9 niezawodnych sposobów na moczenie śledzi. Będą rozpływać się w ustach!

Jak szybko namoczyć śledzie przed Wigilią? Chociaż większość osób używa do tego celu wody, sposobów na moczenie śledzi jest znacznie więcej. Niektóre triki mogą wydawać się zaskakujące, jednak warto je wypróbować, aby śledzie były smaczne i miękkie. Oto 9 sprytnych sposobów, dzięki którym śledzie będą miały niepowtarzalny smak.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

- Po co trzeba moczyć śledzie?

- Jak długo należy moczyć śledzie?

- W jaki sposób moczyć śledzie w wodzie?

- Jak moczyć śledzie w occie jabłkowym?

- Na czym polega moczenie śledzi w zimnym mleku?

- Jak moczyć śledzie w piwie?

- W jako sposób moczyć śledzie w winie?

- Jak moczyć śledzie w maślance?

- Jak zrobić pyszne śledzie?

 

Najpopularniejszym sposobem na moczenie solonych śledzi przed Wigilią jest włożenie ich na całą noc do zimnej wody, którą wymieniamy w międzyczasie co najmniej dwa razy. Nie zawsze jednak smak ryby nas satysfakcjonuje, dlatego warto wypróbować 9 prostych trików, dzięki którym będą znacznie lepsze. Pomimo tego, że niektórym może wydawać się to absurdalne, warto sprawdzić, czy na przykład śledzie w occie jabłkowym, piwie lub w mleku, nie wydają nam się smaczniejsze.

Zdarza się że, nawet jeśli bardzo staramy się uzyskać idealny efekt, śledzie nie są wystarczająco miękkie lub wydają nam się zbyt słone. Po co moczyć śledzie, jak zrobić to szybko i sprawić, że będą rozpływać się w ustach? Wiele osób zastanawia się również, jak długo trzeba moczyć śledzie.

Zobacz też: Przepisy na mięsa na świąteczny stół

Moczenie śledzi matias i a'la matias. Po co trzeba moczyć śledzie?

Śledzie moczymy po to, by były miękkie, a ich zapach i słony smak były mniej intensywne. Jednymi z najbardziej pożądanych śledzi są matiasy, czyli młode śledzie, które nie brały jeszcze udziału w procesie tarła. Takie ryby są bardzo tłuste i mniej słone, co niewątpliwie jest ich wielką zaletą, bo nie trzeba ich moczyć tak długo jak zwyczajnych śledzi. Jeśli więc uda nam się je dostać, może się okazać, że wcale nie trzeba ich odsalać lub że wystarczy włożyć je do wody na kwadrans.

Musimy jednak uważać, bo w większości polskich sklepów zamiast prawdziwych śledzi matiasów spotkamy śledzie à la matias. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że to nie młode, a dojrzałe ryby, które są po prostu przyrządzane tak, by wydawało nam się, iż mamy do czynienia z prawdziwymi matiasami.

Sprawdź najlepsze przepisy na Boże Narodzenie. Kliknij!

Jak długo trzeba moczyć śledzie?

Dojrzałe śledzie w całości powinniśmy moczyć przed kilkanaście godzin. Optymalny czas to od 12 do 18 godzin, ale w przypadku wypatroszonych ryb może być on krótszy. Trzeba jednak pamiętać, aby podczas moczenia śledzi przynajmniej dwukrotnie zmienić wodę.

Moczenie śledzi w wodzie gazowanej sprawi, że będą nieco inaczej, niż z całymi rybami, jest z płatami śledziowymi, które wystarczy włożyć do wody na kilka godzin. Może się okazać, że już po godzinie są wystarczająco odsolone. Jeśli jednak nie, pomoczmy je jeszcze około 2 godzin, co godzinę wymieniając wodę.

Tradycyjne moczenie śledzi w wodzie

Przyjęło się, że najczęściej moczymy śledzie w czystej wodzie, co jest dobrym pomysłem, jeżeli chcemy, aby ryba pachniała i smakowała mniej intensywnie. Jeśli jednak chcemy nieco poeksperymentować ze smakiem śledzi, warto od czasu do czasu spróbować wymoczyć je w inny sposób.

Zobacz też: 4 sposoby na idealne ciasto na pierogi

Moczenie śledzi w wodzie gazowanej z sokiem z cytryny

Zamiast zwykłej wody do moczenia śledzi warto wykorzystać lekko kwaskowatą, gazowaną wodę mineralną. Woda mineralna z odrobiną soku z cytryny sprawi, że śledzie będą miały znacznie delikatniejszy zapach i smak i lekko się wybielą, a przy okazji, że ości nie będą tak wyczuwalne.

