Do góry

Dania główne Przepis na:

Bezglutenowy makaron z tuńczykiem

Bezglutenowy makaron z tuńczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 175

Świetna propozycja obiadowa dla osób niespożywających glutenu i mięsa, szybko i prosta w przygotowaniu

Składniki

  • makaron spaghetti bezglutenowy 500 g
  • boczniak ostrygowaty 100 g
  • Szpinak 150 g
  • Pomidory koktajlowe 200 g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Tuńczyk 300 g
  • Olej roślinny
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz cytrynowy
  • Pieprz czarny
  • Sól morska
  • Suszone płatki chili
  • Czosnek mielony
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bezglutenowy makaron z tuńczykiem

Przygotowanie

  1. Na samym początku wlewamy do garnka około 5 l wody i dodajemy 0,5 łyżki soli do wody. Gdy woda zacznie się gotować wsypujemy makaron i gotujemy około 12 minut. Czas gotowania makaronu można dostosować do swoich preferencji, w przypadku, jeśli wolimy, kiedy makaron jest twardy możemy skrócić czas gotowania do 10 minut lub wydłużyć do 15 minut, jeśli wolimy miękki makaron.

    Równocześnie przygotujemy resztę składników. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, szpinak szatkujemy, boczniaki kroimy na małe kawałki. Czosnek obieramy i kroimy na małe kawałki. Najszybszy sposób na obranie czosnku, polega na przyciśnięciu czosnku do deski boczną stroną ostrza noża.

  2. Na patelnię wlewamy olej i po tym jak olej zrobi się gorący wsypujemy pokrojony czosnek. W momencie kiedy, czosnek zacznie robić się delikatnie brązowy, wsypujemy pokrojone boczniaki. Smażymy przez 2 minuty i wrzucamy do tego również szpinak i pomidorki. Smażymy to przez 5 minut i doprawiamy solą, granulowanym czosnkiem i cytrynowym pieprzem.

  3. Odkładamy usmażone składniki do miski i na tej samej patelni smażymy tuńczyka, pokrojonego wcześniej w 1-2 cm kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym oraz płatkami chili. Należy pamiętać o tym, że tuńczyk bardzo szybko robi się twardy przy zbyt długim smażeniu, dlatego należy go smażyć jedynie po 3 minuty z każdej strony

  4. Na sam koniec mieszamy wszystkie składniki razem i polewamy oliwą, najlepszy smak daje olej z pepperoni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń