Fot. 123RF/Picsel
W czasie, gdy zachłysnęliśmy się kulinarnymi nowościami z różnych zakątków świata, rodzima kuchnia została zepchnięta na dalszy plan. Jedliśmy pizzę i orientalne makarony, zapominając o takich produktach jak chociażby kasze, które od wieków były podstawą polskiej tradycji kulinarnej. Na szczęście wiele wskazuje na to, iż trend ten powoli zaczyna się odwracać, a Polacy ponownie zaczynają je doceniać. Które z nich warto włączyć do codziennego jadłospisu?
Kasza gryczana
Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami. Kasza zawiera białko cenniejsze niż białka zbóż.
Kasza gryczana jest znakomita m.in. dla osób chorych na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu. Jest źródłem witaminy B1, która wpływa na lepsze gojenie się ran i pracę układu nerwowego, a także witaminy PP - niezbędnej w utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry oraz regulacji poziomu cholesterolu we krwi. W kaszy gryczanej występują również wartościowe sole mineralne, takie jak wapń, magnez, żelazo, potas i fosfor, które wzmacniają odporność organizmu. Kasza jest też polecana osobom dbającym o linię, ponieważ zawiera dwa razy więcej błonnika niż makaron dwujajeczny i biały ryż.
Kasza jaglana
Kasza jaglana jest cennym źródłem, wspomagających pracę jelit, witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Włącz kaszę do swojej diety, jeśli chcesz wzmocnić pamięć. Tę właściwość zawdzięcza ona zawartej w niej lecytynie. Kasza jaglana, dzięki obecności witaminy E, pozytywnie wpływa na działanie wzroku. Co bardzo ważne, ma ona wiele kulinarnych zastosowań, dlatego bardzo łatwo jest ją uwzględnić w codziennym jadłospisie. Dobrze komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.
Kasza jęczmienna
Kasza jęczmienna jest cennym źródłem błonnika, który odpowiada za usprawnienie procesu trawienia oraz przedłużenie uczucia sytości. Jedząc produkty bogate w błonnik, możemy łatwiej zrzucić zbędne kilogramy oraz zapobiec występowaniu chorób układu pokarmowego.
Warto również pamiętać, że kasza jęczmienna to fantastyczne źródło witamin ( w tym cennych witamin z grupy B), kwasu foliowego, cynku, wapnia i manganu. Dzięki temu zapobiega ona powstawaniu żylaków, zatorów żylnych oraz zakrzepów. Włączenie kaszy jęczmiennej do diety może również wspomóc walkę z niedokrwistością, rozkojarzeniem oraz przewlekłym uczuciem zmęczenia.
Specjaliści do spraw zdrowego odżywiania przekonują, iż kasza jęczmienna wzmacnia swoje właściwości, gdy połączymy ją na przykład z zielonymi warzywami.
Bulgur
Kasza ta powinna zainteresować wszystkie osoby zmagające się z problemami układu sercowo-naczyniowego. Bulgur dostarcza do naszego organizmu całkiem sporą dawkę potasu, wapnia, magnezu oraz sodu, dzięki czemu obniża poziom złego cholesterolu, wzmacnia serce oraz udrażnia tętnice. Jedząc go regularnie, możemy uchronić się m.in. przed zawałem oraz udarem mózgu.
Obecność kwasu foliowego w bulgurze jest szczególnie istotna dla kobiet w ciąży oraz matek karmiących piersią. Substancja ta może zapobiec wystąpienie wielu wad wrodzonych płodu, w tym bezmózgowiu oraz rozszczepowi kręgosłupa. Ze względu na to działanie, zaleca się aby ciężarne panie spożywały jak najwięcej produktów bogatych w kwas foliowy zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży.
Włączenie bulguru do diety zaleca się również osobom chorym na anemię, gdyż ze względu na zawartość kwasu foliowego i żelaza pomaga zwalczać niedokrwistość. Ponadto, kasza ta może okazać się wybawieniem dla wszystkich osób żyjących w stresie. Obecne w niej witaminy z grupy B, wpływają kojąco i regenerująco na nasz układ nerwowy, pozwalając jednocześnie ustrzec się depresji oraz stanów lękowych.
Jakie dania warto przygotować, wykorzystując różne rodzaje kasz? Odpowiedź na to pytanie doskonale znają nasi użytkownicy. Oto niektóre z ich pomysłów.
Fot. Przypalonegary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
2. Kasza jęczmienna z indykiem i warzywami
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
7. Kaszotto z kurczakiem i warzywami
Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
9. Zapiekane pieczarki z kaszą gryczaną
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.