Dania jednogarnkowe

Co podać do wigilijnego barszczu? Zrób paszteciki z naszego przepisu

Paszteciki z kapustą i grzybami to wyśmienity dodatek do wigilijnego barszczu. Możesz przygotować je zarówno z ciasta francuskiego, jak i drożdżowego. Wiele osób postanawia także przyrządzić ich mięsną wersję na imprezę sylwestrową. Sprawdź, w jaki sposób zrobić idealne paszteciki, które zasmakują całej rodzinie.

Paszteciki do wigilijnego barszczu, jak je zrobić? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Paszteciki z mięsem, czy te wegetariańskie od lat królują na polskich stołach. Zajadamy się nimi głównie na święta i podczas zimowych domówek, ale to często też dodatek do dań na weselach czy po prostu na co dzień. Trudno się dziwić, że te rarytasy cieszą się takim zainteresowaniem. Uwielbiają je też dzieci (oczywiście w zależności od dodatków w środku). Co powiesz na paszteciki z kapustą i grzybami albo szpinakiem? Poniżej znajdziesz przepisy na te i wiele innych rodzajów tych pysznych à la bułeczek.

Sprawdź także: Z czego zrobić wywar na wigilijny barszcz? Z przepisu Agnieszki Maciąg wywodzi gęsty i esencjonalny

Paszteciki z ciasta francuskiego czy drożdżowe?

Paszteciki drożdżowe są częściej przygotowywane niż paszteciki z ciasta francuskiego. Te pierwsze z pewnością zajmą więcej czasu, chyba że w drugim przypadku ciasto francuskie przygotujemy samodzielnie, a nie zdecydujemy się na to sklepowe.

Jeśli jednak kupimy gotowe ciasto francuskie, to zrobienie pasztecików okaże się naprawdę krótką chwilą. Które paszteciki, czy drożdżowe, czy francuskie, są lepsze? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Wszystko zależy od upodobań twoich i twoich domowników. Zawsze możesz przygotować dwa rodzaje. Zapewniamy, wszystkie znikną w krótkim czasie bez śladu.

Paszteciki wigilijne

Święta za pasem, a jak święta, to i wigilia. A jak wigilia to i szereg pyszności, obok których trudno przejść obojętnie. Paszteciki często goszczą wówczas na polskich stołach. Czym najczęściej są wypełnione?

Wszystko zależy od ciebie. Można by powiedzieć, że ogranicza cię tu tylko... twoja wyobraźnia. Oczywiście na wigilię pasuje farsz z kapusty i grzybów. Śmiało możesz je też wypełnić szpinakiem albo samymi grzybami (np. pieczarkami).

Barszcz, najważniejsza wigilijna zupa, podawana jest z uszkami lub pierogami. Paszteciki to również świetna opcja. Z czym je przyrządzić? Przedstawiamy naszą propozycję.

Drożdżowe wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • Łyżka octu
  • Połowa szklanki śmietany 18%
  • 1 kostka masła
  • Pół łyżeczki soli

Składniki na farsz:

  • Garść suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 600 g kapusty kiszonej
  • 1/3 łyżeczki kminku
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na noc. Kapustę odciśnij z soku, lekko poszatkuj i włóż do garnka. Dodaj grzyby z wodą, w której się moczyły. Dodaj kminek i gotuj do miękkości przez około godzinę. Ostudź. Cebulę poszatkuj drobno, podsmaż na oleju i wystudź. Kapustę z grzybami i cebulką zmiel przez maszynkę, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Mąkę wyrób z masłem. Dodaj resztę składników na ciasto i dokładnie wyrób, aż ciasto będzie gładkie. Przykryj bawełnianą szmatką i odstaw na ok. 30 minut.

Po upływie wskazanego czasu wyjmij stolnicę, przekrój ciasto na pół i każdą część rozwałkuj na prostokąt. Nałóż farsz na każdy z rozwałkowanych kawałków ciasta i zwiń ciasto w roladkę. Pokrój po skosie na paszteciki (ok. dwucentymetrowe). Ułóż na je blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wysmaruj jajkiem i posyp kminkiem. Ile piec paszteciki? Ok. 12 minut w temperaturze 200 stopni. Uważaj, by ich nie spalić!

Paszteciki ze szpinakiem najlepszy przepis

Wbrew pozorom na wigilię pasują też paszteciki ze szpinakiem. Choć zielone liście szpinaku nie robią furory, to jednak jako wypełnienie pierogów czy pasztecików już zdecydowanie tak! Poniższy przepis możesz też wykorzystać, przygotowując prywatkę, czy po prostu przekąskę dla rodziny na piątkowy wieczór.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 40 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • Pół szklanki ciepłej wody
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka ciepłego mleka

Składniki na nadzienie:

  • 900 g szpinaku mrożonego
  • Pół opakowania sera feta (najlepiej oryginalnego)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • Pieprz

Wykonanie:

Rozmroź szpinak. Przygotuj rozczyn: do miski wsyp dwie łyżki mąki, cukier, rozdrobnione drożdże, wlej wodę. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około kwadrans. W tym czasie mieszanka podwoi swoją objętość. Rozczyn połącz z mąką i solą, dolej mleko i olej. Zagnieć ciasto, przykryj szmatką (bawełnianą) i odstaw na półtorej godziny.

