Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna zupa :-)
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 415
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1792
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 357
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 415
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1792
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 357
Składniki
marchew obrać ,umyć boczek ,żeberka umyć(boczek pokroić w kostkę -to samo z kiełbasą).Włożyć do garnka zalać wodą.Wrzucić liście laurowe,ziele ang. Gotować jak wywar. W międzyczasie zalać wrzątkiem grzyby.Posiekać i wrzucić do gotującego się wywaru.Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie.Zrumienić cebulę.Ugotowane ziemniaki potłuc i okrasić cebulką -wymieszać. Z wywaru wyjąć ugotowane żeberka i marchewkę.Żeberka obrać z kości i wrzucić mięso z powrotem do garnka,marchewkę zgnieść widelcem i to samo.Wlać żurek intensywnie mieszając .Dodać do smaku czosnek(posiekany) oraz majeranek i gotować pod przykryciem z 5 minut. Na talerz wyłożyć ziemniaki i zalać żurkiem. To jest wersja "rozwodnik ". Można gotować razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami .Ziemniaki obrane ,umyte kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka w połowie gotowania ALE UWAGA WYWAR MUSI BYĆ LEKKO POSOLONY!! .Gotować do miękkości. Jeśli decydujecie się na tę wersję PAMIĘTAĆ trzeba o tym ,że nie można żurku wcześniej wlewać ,gdyż ziemniaki nie ugotują się -będą twarde !!! Cebulę rumienimy na patelni i dodajemy do wywaru. Można też dodać na talerz jajko ugotowane na twardo.