Spis treści:
W PRL-u uchodziła za prawdziwy przysmak, ale przez ostatnie kilkanaście lat była omijana. Dziś znowu wraca do łask - coraz więcej osób zjada kawałek, by zaspokoić apetyt na słodkie. Dowiedz się, jakie właściwości ma chałwa i dlaczego - od czasu do czasu - niemal każdy powinien ją jeść.
Sprawdź także: Jak zrobić chałwę w domu? Przepis krok po kroku

Jakie właściwości ma chałwa?
Najczęściej robi się ją z ziaren sezamu, właśnie dlatego ma tyle cennych właściwości. Chałwa zapobiega niedokrwistości, ze względu na to, że zawiera dużą dawkę żelaza. Co więcej, jest bogata w białko, więc świetnie wzmacnia układ kostny.
To źródło zdrowych tłuszczów i minerałów, dzięki czemu obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu, poprawia kondycję naczyń krwionośnych i usprawnia krążenie. Regularne jedzenie chałwy chroni również przed chorobami serca oraz wspiera odporność organizmu i układ nerwowy.
Witaminy kryjące się w sezamowej przekąsce poprawiają wygląd skóry, paznokci i włosów, a antyoksydanty - wykazują działanie przeciwnowotworowe i przyspieszają przemianę materii.
Co dobrego można zrobić z chałwy?
Gdy poznałeś już, jakie właściwości ma chałwa, koniecznie odkryj, co dobrego można z niej zrobić. Chałwę zazwyczaj zajada się samodzielnie, jako słodki i sycący batonik. Jeśli jednak znudziła ci się taka forma przekąski, nic straconego - istnieje wiele różnych pyszności, które możesz z niej przygotować.
Co można zrobić z chałwy? Wykorzystaj ją do przyrządzenia musu lub kremu, będącego podstawą twojego deseru, owsianki czy ciasta. Będzie świetnie smakować z niesłodzoną bitą śmietaną, biszkoptami lub jako dodatek do sernika. Świetnie nada się także jako baza lodów chałwowych albo słodkie uzupełnienie koktajlu. Możesz ją także rozkruszyć i stosować jako dekorację dania.
Co ciekawe, chałwa dobrze komponuje się z drobiem - nic więc nie stoi na przeszkodzie, abyś poeksperymentował i spróbował przygotować sos na bazie sezamowego rarytasu. Poniżej znajdziesz więcej przepisów z chałwą w roli głównej:
2. Szybkie ciasto z owocami, orzechami i chałwą

Szybkie ciasto z rabarbarem, orzechami i chałwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Owsianka z chałwą i żurawiną

Owsianka z chałwą i żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kokosowa pianka z chałwą

Kokosowa pianka z chałwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Chałwowiec bez pieczenia

Chałwowiec bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Sernik wiśniowo-chałwowy

Sernik wiśniowo-chałwowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Masło orzechowe z chałwą

Masło orzechowe z chałwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Tort chałwowy biszkoptowo-bezowy

Tort chałwowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Smak lata zamknięty w słoiku: Przepis na dżem truskawkowo-rabarbarowy »
Nigdy nie dodawaj tego składnika do zupy pomidorowej. Może stać się toksyczna »
Przyjmujesz witaminy i mikroelementy? Postępuj zgodnie z „dekalogiem suplementacji” »