Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetna propozycja obiadowa dla osób niespożywających glutenu i mięsa, szybko i prosta w przygotowaniu
Nic nie cieszy bardziej niż domowe danie, które łączy w sobie prostotę przygo...
Odsłon: 117
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 915
Zaserwuj to ciasto francuskie z wędzonym łososiem, gdy potrzebujesz efektowne...
Odsłon: 5553
Kremowy deser z serka mascarpone z dodatkiem musu brzoskwiniowego i z egzotyc...
Odsłon: 67
Nic nie cieszy bardziej niż domowe danie, które łączy w sobie prostotę przygo...
Odsłon: 117
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 915
Zaserwuj to ciasto francuskie z wędzonym łososiem, gdy potrzebujesz efektowne...
Odsłon: 5553
Kremowy deser z serka mascarpone z dodatkiem musu brzoskwiniowego i z egzotyc...
Odsłon: 67
Składniki
Na samym początku wlewamy do garnka około 5 l wody i dodajemy 0,5 łyżki soli do wody. Gdy woda zacznie się gotować wsypujemy makaron i gotujemy około 12 minut. Czas gotowania makaronu można dostosować do swoich preferencji, w przypadku, jeśli wolimy, kiedy makaron jest twardy możemy skrócić czas gotowania do 10 minut lub wydłużyć do 15 minut, jeśli wolimy miękki makaron. Równocześnie przygotujemy resztę składników. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, szpinak szatkujemy, boczniaki kroimy na małe kawałki. Czosnek obieramy i kroimy na małe kawałki. Najszybszy sposób na obranie czosnku, polega na przyciśnięciu czosnku do deski boczną stroną ostrza noża.
Na patelnię wlewamy olej i po tym jak olej zrobi się gorący wsypujemy pokrojony czosnek. W momencie kiedy, czosnek zacznie robić się delikatnie brązowy, wsypujemy pokrojone boczniaki. Smażymy przez 2 minuty i wrzucamy do tego również szpinak i pomidorki. Smażymy to przez 5 minut i doprawiamy solą, granulowanym czosnkiem i cytrynowym pieprzem.
Odkładamy usmażone składniki do miski i na tej samej patelni smażymy tuńczyka, pokrojonego wcześniej w 1-2 cm kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym oraz płatkami chili. Należy pamiętać o tym, że tuńczyk bardzo szybko robi się twardy przy zbyt długim smażeniu, dlatego należy go smażyć jedynie po 3 minuty z każdej strony
Na sam koniec mieszamy wszystkie składniki razem i polewamy oliwą, najlepszy smak daje olej z pepperoni.