Spis treści:
- Kuchnia śląska – smaki, które warto poznać
- Kuchnia śląska – jakie pamiątki kulinarne przywieźć z tego regionu?
Śląsk to region często mylnie kojarzony jedynie z przemysłem oraz górnictwem. Ma on jednak wiele do zaoferowania turystom – to właśnie tam znajdują się najpiękniejsze polskie zamki, takie jak te w Ogrodzieńcu, Pszczynie czy Będzinie. Można tam również znaleźć urokliwe trasy spacerowe oraz atrakcje przyrodnicze. Będąc na Śląsku warto zwiedzić Pustynię Błędowską czy Pustynię Siedlecką, przejść chociaż część leżącego na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej Szlaku Orlich Gniazd czy udać się do Kopalni Srebra w Tarnowskich Górach.
Sprawdź także: Czy wiesz, co je się na Podlasiu? Kulinarna podróż po Polsce
Kuchnia śląska – smaki, które warto poznać
Kuchnia śląska słynie z pożywnych, wysokokalorycznych dań, których podstawę stanowią różnego rodzaju mięsa, ziemniaki, kasze i gęste, zawiesiste sosy. Ten rodzaj diety w przeszłości miał dostarczać górnikom siły do ciężkiej pracy, dziś natomiast tworzy jedną z najbardziej charakterystycznych polskich kuchni regionalnych.
Będąc na Śląsku, warto spróbować takich potraw jak:
- kluski śląskie – to okrągłe kluski z dziurką, wykonywane z ugotowanych i zmielonych lub przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Można je podawać jako dodatek do mięs lub samodzielnie, okraszone słoniną i podsmażoną cebulą,
- rolada wołowa – potrawa mięsna, powstająca z zawijanych plastrów surowej wołowiny, boczku wędzonego oraz umieszczanych wewnątrz ogórków kiszonych. Roladę smaży się na oleju, a następnie dusi w sosie własnym. Najczęściej podawana jest z kluskami śląskimi,
- modra kapusta – czerwona kapusta przygotowywana z boczkiem i cebulą, często dodaje się również tarte jabłka. To obowiązkowy dodatek do rolady z kluskami.
- szpajza – śląski deser przygotowywany z jaj i cukru. Najczęściej można się spotkać ze szpajzą o smaku cytrynowym.
Kuchnia śląska – jakie pamiątki kulinarne przywieźć z tego regionu?
Wracając ze Śląska, warto zabrać ze sobą odrobinę tamtejszej kuchni. Jakie produkty spożywcze są popularne dla tego regionu? Z pewnością należą do nich:
- oblaty z Pszczyny – cienkie i kruche wafle zrobione z ciasta na bazie wody, mąki i oleju o charakterystycznym waniliowym aromacie,
- smalec ziołowo-owocowy – oprócz tradycyjnej słoniny, zawiera on kawałki jabłka, suszonych śliwek, czosnek, cebulę, tymianek oraz oregano. Jest sprzedawany w lokalnych sklepach spożywczych na wagę lub w słoikach. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba,
- szkloki – owocowe landrynki, występujące w różnych smakach, np. winogronowo-śliwkowym, rabarbarowym, czy jabłkowo-cynamonowym.
- kopalnioki – czarne landrynki o smaku miętowo-anyżowym.
Po więcej inspiracji zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
2. Modra kapusta
Zobacz przepisJak zrobić modrą kapustę po śląsku? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Śląskie karminadle
Zobacz przepisKarminadle, czyli śląskie kotlety mielone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Śląski kołacz z makiem
Zobacz przepisŚląski kołacz z makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Tradycyjny Kołocz Śląski z jabłkami
Zobacz przepisTradycyjny Kołocz Śląski z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce »
Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma »