Fot. 123RF/Picsel
Wbrew pozorom, własnoręczne przygotowanie pasztetów na świąteczny stół nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami, których nie powstydziłyby się nawet bardzo doświadczone gospodynie. Oto kilka przepysznych propozycji naszych użytkowników, dzięki którym te święta staną się wyjątkowo smaczne.
Fot. Anka1803 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zapewnia autorka tego przepisu, w jej rodzinie jest on przekazywany z pokolenia na pokolenie. Już sam ten fakt powinien być najlepszą reklamą tego pasztetu. Chyba chcecie się przekonać, cóż tak urzekło rodzinkę Anki?
Fot. Lulinka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pasztet dla wegetarian? Nie, to nie pomyłka. Tę potrawę możecie przygotować z różnych rodzajów mięs, jednak równie smaczne są te, przygotowane z różnego rodzaju warzyw. Pokochają go nawet zdeklarowani mięsożercy.
Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Możemy się założyć, że ten pasztet będzie hitem na każdym wielkanocnym stole. Kilka rodzajów mięsa i aromatyczne przyprawy zapewnią wam sukces kulinarny, który będziecie chcieli powtórzyć nie raz.
Fot. Szynszylka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Czy wiecie w jaki sposób sprawić, aby pasztet był soczysty, delikatny i kruchy? Skorzystajcie z porad naszego użytkownika, a już nigdy nie upieczecie pasztetu w inny sposób!
Fot. Kreatywnieproste na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Oto kolejna propozycja dla wegetarian. Soczewica jest idealnym zastępstwem dla mięsa. Na tyle dobrym, że niektórzy być może nawet się nie zorientują, że mają do czynienia z wegetariańską wersją tej potrawy.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przygotowując świąteczne pasztety, warto pamiętać o dodatku warzyw. Przełamują zdecydowany, mięsny smak i czynią je delikatniejszymi.
Fot. Megi110278 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli już eksperymentujecie z dodatkami do pasztetów, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Orzechy to prawdziwa skarbnica witamin i substancji odżywczych, dlatego też warto dodawać je do jak największej ilości dań.
8. Pasztet z zielonej soczewicy
Fot. Izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ten pasztet sprawdzi się nie tylko podczas wielkanocnego biesiadowania, ale i na co dzień. Warto zapamiętać ten przepis, ponieważ jest nie tylko smaczny, ale także niedrogi i prosty w przygotowaniu.
Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fasola dotąd kojarzyła wam się z zupą lub fasolką po bretońsku? Najwyższy czas to zmienić i przygotować z niej pasztet. Tak, dobrze przeczytaliście - to doskonały (i bardzo zdrowy!) zamiennik mięsa.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Mięso kaczki doskonale nadaje się do przygotowania świątecznego pasztetu. Jego smak z pewnością na długo pozostanie w pamięci waszej rodziny i wszystkich gości, którzy odwiedzą was w święta.
11. Pasztet drobiowy w wersji fit
Fot. Szczotka_od_kija na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
A co z osobami, które skrupulatnie liczą kalorie? Nie martwcie się, także dla nich przygotowaliśmy wyjątkowo smaczny przepis. W końcu w świątecznym biesiadowaniu chodzi o to, aby każdy znalazł dla siebie coś pysznego.
12. Pasztet z kaczki z galaretką winną
Fot. PatiGotuje na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli do tej pory nie przepadaliście za połączeniem owoców i mięsa, ten przepis z pewnością to zmieni. Galaretka z wina doskonale komponuje się z delikatnym, drobiowym pasztetem. Koniecznie spróbujcie!
Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.