Dania jednogarnkowe

Mógłbyś jeść pączki codziennie lub smażysz je co weekend dla swojej rodziny? Może myślisz już, jakie przekąski karnawałowe zrobić na spotkanie z bliskimi? Niezależnie od okazji, warto poznać metodę na naprawdę pyszne pączki. Takie, które nie „piją" tłuszczu i po których nie bolą brzuchy. Sprawdź 5 niezawodnych i bardzo prostych sposobów na idealny, karnawałowy wypiek.

Co zrobić, żeby pączki nie chłonęły tłuszczu? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czy na samą myśl o pączkach robisz się głodny? Nic dziwnego! Ten słodki rarytas od lat jest obowiązkowym wypiekiem na cukierniczych i domowych talerzach. Choć przyrządzanie pączków najlepiej opanowały nasze babcie i mamy, to zachęcamy, żebyś również ty spróbował przygotować tę słodycz. Jak zrobić pączki, które nie są surowe? Poznaj pięć niezawodnych sposobów na to, żeby pączki nie chłonęły tłuszczu i wyszły puszyste oraz pyszne.

Co zrobić, żeby pączki nie chłonęły tłuszczu?

Idealne pączki to takie, które nie są surowe w środku, ale też przesadnie tłuste. Choć to prawdziwe bomby kaloryczne, to jeśli smażysz je sam, w pewnym stopniu możesz kontrolować, jak dużo tłuszczu wchłoną. Dzięki temu unikniesz bólu brzucha i ogromnej ilości kalorii w przekąsce. Poznaj najlepsze sposoby na przygotowanie pączków tak, aby nie „piły" oleju:

1. Odpowiednia ilość tłuszczu

Pamiętaj, żeby wrzucić pączka na właściwą ilość oleju. Co to właściwie znaczy? Tłuszczu musi być tyle, żeby pączek zanurzył się w nim cały. Jeśli będzie go zbyt mało, szybko wchłonie cały.

2. Odpowiednia temperatura tłuszczu

Dlaczego temperatura może wpłynąć na to, jak dużo tłuszczu wchłonie pączek? Za mało rozgrzany olej łatwiej przeniknie do środka i wypiek wyjdzie niezwykle tłusty i kaloryczny. Jeśli tłuszcz będzie miał zbyt wysoką temperaturę, pączek na zewnątrz się spali, a w środku - będzie jeszcze surowy.

Jaka jest idealna temperatura pieczenia pączków? To około 170 stopni Celsjusza. Najlepiej oczywiście sprawdzić ją termometrem do żywności. Jeśli go nie masz, przed smażeniem, wrzuć małą ilość ciasta do oleju. Jeśli w ciągu minuty kawałek wypłynie zarumieniony, tłuszcz osiągnął właściwy stopień rozgrzania.

3. Dodanie spirytusu lub octu

To chyba najpopularniejszy sposób, który często stosują doświadczeni kucharze. Jeśli dodasz około dwóch łyżek spirytusu do ciasta (ewentualnie do nierozgrzanego jeszcze dobrze oleju), pączki nie będą chłonęły tłuszczu. Pamiętaj jednak o proporcjach i nie dodawaj więcej alkoholu niż to potrzebne. Ciasto nie może wyjść za rzadkie. Pączki podobnie zachowają się, jeśli dodasz do ciasta sok z cytryny lub ocet.

4. Obgotowanie przed smażeniem

Co jeszcze możesz zrobić, żeby pączki nie chłonęły tłuszczu? Obgotuj je przed smażeniem. Jak? Zanim włożysz ciasto do rozgrzanego oleju czy smalcu, wrzuć je do gorącej wody i gotuj przez dwie, trzy minuty. Następnie dobrze odsącz pączki i dopiero przełóż na rozgrzany olej.

5. Użycie ręcznika papierowego

Ta metoda wydaje się najprostsza i najbardziej intuicyjna. Jak pozbyć się nadmiaru oleju z pączka? Wystarczy, że po smażeniu położysz je na listku ręcznika papierowego i lekko dociśniesz z wierzchu drugim kawałkiem. Uważaj jednak, żeby nie wgnieść puszystego ciasta. Materiał sam wchłonie sporą ilość tłuszczu.

Czy znałeś wszystkie sposoby na smażenie pączków tak, aby nie wchłaniały oleju lub smalcu? Wypróbuj je i podziel się w komentarzu, który jest najskuteczniejszy. Zainspiruj się sprawdzonymi przepisami na pączki, które przetestowali nasi użytkownicy:

1. Pączki na smalcu

 Pączki na smalcu Zobacz przepis

Pączki na smalcu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Staropolski przepis na pączki parzone

 Staropolski przepis na pączki parzone Zobacz przepis

Pączki parzone Lucyny Ćwierczakiewiczowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pączki z marmoladą różaną

 Pączki z marmoladą różaną Zobacz przepis

Pączki z marmoladą różaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pączki na jogurcie naturalnym

 Pączki na jogurcie naturalnym Zobacz przepis

Pączki na jogurcie naturalnym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pączki z czekoladą i orzeszkami

 Pączki z czekoladą i orzeszkami Zobacz przepis

Pączki z czekoladą i orzeszkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pączki parzone z kremem budyniowym

 Pączki parzone z kremem budyniowym Zobacz przepis

Pączki parzone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pączki cynamonowe

 Pączki cynamonowe Zobacz przepis

Pączki cynamonowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pączki łyżką kładzione

 Pączki łyżką kładzione Zobacz przepis

Pączki łyżką kładzione / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Minipączki z lukrem

 Minipączki z lukrem Zobacz przepis

Minipączki z lukrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Pączki z mascarpone

 Pączki z mascarpone Zobacz przepis

Pączki z mascarpone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Pączki z ziemniakami

 Pączki z ziemniakami Zobacz przepis

Pączki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu »

Co na kolację zamiast kanapek? 4 propozycje na posiłek bez chleba »

Prosty przepis na chleb, który zawsze się udaje. Już nigdy więcej zakalca »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8