Spis treści:
- Pomidory - wartości odżywcze i właściwości
- Pomidory świeże a przetworzone
- Czy zielone pomidory są zdrowe?
- Pomysły na przetwory z pomidorów
Z naukowego punktu widzenia pomidor to owoc, jednak potocznie nazywa się go warzywem, bo jego zastosowanie w kuchni bardziej temu określeniu odpowiada. Regularnie spożywany dostarcza cennych wartości odżywczych, a jego właściwości wpływają korzystnie na cały organizm. Odkryj pomysły na przetwory z pomidorów i dowiedz się, które pomidory - świeże czy przetworzone - są zdrowsze.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Pomidory - wartości odżywcze i właściwości
Większość Polaków na co dzień zajada się pysznymi i soczystymi pomidorami. Dodają plasterek do kanapki, ćwiartkę do sałatki albo przetwarzają je na aromatyczny sos czy zupę. Mimo popularności niewiele osób zna jednak wszystkie wartości odżywcze pomidora, a tych jest całkiem sporo.
100 gramów kryje zaledwie 18 kcal, więc są to warzywa niskokaloryczne, dobre dla osób na diecie odchudzającej. Do wartości odżywczych pomidorów można zaliczyć też to, że w 94 proc. składają się z wody. Z tego powodu świetnie nawadniają i gaszą pragnienie.
Pomidory to bogate źródło witaminy C - duży okaz pokrywa aż 60 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Są też źródłem witaminy E (tzw. witaminy młodości), K i tych z grupy B, silnych antyoksydantów oraz szeregu minerałów, w tym potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Właśnie ze względu na wartości odżywcze pomidory mają tyle właściwości.
Za najważniejsze uznaje się m.in. korzystny wpływ warzyw na zdrowie serca i układu nerwowego. Potas, likopen, zdrowe kwasy tłuszczowe i pektyny zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, obniżając zbyt wysoki poziom cholesterolu i zbyt wysokie ciśnienie, usprawniając krążenie i chroniąc przed wystąpieniem chorób serca.
Witamina C w dużych ilościach wpływa oczywiście na szybszą i mocniejszą reakcję organizmu w przypadku infekcji wirusowych. Jedzenie pomidorów wzmacnia układ odpornościowy. Co więcej, warzywa poprawiają wygląd paznokci, włosów i skóry (eliminują wypryski, trądzik). Pomidory to także źródło silnych przeciwutleniaczy, które wykazują działanie antyoksydacyjne - chronią przed nowotworami i opóźniają starzenie się organizmu.
Pomidory są nie tylko niskokaloryczne i w większości zbudowane z wody, ale też pełne błonnika pokarmowego. Do właściwości pomidorów można więc przypisać także pozytywny wpływ na prawidłową perystaltykę jelit, zmniejszanie zaparć i wzdęć, usprawnianie procesów trawiennych, przyspieszanie metabolizmu i detoksykację organizmu.
Pomidory świeże a przetworzone
Które rodzaje tego warzywa są najzdrowsze? Pomidory świeże a przetworzone - wielu wydaje się, że pierwsze z nich będą mieć więcej wartościowych witamin i minerałów. To nie jest prawda, ponieważ pomidory, jako nieliczne wśród warzyw i owoców, nie tracą swoich właściwości po obróbce.
Co ciekawe, likopen - najsilniejszy z antyoksydantów znajdujących się w warzywie - wcale nie ginie pod wpływem temperatury, a wręcz ujawnia się wtedy w większych ilościach. W pomidorowych przetworach może być go więc nawet dwukrotnie więcej niż w świeżych warzywach.
Czy zielone pomidory są zdrowe?
Wiesz, już jakie właściwości mają pomidory. Znasz także odpowiedź na pytanie, które pomidory - świeże a przetworzone - wybrać. Kolejnym rodzajem tego warzywa są zielone pomidory, czyli te jeszcze nie w pełni dojrzałe. Podobnie do klasycznych, są skarbnicą likopenu, witamin A i C oraz potasu i błonnika pokarmowego. W smaku nieco bardziej kwaśne, w konsystencji - twardsze i mniej soczyste. Idealne do panierowania i smażenia.
Czy zielone pomidory są zdrowe? Warto pamiętać, że im mniej dojrzałe warzywa, tym mniej substancji odżywczych zawierają. Mają za to znacznie więcej chlorofilu i tomatyny, które w miarę rozwoju powoli tracą. Druga z substancji - tomatyna - to szkodliwy alkaloid. Uaktywnia się szczególnie po skropieniu octem, dlatego zielonych pomidorów nie powinno dodawać się np. do sałatki z winegretem. Co ważne, przetwory z zielonych pomidorów są całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Tomatyna, pod wpływem wysokiej temperatury, traci swoje szkodliwe właściwości. Warto więc od czasu do czasu sięgnąć również po tę odmianę warzyw.
Pomysły na przetwory z pomidorów
Wartości odżywcze pomidorów po przetworzeniu są nawet większe niż tych świeżych. Jeśli szukasz pomysłów na najlepsze przetwory z pomidorów, zainspiruj się sprawdzonymi recepturami naszych użytkowników.
Do najpopularniejszych należą: domowy keczup, pasta pomidorowa na kanapki i do zapiekanek, suszone pomidory w oleju, kiszone zielone pomidory, samodzielnie przygotowana passata, pomidory jak z puszki, przeciery (będące świetną bazą do zup) i sok pomidorowy (który warto pić w celu uzupełnienia niedoborów witamin i minerałów).
2. Kiszone zielone pomidory
![Kiszone zielone pomidory](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2021_09_17/e00bb1c9f50aea66002a76a5adad17b3-recipe_main.jpg)
Kiszone zielone pomidory / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pomidory suszone w oleju
![Pomidory suszone w oleju](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_06_21/34a9aa06c8b20fe4709332e7ade9e35e-recipe_main.png)
Pomidory suszone w oleju / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kiszone pomidory po ukraińsku
![Kiszone pomidory po ukraińsku](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2016_10_02/7e603ae5912db2e81408a1460564db89-recipe_main.jpg)
Kiszone pomidory po ukraińsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Pomidory po bułgarsku
![Pomidory po bułgarsku](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_08_11/321fb864398b1ab02b28345e4510de4a-recipe_main.jpg)
Pomidory po bułgarsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Krojone pomidory w słoikach
Krojone pomidory w słoikach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Pomidory w zalewie własnej
![Pomidory w zalewie własnej](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_08_09/e4c8f4f231f3facad0f260b16f48ba16-recipe_main.jpg)
Pomidory w zalewie własnej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Pomidory w zalewie solnej
![Pomidory w zalewie solnej](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_08_26/5d8edc5f755c70239620c8522742cf14-recipe_main.jpg)
Pomidory w zalewie solnej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Przecier pomidorowy, czyli domowa passata
![Przecier pomidorowy, czyli domowa passata](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2021_11_16/8a5019d733e9fdb361d0718985eab17e-recipe_main.jpg)
Domowa passata / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Pomidory deserowe - warstwowa sałatka na zimę
![Pomidory deserowe - warstwowa sałatka na zimę](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2017_08_16/fc6625097925791c94144b6f1b7f7728-recipe_main.jpg)
Pomidory deserowe - warstwowa sałatka na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl, dietetycy.org.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Sok z buraka to prawdziwy eliksir dla zdrowia. Pij codziennie jedną szklankę »
Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów, by nie zbierać niewielkich i słabo wybarwionych okazów? »