dzień. Warto zapamiętać ten przepis, ponieważ jest nie tylko smaczny, ale także niedrogi i prosty w przygotowaniu.
Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fasola dotąd kojarzyła wam się z zupą lub fasolką po bretońsku? Najwyższy czas to zmienić i przygotować z niej pasztet. Tak, dobrze przeczytaliście - to doskonały (i bardzo zdrowy!) zamiennik mięsa.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Mięso kaczki doskonale nadaje się do przygotowania świątecznego pasztetu. Jego smak z pewnością na długo pozostanie w pamięci waszej rodziny i wszystkich gości, którzy odwiedzą was w święta.
11. Pasztet drobiowy w wersji fit
Fot. Szczotka_od_kija na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
A co z osobami, które skrupulatnie liczą kalorie? Nie martwcie się, także dla nich przygotowaliśmy wyjątkowo smaczny przepis. W końcu w świątecznym biesiadowaniu chodzi o to, aby każdy znalazł dla siebie coś pysznego.
12. Pasztet z kaczki z galaretką winną
Fot. PatiGotuje na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli do tej pory nie przepadaliście za połączeniem owoców i mięsa, ten przepis z pewnością to zmieni. Galaretka z wina doskonale komponuje się z delikatnym, drobiowym pasztetem. Koniecznie spróbujcie!
Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.