Dania jednogarnkowe

Śląsk nie jest typowym kierunkiem wybieranym na urlop. Jeśli jednak w te wakacje zdarzy ci się zajrzeć do Katowic lub okolic, koniecznie musisz spróbować tamtejszej tradycyjnej kuchni. Rolada z kluskami i modrą kapustą to danie, w którym rozsmakują się wszyscy miłośnicy wybornych mięs. Sprawdź, jakich innych dań możesz spróbować na Śląsku.

Najlepsze śląskie dania | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Śląsk to region często mylnie kojarzony jedynie z przemysłem oraz górnictwem. Ma on jednak wiele do zaoferowania turystom – to właśnie tam znajdują się najpiękniejsze polskie zamki, takie jak te w Ogrodzieńcu, Pszczynie czy Będzinie. Można tam również znaleźć urokliwe trasy spacerowe oraz atrakcje przyrodnicze. Będąc na Śląsku warto zwiedzić Pustynię Błędowską czy Pustynię Siedlecką, przejść chociaż część leżącego na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej Szlaku Orlich Gniazd czy udać się do Kopalni Srebra w Tarnowskich Górach.

Sprawdź także: Czy wiesz, co je się na Podlasiu? Kulinarna podróż po Polsce

Kuchnia śląska – smaki, które warto poznać

Kuchnia śląska słynie z pożywnych, wysokokalorycznych dań, których podstawę stanowią różnego rodzaju mięsa, ziemniaki, kasze i gęste, zawiesiste sosy. Ten rodzaj diety w przeszłości miał dostarczać górnikom siły do ciężkiej pracy, dziś natomiast tworzy jedną z najbardziej charakterystycznych polskich kuchni regionalnych.

Będąc na Śląsku, warto spróbować takich potraw jak:

  • kluski śląskie to okrągłe kluski z dziurką, wykonywane z ugotowanych i zmielonych lub przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Można je podawać jako dodatek do mięs lub samodzielnie, okraszone słoniną i podsmażoną cebulą,
  • rolada wołowa potrawa mięsna, powstająca z zawijanych plastrów surowej wołowiny, boczku wędzonego oraz umieszczanych wewnątrz ogórków kiszonych. Roladę smaży się na oleju, a następnie dusi w sosie własnym. Najczęściej podawana jest z kluskami śląskimi,
  • modra kapusta czerwona kapusta przygotowywana z boczkiem i cebulą, często dodaje się również tarte jabłka. To obowiązkowy dodatek do rolady z kluskami. 
  • szpajza śląski deser przygotowywany z jaj i cukru. Najczęściej można się spotkać ze szpajzą o smaku cytrynowym.

Kuchnia śląska – jakie pamiątki kulinarne przywieźć z tego regionu?

Wracając ze Śląska, warto zabrać ze sobą odrobinę tamtejszej kuchni. Jakie produkty spożywcze są popularne dla tego regionu? Z pewnością należą do nich:

  • oblaty z Pszczyny – cienkie i kruche wafle zrobione z ciasta na bazie wody, mąki i oleju o charakterystycznym waniliowym aromacie,
  • smalec ziołowo-owocowy – oprócz tradycyjnej słoniny, zawiera on kawałki jabłka, suszonych śliwek, czosnek, cebulę, tymianek oraz oregano. Jest sprzedawany w lokalnych sklepach spożywczych na wagę lub w słoikach. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba,
  • szkloki – owocowe landrynki, występujące w różnych smakach, np. winogronowo-śliwkowym, rabarbarowym, czy jabłkowo-cynamonowym. 
  • kopalnioki – czarne landrynki o smaku miętowo-anyżowym.

Po więcej inspiracji zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Rolada śląska

 Rolada śląska Zobacz przepis

Rolada śląska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Modra kapusta

 Modra kapusta Zobacz przepis

Jak zrobić modrą kapustę po śląsku? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Śląska oberiba

 Śląska oberiba Zobacz przepis

Śląska zupa z kalarepy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kluski śląskie

 Kluski śląskie Zobacz przepis

Kluski śląskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Żurek śląski

 Żurek śląski Zobacz przepis

Żurek śląski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Śląskie karminadle

 Śląskie karminadle Zobacz przepis

Karminadle, czyli śląskie kotlety mielone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Śląski kołacz z makiem

 Śląski kołacz z makiem Zobacz przepis

Śląski kołacz z makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Tradycyjny Kołocz Śląski z jabłkami

 Tradycyjny Kołocz Śląski z jabłkami Zobacz przepis

Tradycyjny Kołocz Śląski z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Szpajza cytrynowa

 Szpajza cytrynowa Zobacz przepis

Szpajza cytrynowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Tą zupą zajadał się król Władysław Jagiełło. Zrobiłam ją według przepisu z 1898 roku, jest wspaniała »

Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce »

Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
Ciasta Biszkopt z owocami i kremem śmietankowym

Wymyśliłam sobie że przygotuję biszkopt coś w rodzaju torcika z prażonymi jab...

Odsłon: 24

60 min
0

Polecane artykuły

Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18