Fot. 123RF/Picsel
Figowiec pospolity, na którym rosną te tajemnicze owoce, uprawiany jest na terenach śródziemnomorskich, czyli tam, gdzie jest gorąco. Gruzja, Armenia, Grecja, ale także na przykład Kalifornia - to miejsca, gdzie można zjeść figę prosto z drzewa. W Polsce o świeże i dobre figi wcale nie jest łatwo, chociaż coraz częściej pojawiają się w supermarketach.
Jak stwierdzić, czy figa jest świeża? Trzeba ją obwąchać i ścisnąć. Świeży owoc jest jędrny i pełen miąższu, nieświeży zaś wytwarza niemiły kwaśny zapach, a to oznacza, że zaczyna gnić od środka.
Figi występują w różnych odmianach. Ciemnofioletowe mogą być jedzone na surowo, jasnozielone się suszy, wtedy zmieniają barwę na bursztynową i stają się wykwintną bakalią.
Czy figi są zdrowe?
Dlaczego warto jeść figi? