Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla niewprawionych w gotowanie kucharzy może być to trudne zadanie. Dowiedz się, dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia i jak tego uniknąć.

Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Babcie i mamy, które najczęściej gotują, sprawiają, że smażenie mielonych wygląda jak pestka. Tymczasem nie każdemu początkującemu, a nawet doświadczonemu kucharzowi, wychodzą idealnie miękkie i soczyste kotlety. Okazuje się, że podczas przyrządzania potrawy można popełnić szereg prostych błędów. Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Odkryj przyczyny i im zapobiegaj, aby podać bliskim perfekcyjny obiad.

Sprawdź także: Co jeść zamiast masła? Zdrowe i podkręcające metabolizm pasty do chleba

Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia?

Przygotowanie kotletów mielonych można podzielić na kilka etapów - zakup produktów, ich łączenie, a na końcu - obróbkę cieplną. Wszystko wydaje się naprawdę proste, ale wcale nie musi takie być. Nawet posiadając sprawdzony, rodzinny przepis, możesz popełnić proste błędy. Wykonujesz recepturę krok po kroku, a mimo to potrawa pozostawia wiele do życzenia? Nie wiesz, dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Niestety są aż trzy powody tego zjawiska.

Zły wybór mięsa

Już podczas zakupów spożywczych możesz zapobiec późniejszemu rozpadaniu się kotletów mielonych na patelni. Pamiętaj, że ich idealna konsystencja zależy od użycia właściwych proporcji mięsa chudego (70 proc.) i tłustego (30 proc.). Gdy użyjesz zbyt dużej porcji tłustego mięsa, kotlety skurczą się, staną twarde i popękają.

Za mało spoiwa

Jeśli kotlety rozpadają się podczas smażenia, istnieje szansa, że w składzie mają za mało produktu spajającego. Zazwyczaj kleją się dzięki użyciu właściwej liczby jajek. Nie powinno też w nich zabraknąć namoczonej w mleku bułki czy chleba. Pieczywo dodaje kotletom pulchnej i zwartej konsystencji. 

Słabo rozgrzany tłuszcz

Zdecydowanie najczęstszą przyczyną tego, dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia, jest słabo rozgrzany tłuszcz. Jeśli umieścisz mięso na patelni z zimnym olejem, kotlety szybko go wchłoną i nie będą już zwarte. Nie tylko przestaną apetycznie wyglądać, ale mogą też nie być przyjemne w smaku. Aby uniknąć wpadki, zawsze rozpalaj mocny płomień pod tłuszczem, po chwili wsyp odrobinę bułki tartej na patelnię, żeby zobaczyć, czy olej skwierczy, obniż moc palnika i dopiero smaż kotlety. W ten sposób nie spalisz mięsa, ale również zadbasz o to, żeby się nie rozpadło.

Jak smażyć mielone - będą miękkie i soczyste

Znasz już trzy powody, dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia. Niestety to wciąż nie zagwarantuje kulinarnego sukcesu. Musisz jeszcze wiedzieć, jak smażyć mielone, aby były miękkie i soczyste. Zadbaj o spełnienie kilku dodatkowych, prostych zasad, a na pewno podasz rodzinie wyśmienity obiad.

Pamiętaj o właściwych proporcjach między mięsem chudym a tłustym - to zapewni właściwy kształt i konsystencję kotletów. Dodaj jajka, aby pięknie spoiły mięso z innymi składnikami. Nie zapomnij o pieczywie (nie bułce tartej), koniecznie namoczonym w mleku. Nie zanurzaj go w wodzie, bo mielone po smażeniu nie będą zbyt dobrze pachnieć. Co więcej, zastąp surową cebulę, tą podsmażoną. Wówczas kotlety staną się miększe, bardziej aksamitne i również bardziej zwarte. 

Kotlety mielone smaż na dość dużej ilości dobrze rozgrzanego oleju, ale na średniej mocy palnika (żeby się nie spiekły z zewnątrz). Nie wrzucaj wszystkich kotletów naraz, bo to obniży temperaturę oleju. Pod żadnym pozorem nie dociskaj ich także do patelni, bo pozbawisz mięso całej soczystości. Podczas obróbki z kotletów i tak wydostanie się duża ilość wody, którą lepiej odlewać pomiędzy dokładaniem nowych mięsnych kulek. Co jakiś czas sprawdzaj za to, unosząc kotlety delikatnie łopatką, czy się nie przypalają.

1. Pyszne kotlety mielone

 Pyszne kotlety mielone Zobacz przepis

Pyszne kotlety mielone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Domowe kotlety mielone

 Domowe kotlety mielone Zobacz przepis

Domowe kotlety mielone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kotlety mielone z dodatkami

 Kotlety mielone z dodatkami Zobacz przepis

Kotlety mielone z dodatkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kotlety mielone jak zrazy

 Kotlety mielone jak zrazy Zobacz przepis

Kotlety mielone jak zrazy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kotlety mielone z płatkami owsianymi

 Kotlety mielone z płatkami owsianymi Zobacz przepis

Kotlety mielone z płatkami owsianymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ruskie kotlety mielone

 Ruskie kotlety mielone Zobacz przepis

Ruskie kotlety mielone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kotlety mielone z jajkiem

 Kotlety mielone z jajkiem Zobacz przepis

Kotlety mielone z jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kotlety mielone z żółtym serem

 Kotlety mielone z żółtym serem Zobacz przepis

Kotlety mielone z żółtym serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Najlepsze kotlety mielone

 Najlepsze kotlety mielone Zobacz przepis

Najlepsze kotlety mielone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, gazetawroclawska.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także: 

Włącz do diety niepozorny produkt. Mózg będzie pracować na pełnych obrotach »

Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »

Indeks glikemiczny makaronu. Wybierz dobrze i gotuj krótko, a obniżysz cukier i zaczniesz chudnąć »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4
Dania główne Indyk z pieczarkami

Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...

Odsłon: 1398

60 min
5
Sałatki Surówka Wiosenka

Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...

Odsłon: 212

30 min
3
30 min
42

Polecane artykuły

Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

0
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5
14