Spis treści:
- Dieta bezglutenowa – produkty zabronione i dozwolone
- Kto nie powinien jeść glutenu?
- Jak gluten wpływa na organizm?
- Śniadania bez glutenu – przepisy
- Śniadania bez glutenu – przepisy
W takich sytuacjach dieta bezglutenowa jest jak najbardziej zasadna, choć nadal powinna zostać potwierdzona przez lekarza i dietetyka. Rezygnacja z glutenu nie jest jednak tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Ten składnik znajduje się bowiem w wielu produktach, które zjadamy codziennie i nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że są pełne glutenu.
Dieta bezglutenowa – produkty zabronione i dozwolone
Dieta bezglutenowa, jak mówi sama nazwa, polega na całkowitym pozbyciu się glutenu ze swojego codziennego menu. Przechodząc na nią, musicie zatem wiedzieć, że świadomie rezygnujecie z wielu produktów, które do tej pory jedliście. Na diecie bezglutenowej zabronione są przede wszystkim zboża, takie jak pszenica, jęczmień, żyto, owies, a także płaskurka, samopsza i orkisz. To w nich znajdują się białka, które określa się właśnie mianem glutenu.

Nie przejmujcie się jednak. Na rynku znaleźć można wiele zbóż, które nie zawierają glutenu i są całkowicie bezpieczne dla osób z celiakią i nadwrażliwością na ten składnik. To soja, proso, kukurydza, ryż, tapioka, amarantus, sorgo czy maniok. Oczywiście dozwolone są również owoce i warzywa, a także jaja, orzechy i mięso, w których nie uświadczycie tego białka. Kupując jednak produkty gotowe, takie jak zupy w proszku, sosy, jogurty, ciastka czy inne, musicie zwracać uwagę na skład. Nawet w najmniej spodziewanym miejscu może znaleźć się gluten. Przykład? Napoje mleczne, do których czasem dodaje się słodu jęczmiennego. Wypicie takiego napoju może mieć nieprzyjemne bądź nawet niebezpieczne konsekwencje dla zdrowia. Warto więc zwracać uwagę na to, co się kupuje i sięgać wyłącznie po produkty, które są bezglutenowe – posiadają znak przekreślonego kłosa lub słowny opis.
Kto nie powinien jeść glutenu?
Być może zastanawiacie się, kto nie powinien jeść glutenu. Wiele osób rezygnuje z tego składnika z powodu mody czy też nadziei na zrzucenie kilku kilogramów. To może zadziałać, choć obecnie nadal nie wiemy, czy gluten rzeczywiście wpływa na zwiększenie masy ciała. Dieta może jednak prowadzić do większej świadomości na temat żywienia i wybierania odpowiednich składników, takich jak warzywa i owoce, czy też pełnowartościowe zboża bezglutenowe zamiast białej mąki, która obecnie króluje w wielu wypiekach, a jest przecież składnikiem zapychającym.
Dieta bezglutenowa jest jednak przeznaczona przede wszystkim dla osób, które chorują na celiakię – chorobę autoimmunologiczną, która swoje podłoże ma w naszych genach – a także na nadwrażliwość na gluten. Te dwie grupy nie powinny jeść glutenu ze względu na swoje zdrowie, które przez ten składnik może się pogarszać. Gluten jest w tym przypadku czynnikiem zapalnym, który powoduje nieprawidłową reakcję immunologiczną. Może doprowadzić do uszkodzenia jelita w przypadku celiakii i bólami brzucha, wzdęciami i biegunkami w przypadku nadwrażliwości o podłożu innym, niż celiakia. Oczywiście gluten powinien być wyłączony z diety także tych osób, które są uczulone na ten składnik.
Jak gluten wpływa na organizm?
Skoro tak wiele osób rezygnuje z glutenu, prawdopodobnie ciekawi was, jak gluten wpływa na organizm. Ta kwestia ciągle jest badana i trudno o jednoznaczne odpowiedzi. Problem rozpoczął się jednak w momencie, w którym pszenica modyfikowana genetycznie stała się źródłem zainteresowania badaczy. Gluten z pszenicy hybrydowej miał umożliwiać piekarzom i plantatorom lepsze właściwości, jednak zwiększona ilość glutenu jest także powiązana z tak zwanym genomem D, który najprawdopodobniej jest odpowiedzialny za coraz większą ilość osób cierpiących na alergie i nietolerancje na gluten. To tylko jedna strona medalu. Narodowe Centrum Edukacji i Żywienia podkreśla natomiast, że gluten nie jest substancją szkodliwą, a wręcz odwrotnie – może działać jak naturalny prebiotyk. Warto jednak podkreślić, iż najbardziej wartościowe są te zboża, które zaliczamy do grona pełnoziarnistych. Badacze cały czas starają się odpowiedzieć na pytanie, czy gluten powoduje tycie, a także może być przyczyną niektórych chorób. Jednak na ten temat z całą pewnością nie warto spekulować.