Moczenie śledzi w lekko osolonej wodzie

Jeżeli obawiamy się, że po wymoczeniu śledzie zatracą swój unikalny, lekko pikantny słonawy smak, to do wody, w której je moczymy, dodajmy odrobinę soli. Dzięki niej zachowają swoje unikalne właściwości.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Jak moczyć śledzie? Moczenie śledzi w occie jabłkowym

Warto też spróbować wymoczyć śledzie w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego, odrobiną cukru i przyprawami, na przykład z zielem angielskim oraz liściem laurowym. Takie rozwiązanie sprawdzi się zwłaszcza, gdy przygotowujemy tzw. śledzia na ostro. Trzeba pamiętać, aby nie przesadzić z ilością octu. W zupełności wystarczyć powinna połowa szklanki octu jabłkowego na litr wody.

Moczenie śledzi w wodzie z przyprawami

Warto również wypróbować moczenie ryby w wodzie z dodatkiem ziarenek jałowca i ziela angielskiego albo w wodzie z przyprawami korzennymi. Woda zneutralizuje nieprzyjemny zapach i mocny smak ryby, a przyprawy nadadzą jej unikalnych właściwości.

Zobacz też: Orzechowiec - ten przepis zrobi furorę na świątecznym stole

Moczenie śledzi w zimnym mleku

Wyjątkowo subtelny smak nada śledziom moczenie w mleku. Trzeba jednak pamiętać, aby było ono zimne, ponieważ, podobnie jak ciepła woda, ewentualna wysoka temperatura mleka mogłaby negatywnie wpłynąć na właściwości ryby.

Moczenie śledzi w maślance

Podobnie jak mleko, działa również maślanka. Moczenie śledzi w maślance, sprawia jednak, że dodatkowo, oprócz kruchości, nabierają one kwaśnego smaku.

 

Zobacz też: Jak udekorować dom na święta?

Moczenie śledzi w piwie

Chociaż niektórym może wydawać się to nieco dziwne, śledzie można również moczyć w piwie. Litr lub dwa piwa należy zagotować z solą i przyprawami, a po zalaniu śledzie odstawić na dobę. Takie śledzie po usmażeniu są wyśmienite.

Zobacz też: Jak zrobić pyszny miodownik?

Moczenie śledzi w winie

A może by tak spróbować śledzi w czerwonym winie? Dlaczego nie! W ten sposób można przygotować elegancką przystawkę o wyjątkowo szlachetnym smaku i aromacie. Filety śledziowe w takim wydaniu będą wyśmienite. Należy zagotować wino przed około pięć minut z cukrem, octem i przyprawami. Wcześniej wymoczone w wodzie mineralnej śledzie trzeba pokroić i włożyć do słoika razem z cebulą. Po zalaniu filetów ze śledzia winem wkładamy je do lodówki

 

1. Śledzie proboszcza

Fot. Przepis na śledzie proboszcza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Śledzie z suszonymi pomidorami i korniszonami

Fot. Przepis na śledzie z suszonymi pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Śledzie pomidorowo-śliwkowe

Fot. Przepis na śledzie pomidorowo-śliwkowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Śledź w piernikowej skorupce

Fot. Przepis na śledzie w piernikowej skorupce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Śledź a la Milanówek

Fot. Przepis na śledzie a la Milanówek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Rolmopsy

Fot. Przepis na rolmopsy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Śledzie po grecku

Fot. Przepis na śledzie po grecku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Śledzie w sosie jajecznym

Fot. Przepis na śledzie w sosie jajecznym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Śledzie w curry

Fot. Przepis na śledzie curry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Śledzie z suszonymi śliwkami

Fot. Przepis na śledzie ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


11. Śledzie Halinki

Fot. Przepis na śledzie Halinki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


12. Śledzie gajowego

Fot. Śledzie gajowego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od świątecznego karpia? Prosty sposób »

Chleb: Piec samodzielnie czy kupować w sklepie? »

Nie rób tego swojej patelni! Będzie się nadawała do wyrzucenia »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa ogórkowa

Dziś poleca się zupa ogórkowa niby zwykła a jednak niezwykła ponieważ gotowan...

Odsłon: 436

15 min
2
15 min
6
30 min
0
Zupy Zupa krewetkowa

Masz ochotę na odrobinę tajskich dań w swoim domu? Zupa krewetkowa to idealna...

Odsłon: 18

60 min
0

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

0
Informacje Dlaczego warto mieć miód w kuchni?

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Pszczoły to pożyteczne owady, które dają bogactwa, z których korzystasz na co dzień. Najbardziej popular...

0
Informacje Trzy sposoby gotowania bobu. Sprawdź, jak robić to dobrze

Pyszne warzywo, którego nie może zabraknąć latem w naszej kuchni. Jak ugotować ziarna bobu, aby w pełni cieszyć się ich smakiem? Sprawdźcie!

0