Sprawdzone przepisy na grilla

Początek lata to idealna pora dla smakoszy. Natura obdarza nas wówczas wieloma wyśmienitymi produktami. Jednym z nich jest bób, który do naszych sklepów trafia w czerwcu.

Fot. 123RF/Picsel

Bób jest rośliną strączkową, więc zawiera wiele wartości odżywczych, przede wszystkim białko, wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Co jeszcze dobrego ma w sobie bób?

Bób na anemię

Anemia może być spowodowana niedoborem żelaza lub kwasu foliowego i witaminy B12. Bób może okazać się pomocny zmniejszaniu tych niedoborów. 100 gram surowego bobu jest w stanie zaspokoić całą dzienną dawkę na kwas foliowy. Dodatkowo bób jest bogaty w żelazo, wapń, magnez, potas oraz w witaminy A, K i B6.

Dla kobiet w ciąży

Bób zawiera dużą ilość witamin i składników mineralnych. Dla kobiet w ciąży najważniejszy jest kwas foliowy, który pomaga w poprawnym rozwoju dziecka. 100 gram zjedzonego bobu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.

Leczenie Parkinsona

Nie każdy wie, że leki przeciwko chorobie Parkinsona są wytwarzane na bazie bobu. Bób zawiera lewodopy, czyli naturalne aminokwasy będące równocześnie prekursorami neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za przekazywanie impulsów między komórkami nerwowymi. Osoby chore na Parkinsona i zażywające leki, powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem bobu.

Bób na układ krążenia

Bób jest produktem niskokalorycznym. W 100 gramach zawiera około 80 kcal i nie zawiera cholesterolu. Dzięki zawartości białka może być stosowany jako alternatywa dla mięsa - co zainteresuje osoby, które muszą ograniczyć spożywanie tłuszczów nasyconych (np. z powodu podwyższonego "złego cholesterolu") oraz wegetarian.

Odkwasza organizm

Bób jest często niedocenionym warzywem. Niedoceniona jest również jego skórka, która jest jadalna i zawiera w sobie bardzo dużo witamin. Bób powinien na stałe wkroczyć do naszych jadłospisów jako zdrowy i smaczny składnik, który ma właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że działa odkwaszająco na organizm. Zakwaszenie organizmu może być spowodowane nadmiernym spożyciem kawy, niezdrową dietą oraz używkami.

Co można zrobić z bobu

Jak widać bób jest cennym składnikiem naszej diety, dlatego szczególnie o tej porze roku, warto włączyć do do codziennego jadłospisu. Pamiętajcie, aby nie ograniczać się jedynie do ugotowania tego warzywa, bowiem z bobu możecie wyczarować naprawdę ciekawe potrawy. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami wieloma pomysłami na jego wykorzystanie. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Bób po sycylijsku

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Bób z boczkiem i pietruszką

Fot. Oldfork na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Bób z młodymi ziemniakami

Fot. Zmaminegozeszytu na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Zupa z bobu

Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Bób z boczkiem i jajkiem

Fot. Mariwanna na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Kotleciki z bobem

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Rigatoni z bobem

Fot. GojaSM na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Bób zapieczony z oscypkiem

Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Risotto z bobem i pomidorami

Fot. Wjosna na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Sałatka z bobem

Fot. Rzelkazg na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Rolada bawarska

Rolada bawarska to klasyczne danie kuchni niemieckiej, szczególnie popularne...

Odsłon: 97

30 min
3
30 min
3
Ciasta Ciasto japońskie

Czekoladowy biszkopt z masą serową i znakomitą frużeliną wiśniową. Sprawdzi s...

Odsłon: 61037

30 min
89
Dania główne Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...

Odsłon: 755

30 min
9