Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Początek lata to czas wakacyjnych wyjazdów, obfitujących w nowe doświadczenia i smaki. Podróżując po Polsce, warto spróbować lokalnych specjałów, których nie znajdziemy nigdzie indziej. Z jakich potraw słyną Kaszuby i Pomorze? Sprawdź, co zjeść podczas tegorocznego urlopu.

Co zjeść na Kaszubach? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Jakie są najciekawsze kaszubskie i pomorskie specjały kulinarne? Liczne jeziora oraz dostęp do morza to gwarancja świeżych i pysznych ryb, których koniecznie musisz spróbować. Smażone, gotowane, marynowane oraz wędzone, każdy znajdzie coś dla siebie. To właśnie na Pomorzu i Kaszubach zjesz najlepsze dania z rybami w roli głównej. 

Zobacz także: Przepisy w góralskim stylu. Jakie dania zjeść podczas wycieczki w góry?

Kuchnia Pomorza i Kaszub

Pojezierze Pomorskie składa się z dwóch regionów – Pomorza i Kaszub. Wyróżniają się bujną naturą, czystym, bogatym w jod powietrzem, atrakcyjną bazą pieszych i rowerowych szlaków wycieczkowych oraz licznymi zabytkami, do których zaliczyć można np. Zamki Krzyżackie w Malborku, Bytowie i Gniewie, Bunkier Wału Pomorskiego czy Kaplicę Templariuszy. Jego dużą zaletą jest również bliskość Morza Bałtyckiego.

Specjały kuchni Pomorza i Kaszub – czego warto spróbować?

Kaszubi od lat cenią swoją odrębność – pielęgnują własny język oraz zwyczaje i tradycje. Wyjątkowa jest również ich kuchnia. Czego warto spróbować, będąc na Kaszubach i Pomorzu?

Do najpopularniejszych potraw tego regionu należą:

  • śledź po kaszubsku – czyli kawałki śledzia w zalewie pomidorowo-cebulowej, najczęściej podawane z chlebem,
  • tatar z łososia bałtyckiego – jest to potrawa bazująca na drobno posiekanym, surowym mięsie z dzikiego łososia bałtyckiego, skropionego sokiem z cytryny, z dodatkiem cebuli oraz przypraw,
  • pierogi z łososiem w sosie winnym z szyjkami rakowymi – w przeszłości uważano je za ekskluzywne danie, zarezerwowane jedynie dla arystokracji. Obecnie jest to wyjątkowy przysmak, którego można spróbować w wielu kaszubskich i pomorskich restauracjach. Warto skosztować tego typu pierogów, ponieważ są wyjątkowo smaczne i oryginalne. Kluczem do zrobienia najlepszych pierogów z łososiem jest delikatne, sprężyste i cienkie ciasto,
  • czernina z golcami – to danie kuchni kaszubskiej z pewnością przypadnie do gustu osobom otwartym na niecodzienne oraz ekstrawaganckie smaki, Czernina z golcami, nazywana również czarną polewką, to tradycyjna zupa z kaczej lub gęsiej krwi, podawana z suszonymi owocami,
  • plince – to tradycyjne kaszubskie placki ziemniaczane, które zazwyczaj podaje się z kremową masą, wykonaną na bazie śmietany i tłustego twarogu.

Kuchnia Kaszub i Pomorza – jakie przysmaki przywieźć z wakacji?

  • ryby wędzone – ten region słynie z doskonałych ryb, przyrządzanych na różne sposoby w lokalnych wędzarniach. Wybierając się na urlop na Pojezierze Kaszubskie, warto zaopatrzyć się w kilka sztuk i zabrać ten wyjątkowy smak ze sobą do domu.
  • pierniki z lukrem – być może nie wszyscy o tym wiedzą, ale Kaszuby słyną również z przepysznych, miękkich i puszystych pierników polanych lukrem. Po powrocie z urlopu będą one stanowiły idealny dodatek do kawy.

Po więcej inspiracji zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Śledzie po kaszubsku

 Śledzie po kaszubsku Zobacz przepis

Śledź po kaszubsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Tatar z łososia

 Tatar z łososia Zobacz przepis

Tatar z łososia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pomorski pasztet z wędzonej makreli

 Pomorski pasztet z wędzonej makreli Zobacz przepis

Pomorski pasztet z wędzonej makreli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Żuchel - kaszubska babka ziemniaczana

 Żuchel - kaszubska babka ziemniaczana Zobacz przepis

Kaszubski żuchel / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Plińce

 Plińce Zobacz przepis

Plińce po kaszubsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kotlety kaszubskie

 Kotlety kaszubskie Zobacz przepis

Kotlety kaszubskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Grzybki po kaszubsku

 Grzybki po kaszubsku Zobacz przepis

Grzybki po kaszubsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pomorskie pasty śledziowe

 Pomorskie pasty śledziowe Zobacz przepis

Pomorskie pasty śledziowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Czernina

 Czernina Zobacz przepis

Czernina / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kaszubski jabłecznik

 Kaszubski jabłecznik Zobacz przepis

Kaszubski jabłecznik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Tą zupą zajadał się król Władysław Jagiełło. Zrobiłam ją według przepisu z 1898 roku, jest wspaniała »

Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce »

Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
Pieczywo Bułki na weekend.

W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.

Odsłon: 120

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

0
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

8
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5