Śniadania bez glutenu – przepisy
Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej – z wyboru bądź też konieczności, prawdopodobnie zastanawiacie się, jak przygotowywać śniadania bez glutenu. Przepisy na tego typu dania są przeróżne i z całą pewnością nie musicie obawiać się, że bez chleba czy bułek z mąki pszennej lub żytniej nie dacie sobie rady. Przede wszystkim pamiętajcie, że inne wartościowe mąki, płatki i ziarna mogą być przez was spożywane. To chociażby maniok, z którego można zrobić doskonały pudding, czy też płatki lub mąka kukurydziana, na bazie której przygotujecie pyszną kaszkę na mleku bądź mleku roślinnym.
Ze względu na to, iż na diecie bezglutenowej dopuszczalnych jest tak naprawdę większość produktów, możecie robić na śniadanie placuszki, babeczki, naleśniki, bułki i chleb upieczone samodzielnie bądź zakupione w sklepie, a także wiele innych dań, które są pełnowartościowe i sycące.
Idealnym na to przykładem są placuszki z mąki kukurydzianej. Będą smakować idealnie z masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym. Jak je przygotować? Zacznijcie od wsypania szklanki mąki kukurydzianej do miski. Dodajcie jedno jajko bądź jednego miękkiego banana, a następnie wlejcie szklankę mleka lub napoju roślinnego na bazie migdałów czy kokosa. Wymieszajcie całość i dodajcie szczyptę sody oczyszczonej. Wymieszajcie raz jeszcze i zacznijcie rozgrzewać odrobinę oleju na patelni. Teraz wystarczy placuszki usmażyć z każdej strony na złoto. Uwaga – jeśli dodajecie banana zamiast jajka, słodzenie nie jest konieczne. W przeciwnym wypadku warto dorzucić do placuszków odrobinę cukru.
Kolacja bez glutenu – przepisy
A teraz kolacja bez glutenu! Przepisy niewiele będą różnić się od tego, co już znacie. Ma być zdrowo, z mnóstwem warzyw, możliwie lekko, choć bez przesady. Przykład? Możecie przygotować pyszną zapiekankę z warzyw, w której znajdą się ziemniaki, cukinia, cebula, papryka i pieczarki. Wszystko wystarczy skropić oliwą, a także dodać odrobinę przypraw, na przykład zioła prowansalskie czy bazylię, sól i pieprz. Całość pokrójcie dowolnie – najlepiej w talarki – a następnie włóżcie do piekarnika w naczyniu żaroodpornym na 40 minut. Temperatura powinna wynosić około 180-200 stopni. Do zapiekanki możecie też dodać makaron bezglutenowy lub rybę, którą wrzucicie do naczynia pod sam koniec pieczenia. Oczywiście na bezglutenowej kolacji pojawić się może także chleb na mące bezglutenowej, warzywa pokrojone w słupki i pyszne pasty warzywne.
Dieta bezglutenowa nie jest trudna do zorganizowania. Musicie tylko dokładnie przyglądać się temu, co kupujecie i mieć pewność, że te produkty nie zawierają glutenu. Sprawdź, jakie przepisy na dania bezglutenowe przygotowali nasi użytkownicy.
1. Pancakes bezglutenowe

Pancakes bezglutenowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Naleśniki bezglutenowe

Naleśniki bezglutenowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Bezglutenowe kopytka

Bezglutenowe kopytka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Bezglutenowy koktajl tropikalny

Bezglutenowy koktajl tropikalny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Bezglutenowy makaron z tuńczykiem

Bezglutenowy makaron z tuńczykiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Bezglutenowe ruskie pierogi

Bezglutenowe ruskie pierogi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Bezglutenowe racuchy z jabłkami

Bezglutenowe racuchy z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Bezglutenowe placki ziemniaczane

Bezglutenowe placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Kąski kurczaka w bezglutenowej panierce

Kąski kurczaka w bezglutenowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Fasolka po bretońsku w niecodziennym wydaniu. Jeden składnik zmienia wszystko »
Farbowanie to ostateczność. Tak pokonasz siwiznę domowymi sposobami »
Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »