Spis treści:
Początek Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej w Katarze w 2022 roku przypada na 20 listopada. Rozgrywki potrwają aż do 18 grudnia. Do tego czasu część Polaków będzie śledzić poczynania ulubionych drużyn piłkarskich, nie tylko przed telewizorem, ale też wybierając się na Półwysep Arabski. Sprawdź, co zjeść w Katarze podczas pobytu i z jaką kulinarną pamiątką wrócić. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby specjały kuchni katarskiej przygotować samodzielnie w domu.
Sprawdź także: Co zjeść we Włoszech? Te dania to najlepszy wybór

Jaka jest kuchnia katarska?
Kiedyś gotowano tu bardzo ascetycznie i prosto, głównie ze względu na brak dostępu do żywności. Jednak teraz Katar uznaje się za jedno z najbardziej luksusowych państw na świecie, a kuchnia katarska jest już wzbogacona i zbliżona do kuchni wielu innych arabskich krajów. Ma swoje reguły, których należy ściśle przestrzegać.
Po pierwsze, ze względów religijnych nie jada się tu wieprzowiny (zabraniają tego zasady islamu). W odpowiednich sezonach zachowuje się też ścisłe posty, a najpopularniejszym z nich jest Ramadan (kiedy przez cały miesiąc nie je i nie pije się niczego od świtu do zmierzchu).
W Katarze dzień rozpoczyna się od lekkich śniadań. Najczęściej jest to ser z jogurtem w towarzystwie kawy (qahwa). Następnie, po południu spożywa się lunch, a wieczorem - obfitą obiadokolację. Dania główne zawierają soczyste mięso (drób, wołowinę i jagnięcinę), ryby (pieczone i smażone), warzywa, sery i chleby. Wyjątkowego charakteru dodają potrawom aromatyczne, orientalne przyprawy. Do ulubionych należą szafran i kardamon.
Specjały kuchni katarskiej
Do tradycyjnych potraw kuchni katarskiej należy m.in. makbūs, czyli danie składające się z ryżu, mięsa (najczęściej jagnięciny lub kurczaka) i warzyw. Gotowane jest na wolnym ogniu, dlatego przechodzi aromatami i cechuje się wyjątkowym smakiem. Katarczycy przepadają też za pieczoną piersią z kurczaka, grillowaną koftą jagnięcą, shish kebab czy pieczonym łososiem.
Jakie desery jada się w Katarze? Najpopularniejsze to baklawa i tort śmietankowy. Do ukochanych owoców należą daktyle, które są zarówno przekąską, jak i dodatkiem do słodkich i wytrawnych dań. Z napojów najchętniej wybierane są tu soki owocowe, mleko wielbłądzie i kawa z kardamonem. Co istotne, Katarczycy prawie nie piją alkoholu - dostaniesz go w droższych restauracjach, posiadających specjalną licencję.
Jaką pamiątkę przywieźć z Kataru?
Specjały kuchni katarskiej możesz wykonać też samodzielnie w domu, ale z czym wrócić z Kataru? Jeśli odwiedzisz kiedyś ten region, możesz zdecydować się na popularne przekąski, czyli daktyle lub oliwki. Wspaniałym prezentem lub pamiątką będą też intensywne w smaku przyprawy. Z Kataru warto przywieźć tradycyjny arabski dzbanek do kawy, zwany Dallah. W tamtych regionach służy do rytualnego serwowania kawy qahwa o mocnym i pikantnym posmaku.
Możesz też postawić na słodki poczęstunek, czyli baklawę. Bazą tego deseru jest arabskie ciasto filo, przełożone bakaliami. Najbardziej oryginalną pamiątką będą cukierki z melasy winogronowej, które są katarskim specjałem. Te słodko-kwaśne przekąski serwowane są w różnych wariantach smakowych, m.in. z dodatkiem soku z cytryny, miodu, ekstraktu z róży, pomarańczy lub eukaliptusa.
Jeśli chcesz poczuć atmosferę kulinarną Półwyspu Arabskiego, przygotuj we własnym domu jedno z tych pysznych dań kuchni arabskiej:
3. Balela - arabska sałatka z cieciorki

Arabska sałatka z cieciorki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Baranina po arabsku z granatem

Baranina po arabsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kofty na laskach cynamonu

Kofty z indyka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
To naturalny antybiotyk. Babciny przepis wraca w nowej formie »
Dodaj do mielonych zamiast cebuli. Nigdy nie były tak delikatne i soczyste »