Czas na farsz. Odciśnij nadmiar wody ze szpinaku i przesmaż go razem z pokrojoną cebulką i rozgniecionym czosnkiem. Dodaj pieprz i pokrojoną drobno fetę. Wymieszaj. Uważaj z solą! Ser feta jest mocno słony, więc dodawanie tej przyprawy w tym momencie nie jest już wskazane.

Rozwałkuj ciasto na około centymetrową grubość. Wyłóż farsz i zawiń ciasto jak roladę. Krój paszteciki pojedynczo pod skosem i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem. Ile piec paszteciki ze szpinakiem? Ok. 25 minut w temp. ok. 180 stopni. Pyszka!

Paszteciki bezglutenowe jak je zrobić?

Czy można zrobić dobre paszteciki bezglutenowe? Oczywiście, że tak! I wcale nie jest to takie trudne, jak może się wydawać. Przedstawiamy bezglutenowe paszteciki z pieczarkami.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • Pół kostki masła
  • Pół szklanki gęstej śmietany
  • 1 żółtko
  • Pół kilograma pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżka oregano
  • Pieprz czarny

Wykonanie:

Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Umyte pieczarki pokrój w plastry. Na maśle zeszklij cebulkę i pieczarki. Dolej wodę, doda przyprawy i duś ok. kwadransa. W misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia, pieprz i sól. Dodaj masło, żółtko i śmietanę. Zagnieć. Rozwałkuj ciasto i nanieś na niego farsz z pieczarek. Zwiń w roladę i tnij po skosie. Piecz bezglutenowe paszteciki z pieczarkami przez 20 minut w temperaturze 80 stopni.

Jak przechowywać paszteciki?

Zastanawiasz się, jak przechowywać paszteciki, by długo były świeże? Najlepiej schowaj je do chlebaka lub puszki na ciastka. Mogą też leżeć pod przykryciem. Pamiętaj jednak, że ciasto drożdżowe długo nie zachowuje swojej świeżości. Najlepiej zatem paszteciki jeść od razu. Z drugiej strony, uwierz, nie będzie z tym problemu. Znikną bardzo szybko, bo są takie pyszne!

Co podać do wigilijnego barszczu?

Do wigilijnego barszczu świetnie pasować będą również krokiety. Do ich przygotowania niezbędne będą oczywiście naleśniki, powinny być elastyczne, aby nie pękały przy nakładaniu farszu. Jeżeli chcesz podać je podczas kolacji wigilijnej, najlepiej przygotuj farsz z kapusty i grzybów leśnych, alternatywą mogą być te z pieczarkami podsmażonymi z cebulką. Jeżeli krokiety zamierzasz jeść w pierwszy lub drugi dzień świąt, możesz zdecydować się na mięsny farsz, nie zapomnij dobrze go doprawić. 

Szukasz przepisów na dodatki do barszczu? Poniżej znajdziesz sporo pysznych i prostych przepisów, 

1. Paszteciki wigilijne

 Paszteciki wigilijne Zobacz przepis

Paszteciki wigilijne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Paszteciki ze szpinakiem i fetą

 Paszteciki ze szpinakiem i fetą Zobacz przepis

Paszteciki ze szpinakiem i fetą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Paszteciki z mięsem

 Paszteciki z mięsem Zobacz przepis

Paszteciki z mięsem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Królewskie paszteciki z łososiem i sosem chrzanowym

 Królewskie paszteciki z  łososiem i sosem chrzanowym Zobacz przepis

Królewskie paszteciki z łososiem i sosem chrzanowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Paszteciki z grzybami suszonymi

 Paszteciki z grzybami suszonymi Zobacz przepis

Paszteciki z grzybami suszonymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Paszteciki grzybowe

 Paszteciki grzybowe Zobacz przepis

Paszteciki grzybowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Paszteciki szczecińskie

 Paszteciki szczecińskie Zobacz przepis

Paszteciki szczecińskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Krokiety z pieczarkami

 Krokiety z pieczarkami Zobacz przepis

Krokiety z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Krokiety z kapustą i grzybami

 Krokiety z kapustą i grzybami Zobacz przepis

Krokiety z kapustą i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Krokiety z kapustą i grzybami

 Krokiety z kapustą i grzybami Zobacz przepis

Krokiety z kapustą i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Krokiety z mięsem

 Krokiety z mięsem Zobacz przepis

Krokiety z mięsem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Wyzwanie: Przedświąteczne sprzątanie »

Śledzie po grecku zawsze robią furorę. Ewa Wachowicz zapewnia: wszystkim smakują »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Racuchy z bananami

Moje dzisiejsze racuchy przygotowałam na kefirze, dodatkowo wzbogaciłam je o...

Odsłon: 1474

15 min
12
>60 min
2

Przepis dnia

Przetwory Sałatka ogórkowa z marchewką i miodem ( na zimę )

Smaczna sałatka z ogórków o dość nietypowym smaku miodowo- estragonowym. Z te...

Odsłon: 1002

>60 min
8
Przetwory Domowy ketchup ( gęsty ).

Nie ma to jak domowy smaczny ketchup. :) Z tej porcji wyszło mi 15 słoiczków...

Odsłon: 28863

60 min
35

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

6
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5