Co robimy z ciasta kruchego i półkruchego? Triki, które warto znać!

Ciasto kruche i półkruche to idealny deser nie tylko na święta wielkanocne, ale również na imprezę ze znajomymi czy rodzinną uroczystość. Można wykorzystać je do różnorodnych wypieków. Poznaj zasady przy robieniu ciasta kruchego i półkruchego w zaciszu własnej kuchni!

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Ciasto kruche i półkruche to bardzo uniwersalny deser – w zależności od dobranych dodatków, możesz bardzo łatwo zmienić jego charakter i dopasować do swoich preferencji smakowych. Co ciekawe, można je z powodzeniem stosować jako półprodukt do przepysznych babeczek, kruszonek, serników, a nawet makowców czy mazurków.  

Sprawdź także: Jak upiec dobry sernik? Triki przy pieczeniu sernika, które musisz znać!

Czy ciasto kruche i półkruche jest trudne do wykonania? Jakie są najważniejsze zasady przy robieniu ciasta kruchego i półkruchego? Do jakich wypieków przydadzą się oba warianty? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule! 

Co robimy z ciasta kruchego? 

Ciasto kruche to delikatny cukierniczy wyrób, który może mieć ciekawe zastosowanie w szeregu słodkich, a także słonych przysmaków. Deser ten charakteryzuje się prostotą wykonania i wymaga tylko kilku podstawowych składników, aby wyczarować niebanalne połączenia. 

Co robimy z ciasta kruchego? Dzięki swojej uniwersalności ciasto kruche może posłużyć do przygotowania najprzeróżniejszych smakołyków, począwszy od ciasteczek i babeczek, przez rogaliki i tarteletki, po spody do sernika, mazurka czy jabłecznika. 

Gustujesz w wytrawnych potrawach? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać ciasto kruche do słonych tart oraz quiche z dodatkiem warzyw lub mięsa. Jeśli po gotowaniu zostanie ci resztka ciasta, nie wyrzucaj go. Przy jego pomocy możesz łatwo wyczarować smaczną kruszonkę do wielu wyrobów cukierniczych.

Ciasto kruche: przepis podstawowy 

Stawiasz swoje pierwsze kroki w świecie kulinariów, ale bardzo chcesz przygotować ciasto kruche? Przepis podstawowy na ten wypiek wykorzystuje masło, żółtka, cukier oraz wodę. Wszystkie składniki powinny być zimne, dzięki czemu ciasto będzie o wiele lepiej się zagniatać. 

Ciasto kruche wyrabia się krótko i można zagniatać je przy pomocy malaksera lub robota kuchennego. Krótkie wyrabianie zapobiega ogrzaniu się tłuszczu, dzięki czemu wypiek nie zdeformuje się w żadnym z miejsc. Po zagnieceniu ciasto należy dokładnie owinąć folią spożywczą lub lnianą serwetką i wstawić do lodówki na godzinę. 

Kolejnym etapem jest rozwałkowanie ciasta na cienką warstwę. Możesz podsypać je delikatnie mąką, aby się nie kleiło – pamiętaj jednak, żeby nie przesadzić z jej ilością. Do wałkowania kruszonki możesz również zastosować metodę z dwoma arkuszami papieru do pieczenia. 

Przygotowanie ciasta kruchego 

Ważnym krokiem wyrobu deseru jest etap schładzania. Przygotowanie ciasta kruchego wymaga schłodzenia w lodówce przez około 30 minut przed włożeniem go do piekarnika. Jeśli dysponujesz czasem, pozostaw je w środku na dłużej – najlepiej na dwie godziny. Jeśli natomiast nie planujesz pieczenia tego samego dnia, przekąska może spędzić w lodówce do pięciu dni. Możesz również zamrozić półprodukt i wykorzystać go w przyszłości.  

Pieczenie ciasta kruchego 

Pieczenie ciasta kruchego nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy 20-30 minut w przypadku ciasta o grubości pół centymetra. To o mniejszej objętości wymaga krótszej, bo zaledwie od 10 do 15-minutowej obróbki. Nagrzej piekarnik do 180-200 stopni. Staraj się nie przekraczać tego zakresu – zbyt wysoka temperatura może sprawić, że wytopi się tłuszcz odpowiedzialny za kształt i kruchość przekąski. Po upieczeniu warto wyjąć ciasto z foremki, gdy jest jeszcze gorące. 

Zobacz: Porzeczki pod chmurką z bezy na kruchym spodzie

Zasady przy robieniu ciasta kruchego i półkruchego 

Aby cieszyć się spektakularnym efektem podczas pieczenia wypieków, wystarczy trzymać się kilku podstawowych zasad przy robieniu ciasta kruchego i półkruchego. Na co zwrócić szczególną uwagę? 

