Fot. 123RF/Picsel
Bób jest rośliną strączkową, więc zawiera wiele wartości odżywczych, przede wszystkim białko, wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Co jeszcze dobrego ma w sobie bób?
Bób na anemię
Anemia może być spowodowana niedoborem żelaza lub kwasu foliowego i witaminy B12. Bób może okazać się pomocny zmniejszaniu tych niedoborów. 100 gram surowego bobu jest w stanie zaspokoić całą dzienną dawkę na kwas foliowy. Dodatkowo bób jest bogaty w żelazo, wapń, magnez, potas oraz w witaminy A, K i B6.
Dla kobiet w ciąży
Bób zawiera dużą ilość witamin i składników mineralnych. Dla kobiet w ciąży najważniejszy jest kwas foliowy, który pomaga w poprawnym rozwoju dziecka. 100 gram zjedzonego bobu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.
Leczenie Parkinsona
Nie każdy wie, że leki przeciwko chorobie Parkinsona są wytwarzane na bazie bobu. Bób zawiera lewodopy, czyli naturalne aminokwasy będące równocześnie prekursorami neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za przekazywanie impulsów między komórkami nerwowymi. Osoby chore na Parkinsona i zażywające leki, powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem bobu.
Bób na układ krążenia
Bób jest produktem niskokalorycznym. W 100 gramach zawiera około 80 kcal i nie zawiera cholesterolu. Dzięki zawartości białka może być stosowany jako alternatywa dla mięsa - co zainteresuje osoby, które muszą ograniczyć spożywanie tłuszczów nasyconych (np. z powodu podwyższonego "złego cholesterolu") oraz wegetarian.
Odkwasza organizm
Bób jest często niedocenionym warzywem. Niedoceniona jest również jego skórka, która jest jadalna i zawiera w sobie bardzo dużo witamin. Bób powinien na stałe wkroczyć do naszych jadłospisów jako zdrowy i smaczny składnik, który ma właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że działa odkwaszająco na organizm. Zakwaszenie organizmu może być spowodowane nadmiernym spożyciem kawy, niezdrową dietą oraz używkami.
Co można zrobić z bobu
Jak widać bób jest cennym składnikiem naszej diety, dlatego szczególnie o tej porze roku, warto włączyć do do codziennego jadłospisu. Pamiętajcie, aby nie ograniczać się jedynie do ugotowania tego warzywa, bowiem z bobu możecie wyczarować naprawdę ciekawe potrawy. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami wieloma pomysłami na jego wykorzystanie. Oto niektóre z ich propozycji.
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Bób z boczkiem i pietruszką
Fot. Oldfork na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Zmaminegozeszytu na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Mariwanna na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. GojaSM na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Risotto z bobem i pomidorami
Fot. Wjosna na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Rzelkazg na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
