Z tego artykułu dowiesz się:
- Co zrobić z kruchego ciasta?
- Jak zrobić kruche ciasto?
- Jakich składników użyć do kruchego ciasta?
- Co zrobić z półkruchego ciasta?
- Jak zrobić półkruche ciasto?
- Przepisy na kruche i półkruche ciasto z dodatkami
Ciasto kruche i półkruche to bardzo uniwersalny deser – w zależności od dobranych dodatków, możesz bardzo łatwo zmienić jego charakter i dopasować do swoich preferencji smakowych. Co ciekawe, można je z powodzeniem stosować jako półprodukt do przepysznych babeczek, kruszonek, serników, a nawet makowców czy mazurków.
Sprawdź także: Jak upiec dobry sernik? Triki przy pieczeniu sernika, które musisz znać!
Czy ciasto kruche i półkruche jest trudne do wykonania? Jakie są najważniejsze zasady przy robieniu ciasta kruchego i półkruchego? Do jakich wypieków przydadzą się oba warianty? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!
Co robimy z ciasta kruchego?
Ciasto kruche to delikatny cukierniczy wyrób, który może mieć ciekawe zastosowanie w szeregu słodkich, a także słonych przysmaków. Deser ten charakteryzuje się prostotą wykonania i wymaga tylko kilku podstawowych składników, aby wyczarować niebanalne połączenia.
Co robimy z ciasta kruchego? Dzięki swojej uniwersalności ciasto kruche może posłużyć do przygotowania najprzeróżniejszych smakołyków, począwszy od ciasteczek i babeczek, przez rogaliki i tarteletki, po spody do sernika, mazurka czy jabłecznika.
Gustujesz w wytrawnych potrawach? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać ciasto kruche do słonych tart oraz quiche z dodatkiem warzyw lub mięsa. Jeśli po gotowaniu zostanie ci resztka ciasta, nie wyrzucaj go. Przy jego pomocy możesz łatwo wyczarować smaczną kruszonkę do wielu wyrobów cukierniczych.
Ciasto kruche: przepis podstawowy
Stawiasz swoje pierwsze kroki w świecie kulinariów, ale bardzo chcesz przygotować ciasto kruche? Przepis podstawowy na ten wypiek wykorzystuje masło, żółtka, cukier oraz wodę. Wszystkie składniki powinny być zimne, dzięki czemu ciasto będzie o wiele lepiej się zagniatać.
Ciasto kruche wyrabia się krótko i można zagniatać je przy pomocy malaksera lub robota kuchennego. Krótkie wyrabianie zapobiega ogrzaniu się tłuszczu, dzięki czemu wypiek nie zdeformuje się w żadnym z miejsc. Po zagnieceniu ciasto należy dokładnie owinąć folią spożywczą lub lnianą serwetką i wstawić do lodówki na godzinę.
Kolejnym etapem jest rozwałkowanie ciasta na cienką warstwę. Możesz podsypać je delikatnie mąką, aby się nie kleiło – pamiętaj jednak, żeby nie przesadzić z jej ilością. Do wałkowania kruszonki możesz również zastosować metodę z dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
Przygotowanie ciasta kruchego
Ważnym krokiem wyrobu deseru jest etap schładzania. Przygotowanie ciasta kruchego wymaga schłodzenia w lodówce przez około 30 minut przed włożeniem go do piekarnika. Jeśli dysponujesz czasem, pozostaw je w środku na dłużej – najlepiej na dwie godziny. Jeśli natomiast nie planujesz pieczenia tego samego dnia, przekąska może spędzić w lodówce do pięciu dni. Możesz również zamrozić półprodukt i wykorzystać go w przyszłości.
Pieczenie ciasta kruchego
Pieczenie ciasta kruchego nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy 20-30 minut w przypadku ciasta o grubości pół centymetra. To o mniejszej objętości wymaga krótszej, bo zaledwie od 10 do 15-minutowej obróbki. Nagrzej piekarnik do 180-200 stopni. Staraj się nie przekraczać tego zakresu – zbyt wysoka temperatura może sprawić, że wytopi się tłuszcz odpowiedzialny za kształt i kruchość przekąski. Po upieczeniu warto wyjąć ciasto z foremki, gdy jest jeszcze gorące.
Zobacz: Porzeczki pod chmurką z bezy na kruchym spodzie
Zasady przy robieniu ciasta kruchego i półkruchego
Aby cieszyć się spektakularnym efektem podczas pieczenia wypieków, wystarczy trzymać się kilku podstawowych zasad przy robieniu ciasta kruchego i półkruchego. Na co zwrócić szczególną uwagę?