Mąka 

Najprostszym rozwiązaniem na stworzenie odpowiedniej tekstury ciasta kruchego i półkruchego jest zastosowanie mąki pszennej. Innym rozwiązaniem jest zmieszanie jej w odpowiedniej ilości z mąką krupczatką. Jeśli lubisz, gdy twoja przekąska bardzo się kruszy, zastosuj mąkę razową. Nie bój się również eksperymentować i postawić na mąkę z orzechów, np. migdałową. 

Tłuszcz 

Tłuszcz w cieście kruchym i półkruchym odpowiedzialny jest za strukturę wypieku, dlatego wybierz wysokiej jakości masło. Dobrze dobrany produkt nada twoim deserom ładnego koloru i podkreśli ich wyśmienity smak. Jeśli nie lubisz masła, możesz dołożyć do swojego smakołyku smalcu. Pamiętaj również, aby tłuszcz był dobrze schłodzony przed dodaniem go do ciasta. 

Cukier 

Cukier zapewnia chrupkość i ładny odcień ciasta kruchego i półkruchego. W tej sytuacji sprawdzi się dobrze zmielony cukier puder. Jeśli jednak przepadasz za grudkowatą teksturą kruszonki, postaw na biały lub brązowy cukier, który nie zdąży się rozpuścić i lekko się skarmelizuje. Jaka ilość cukru będzie odpowiednia? To już zależy od ciebie, ponieważ nie ma on praktycznie żadnego wpływu na właściwości deseru. 

Płynne dodatki 

Aby stworzyć dobre kruche i półkruche ciasto, trzeba posłużyć się odpowiednią ilością zimnej wody, którą wcześniej schłodzisz w lodówce. Idealną proporcją jest dolanie około łyżki wody na 50 g mąki. Pamiętaj o stopniowym łączeniu tych dwóch elementów ciasta – zbyt duża ilość wody może sprawić, że kruszonka zacznie się kleić. Niektóre receptury uwzględniają również dodanie surowego lub ugotowanego żółtka. Wśród innych komponentów, które pomogą w przygotowaniu doskonałego ciasta kruchego i półkruchego, warto wymienić śmietanę, mleko oraz proszek do pieczenia.

Co robimy z ciasta półkruchego? 

Ten rodzaj wypieku doskonale sprawdzi się w przypadku ciasteczek, herbatników, słonych krakersów, babeczek, a nawet paluchów. Ciasto półkruche można również wypełnić słonym farszem na bazie warzyw i mięsa. Niektóre gospodynie domowe wybierają właśnie ten rodzaj przekąski do spodów do szarlotek i serników 

Wykonanie ciasta półkruchego nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników, aby wyczarować smaczny wypiek. Zastosowanie paru trików sprawi, że ciasto wyjdzie w rękach nawet największych amatorów!

Sprawdź także: Babeczki do koszyczka. 5 przepisów na idealne babeczki wielkanocne

Ciasto półkruche: przepis podstawowy 

Zastanawiasz się, czym różni się od ciasta kruchego ciasto półkruche? Przepis podstawowy zakłada, że na jeden kilogram mąki przypada około 15-12 dkg tłuszczu. Ten wariant ciasta wymaga również dorzucenia proszku do pieczenia i całych jajek. Tak samo, jak w przypadku wersji podstawowej, do receptury możesz dodać mleko lub śmietanę.

Sprawdź przepisy na najlepsze słodkości z kruchym ciastem. Receptury możesz śmiało wykorzystać na Wielkanoc lub każde spotkanie z bliskimi:

1. Sernik z jabłkami na kruchym cieście

 Sernik z jabłkami na kruchym cieście Zobacz przepis

Sernik z jabłkami na kruchym cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Idealne kruche ciasto do sernika

 Idealne kruche ciasto do sernika Zobacz przepis

Jak zrobić kruche ciasto do sernika? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sernik z brzoskwiniami na kakaowym kruchym cieście

 Sernik z brzoskwiniami na kakaowym kruchym cieście Zobacz przepis

Sernik na kakaowym kruchym cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kruche ciasto z pianką i malinami

 Kruche ciasto z pianką i malinami Zobacz przepis

Kruche ciasto z pianką i malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ciasto krucho-drożdżowe z jabłkami

 Ciasto krucho-drożdżowe z jabłkami Zobacz przepis

Ciasto krucho-drożdżowe z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pyszny sernik na kruchym cieście

 Pyszny sernik na kruchym cieście Zobacz przepis

Pyszny sernik na kruchym cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sernik z makiem na kruchym cieście

 Sernik z makiem na kruchym cieście Zobacz przepis

Sernik z makiem na kruchym cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Półkruche ciasto ze śliwkami

 Półkruche ciasto ze śliwkami Zobacz przepis

Półkruche ciasto ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Szarlotka na kruchym cieście

 Szarlotka na kruchym cieście Zobacz przepis

Szarlotka na kruchym cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Ciasta kruche i półkruche

 Ciasta kruche i półkruche Zobacz przepis

Ciasta kruche i półkruche - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Jak zapobiec kulinarnym wpadkom na Wielkanoc? »

Jak wybrać najlepszą białą kiełbasę? » 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
60 min
0

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2