Grill - temat specjalny

Co zjeść w Hiszpanii? Te przysmaki koniecznie przywieź z wakacji

Wakacje za granicą to nie tylko piękne plaże, zabytki pachnące historią, ale także podniebienie poznające nieznane dotąd smaki. Jeżeli macie w planach wakacje w Hiszpanii, koniecznie sprawdźcie, co jeść na miejscu, jakie przysmaki przywieźć, a czego lepiej unikać.

Co jeść w Hiszpanii? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co jeść w Hiszpanii?

Kuchnia hiszpańska kusi zapachami czosnku i szafranu, które można spotkać w całym kraju. Kto odwiedził tę część Półwyspu Iberyjskiego, na pewno kojarzy też smak oliwy, ryb i owoców. Jednak w momencie, kiedy jesteśmy w tym kraju po raz pierwszy, warto dowiedzieć się, co jeść w Hiszpanii, by przywieźć dobre, kulinarne wspomnienia.

Co jeść w Hiszpanii? Jeżeli podróż zaskoczy wysokimi temperaturami, warto spróbować schłodzone, ostre gazpacho. To nic innego jak zupa pomidorowa z hiszpańskich świeżych pomidorów, zielonej papryki, czosnku, cebuli, ogórków, octu i ziół. Niskokaloryczne danie podawane jest zazwyczaj jako przystawka. W Andaluzji spotkacie się z salmorejo, które nieco różni się od gazpacho. Między innymi tym, że jest podawane z szynką.

Sprawdź także: Co zjeść na Węgrzech? Najlepsze dania tamtejszej kuchni

Paella to kolejna propozycja wśród poleceń tego, co jeść w Hiszpanii. Część osób uważa to za narodowe danie Hiszpanów. Biorąc pod uwagę tę najbardziej tradycyjną wersję, paella składa się z kurczaka lub królika, białej i zielonej fasoli podawanej w towarzystwie owoców morza. Paella to danie na bazie ryżu, który często przybiera czarny kolor. Wszystko przez atrament z kałamarnic, które dodaje się do hiszpańskiej paelli.

Co jeść w Hiszpanii? Podczas podróży warto zaryzykować wyjście z bezpiecznych polskich smaków i spróbować gotowanych ośmiorniczek. To charakterystyczne galicyjskie danie tradycyjnie przygotowywane jest w miedzianych kotłach, które nadają ośmiornicy wyjątkowy smak, który zapewnia połączenie papryki, chrupiącej soli kamiennej i oliwy z oliwek.

Będąc w Hiszpanii, warto również rozsmakować się w regionalnych wędlinach. Koniecznie trzeba spróbować kiełbasy chorizo, którą łatwo rozpoznać po czerwonej papryczce. Nie wyjeżdżajcie z Hiszpanii, jeśli wcześniej nie spróbowaliście delikatnej szynki jamon, cienko pokrojonej z utwardzonych nóg wieprzowych.

Zobacz: Gazpacho z salsą pomidorową i bazylią

Co kupować na targach w Hiszpanii i co przywieźć?

Kulinarna wyprawa na targi powinna obfitować w siatki pełne hiszpańskich serów. A jest z czego wybierać. Warto postawić na cabrales, manchegov i tetillę. Pierwszy to ser z przerostem niebieskiej pleśni, drugi to twardy ser z owczego mleka, a tetilla to dojrzewający około 20 dni ser z krowiego mleka.

Co warto przywieźć z Hiszpanii? Oprócz serów warto zaopatrzyć się w szafran, który jest tutaj znacznie tańszy. Kulinarną pamiątką z Hiszpanii będzie także oliwa, szczególnie ta produkowana w Andaluzji. Warto również poczęstować znajomych charakterystycznym smakołykiem hiszpańskiej kuchni, czyli słodkimi i kruchymi paluszkami churros.

Sprawdź także: Co jeść na wakacjach w Portugalii? Pamiętaj o tych przysmakach

Czego nie jeść w Hiszpanii?

Co jeść w Hiszpanii, by nie żałować? Bogaty pod względem kulinarny kraj ma swoją egzotykę. Jednym z jej przejawów są bycze jądra. Te nie są niczym niezwykłym w kraju, gdzie ma miejsce corrida. Bycze jądra można podawać w panierce. Obok nich mogą się pojawić także smażone uszy wołowe, również przysmak tamtejszej kuchni.

Czego jeszcze nie jeść w Hiszpanii, jeżeli nasze podniebienie nie lubi ekstremalnych smaków? Zdziwić może niektórych również ogon byka. Ten często podawany jest w czerwonym winie, po ponad trzygodzinnym duszeniu. Najlepszy ogon, według części Hiszpanów, to ten ze świeżo zabitego podczas corridy byka.

Zobacz także: Jakich dań spróbować w Egipcie?

Zanim wybierzesz się na wakacje do Hiszpanii i wypróbujesz oryginalne dania kuchni hiszpańskiej, zainspiruj się przepisami użytkowników i zafunduj sobie i bliskim kulinarną podróż:

1. Paella z kurczakiem i owocami morza

 Paella z kurczakiem i owocami morza Zobacz przepis

Jak zrobić paellę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Tortilla de patatas

 Tortilla de patatas Zobacz przepis

Hiszpański omlet ziemniaczany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Gazpacho

 Gazpacho Zobacz przepis

Hiszpański chłodnik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Churros

 Churros Zobacz przepis

Churros według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ośmiorniczki w pomidorach

 Ośmiorniczki w pomidorach Zobacz przepis

Ośmiorniczki w pomidorach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Hiszpańska paella

 Hiszpańska paella Zobacz przepis

Hiszpańska paella / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Churros pomarańczowe z pikantnym sosem

 Churros pomarańczowe z pikantnym sosem Zobacz przepis

Jak zrobić churros? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ensaimada

 Ensaimada Zobacz przepis

Ensaimada według Ewy Wachowicz

10. Paella z chorizo i krewetkami

 Paella z chorizo i krewetkami Zobacz przepis

Paella z chorizo i krewetkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Hiszpania do zjedzenia: hiszpańskie dania według Bartka Kieżuna »

Oczyszczający koktajl na lato. Twoja wątroba ci podziękuje »

Sycące danie dla całej rodziny. Przepis na gulasz, który nie ma sobie równych »

Dostarczą witamin, obniżą cholesterol i ciśnienie. Najcenniejsze znalezisko grzybiarzy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
30 min
7
60 min
1
15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

1
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

1
Informacje Zrób chleb z siemienia lnianego. Ma niską zawartość węglowodanów i nie potrzebuje drożdży

Siemię lniane robi prawdziwą furorę wśród osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Dodawane jest do zdrowych koktajli, musli, czy owsianek, można tak...

1