Mąka
Najprostszym rozwiązaniem na stworzenie odpowiedniej tekstury ciasta kruchego i półkruchego jest zastosowanie mąki pszennej. Innym rozwiązaniem jest zmieszanie jej w odpowiedniej ilości z mąką krupczatką. Jeśli lubisz, gdy twoja przekąska bardzo się kruszy, zastosuj mąkę razową. Nie bój się również eksperymentować i postawić na mąkę z orzechów, np. migdałową.
Tłuszcz
Tłuszcz w cieście kruchym i półkruchym odpowiedzialny jest za strukturę wypieku, dlatego wybierz wysokiej jakości masło. Dobrze dobrany produkt nada twoim deserom ładnego koloru i podkreśli ich wyśmienity smak. Jeśli nie lubisz masła, możesz dołożyć do swojego smakołyku smalcu. Pamiętaj również, aby tłuszcz był dobrze schłodzony przed dodaniem go do ciasta.
Cukier
Cukier zapewnia chrupkość i ładny odcień ciasta kruchego i półkruchego. W tej sytuacji sprawdzi się dobrze zmielony cukier puder. Jeśli jednak przepadasz za grudkowatą teksturą kruszonki, postaw na biały lub brązowy cukier, który nie zdąży się rozpuścić i lekko się skarmelizuje. Jaka ilość cukru będzie odpowiednia? To już zależy od ciebie, ponieważ nie ma on praktycznie żadnego wpływu na właściwości deseru.
Płynne dodatki
Aby stworzyć dobre kruche i półkruche ciasto, trzeba posłużyć się odpowiednią ilością zimnej wody, którą wcześniej schłodzisz w lodówce. Idealną proporcją jest dolanie około łyżki wody na 50 g mąki. Pamiętaj o stopniowym łączeniu tych dwóch elementów ciasta – zbyt duża ilość wody może sprawić, że kruszonka zacznie się kleić. Niektóre receptury uwzględniają również dodanie surowego lub ugotowanego żółtka. Wśród innych komponentów, które pomogą w przygotowaniu doskonałego ciasta kruchego i półkruchego, warto wymienić śmietanę, mleko oraz proszek do pieczenia.
Co robimy z ciasta półkruchego?
Ten rodzaj wypieku doskonale sprawdzi się w przypadku ciasteczek, herbatników, słonych krakersów, babeczek, a nawet paluchów. Ciasto półkruche można również wypełnić słonym farszem na bazie warzyw i mięsa. Niektóre gospodynie domowe wybierają właśnie ten rodzaj przekąski do spodów do szarlotek i serników.
Wykonanie ciasta półkruchego nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników, aby wyczarować smaczny wypiek. Zastosowanie paru trików sprawi, że ciasto wyjdzie w rękach nawet największych amatorów!
Sprawdź także: Babeczki do koszyczka. 5 przepisów na idealne babeczki wielkanocne
Ciasto półkruche: przepis podstawowy
Zastanawiasz się, czym różni się od ciasta kruchego ciasto półkruche? Przepis podstawowy zakłada, że na jeden kilogram mąki przypada około 15-12 dkg tłuszczu. Ten wariant ciasta wymaga również dorzucenia proszku do pieczenia i całych jajek. Tak samo, jak w przypadku wersji podstawowej, do receptury możesz dodać mleko lub śmietanę.
Sprawdź przepisy na najlepsze słodkości z kruchym ciastem. Receptury możesz śmiało wykorzystać na Wielkanoc lub każde spotkanie z bliskimi:
1. Sernik z jabłkami na kruchym cieście
Zobacz przepisSernik z jabłkami na kruchym cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Idealne kruche ciasto do sernika
Zobacz przepisJak zrobić kruche ciasto do sernika? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Sernik z brzoskwiniami na kakaowym kruchym cieście
Zobacz przepisSernik na kakaowym kruchym cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kruche ciasto z pianką i malinami
Zobacz przepisKruche ciasto z pianką i malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Ciasto krucho-drożdżowe z jabłkami
Zobacz przepisCiasto krucho-drożdżowe z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Pyszny sernik na kruchym cieście
Zobacz przepisPyszny sernik na kruchym cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Sernik z makiem na kruchym cieście
Zobacz przepisSernik z makiem na kruchym cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Półkruche ciasto ze śliwkami
Zobacz przepisPółkruche ciasto ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Szarlotka na kruchym cieście
Zobacz przepisSzarlotka na kruchym cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Ciasta kruche i półkruche
Zobacz przepisCiasta kruche i półkruche - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »