Czas na kaszę!

Choć na świecie kasza jest ważnym składnikiem wielu potraw, w Polsce ustępuje miejsca ziemniakom. Jest to zaskakujące, bo do czasów potopu szwedzkiego, kasza była podstawowym składnikiem diety większości Polaków. Obecnie w polskiej kuchni stosuje się ją rzadko albo wcale. Niesłusznie!

Fot. 123RF/Picsel

W czasie, gdy zachłysnęliśmy się kulinarnymi nowościami z różnych zakątków świata, rodzima kuchnia została zepchnięta na dalszy plan. Jedliśmy pizzę i orientalne makarony, zapominając o takich produktach jak chociażby kasze, które od wieków były podstawą polskiej tradycji kulinarnej. Na szczęście wiele wskazuje na to, iż trend ten powoli zaczyna się odwracać, a Polacy ponownie zaczynają je doceniać. Które z nich warto włączyć do codziennego jadłospisu?

Kasza gryczana

Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami. Kasza zawiera białko cenniejsze niż białka zbóż.

Kasza gryczana jest znakomita m.in. dla osób chorych na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu. Jest źródłem witaminy B1, która wpływa na lepsze gojenie się ran i pracę układu nerwowego, a także witaminy PP - niezbędnej w utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry oraz regulacji poziomu cholesterolu we krwi. W kaszy gryczanej występują również wartościowe sole mineralne, takie jak wapń, magnez, żelazo, potas i fosfor, które wzmacniają odporność organizmu. Kasza jest też polecana osobom dbającym o linię, ponieważ zawiera dwa razy więcej błonnika niż makaron dwujajeczny i biały ryż.

Kasza jaglana

Kasza jaglana jest cennym źródłem, wspomagających pracę jelit, witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Włącz kaszę do swojej diety, jeśli chcesz wzmocnić pamięć. Tę właściwość zawdzięcza ona zawartej w niej lecytynie. Kasza jaglana, dzięki obecności witaminy E, pozytywnie wpływa na działanie wzroku. Co bardzo ważne, ma ona wiele kulinarnych zastosowań, dlatego bardzo łatwo jest ją uwzględnić w codziennym jadłospisie. Dobrze komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.

Kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna jest cennym źródłem błonnika, który odpowiada za usprawnienie procesu trawienia oraz przedłużenie uczucia sytości. Jedząc produkty bogate w błonnik, możemy łatwiej zrzucić zbędne kilogramy oraz zapobiec występowaniu chorób układu pokarmowego.

Warto również pamiętać, że kasza jęczmienna to fantastyczne źródło witamin ( w tym cennych witamin z grupy B), kwasu foliowego, cynku, wapnia i manganu. Dzięki temu zapobiega ona powstawaniu żylaków, zatorów żylnych oraz zakrzepów. Włączenie kaszy jęczmiennej do diety może również wspomóc walkę z niedokrwistością, rozkojarzeniem oraz przewlekłym uczuciem zmęczenia.

Specjaliści do spraw zdrowego odżywiania przekonują, iż kasza jęczmienna wzmacnia swoje właściwości, gdy połączymy ją na przykład z zielonymi warzywami.

Bulgur

Kasza ta powinna zainteresować wszystkie osoby zmagające się z problemami układu sercowo-naczyniowego. Bulgur dostarcza do naszego organizmu całkiem sporą dawkę potasu, wapnia, magnezu oraz sodu, dzięki czemu obniża poziom złego cholesterolu, wzmacnia serce oraz udrażnia tętnice. Jedząc go regularnie, możemy uchronić się m.in. przed zawałem oraz udarem mózgu.

Obecność kwasu foliowego w bulgurze jest szczególnie istotna dla kobiet w ciąży oraz matek karmiących piersią. Substancja ta może zapobiec wystąpienie wielu wad wrodzonych płodu, w tym bezmózgowiu oraz rozszczepowi kręgosłupa. Ze względu na to działanie, zaleca się aby ciężarne panie spożywały jak najwięcej produktów bogatych w kwas foliowy zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży.

Włączenie bulguru do diety zaleca się również osobom chorym na anemię, gdyż ze względu na zawartość kwasu foliowego i żelaza pomaga zwalczać niedokrwistość. Ponadto, kasza ta może okazać się wybawieniem dla wszystkich osób żyjących w stresie. Obecne w niej witaminy z grupy B, wpływają kojąco i regenerująco na nasz układ nerwowy, pozwalając jednocześnie ustrzec się depresji oraz stanów lękowych.

Jakie dania warto przygotować, wykorzystując różne rodzaje kasz? Odpowiedź na to pytanie doskonale znają nasi użytkownicy. Oto niektóre z ich pomysłów.

 

1. Sałatka z kaszą bulgur

Fot. Przypalonegary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

2. Kasza jęczmienna z indykiem i warzywami

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

3. Gołąbki z kaszą

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Kotlety z kaszy jaglanej

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Placki z kaszy gryczanej

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Taboulé z kaszą jaglaną

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Kaszotto z kurczakiem i warzywami

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Klopsiki z kaszą jaglaną

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Zapiekane pieczarki z kaszą gryczaną

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Jaglane kulki

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

11. Ciasto z kaszy jaglanej

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Dodatki Kiełbasa chuda podpiekana.

Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...

Odsłon: 184

>60 min
3
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Sałatka ziemniaczana z oliwkami

Sałatka ziemniaczana jest obowiązkowa na każdym polskim grillu.

Odsłon: 103

15 min
9
Desery migdałowe ciasto ze śliwkami

proste w wykonaniu, słodkie ciasto z kwaskowymi owocami, zamiast śliwek można...

Odsłon: 12347

>60 min
28
Desery Proste ciasto migdałowe

Ciasto migdałowe to przysmak, który można przygotować na wiele sposobów. Im w...

Odsłon: 12

60 min
0

Przepis dnia

Desery Sernik wiedeński

kolejny przepis na sernik wiedeński, a do wypróbowania mam jeszcze kilka. Se...

Odsłon: 60548

60 min
120
Desery Sernik wiedeński

Pyszny, puszysty wszystkim znany sernik wiedeński, klasycznie pieczony bez sp...

Odsłon: 41281

60 min
71

Polecane artykuły

Informacje Truskawki do ciast i na przetwory. Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych?

Truskawki to jedne z ulubionych owoców Polaków. Zjadamy ich kilogramy – oczywiście w sezonie, który rozpoczyna się pod koniec maja i trwa przez cał...

0
Informacje Ile kalorii ma arbuz?

Po arbuza powinniśmy sięgać w szczycie jego sezonu, który przypada na miesiące od czerwca do końca sierpnia. To właśnie wtedy jest najbardziej dojr...

0
Informacje Jak zrobić lukier?

Lukier stanowi doskonałą dekorację do ciast drożdżowych, pierniczków, rogalików, pączków czy babek. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i wyma...

0
Informacje Jakich owoców nie dodawać do galaretki?

Galaretki są łatwe w przygotowaniu i smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Sprawdź, jakie owoce znajdują się na czarnej liście i mogą utrudnić...

0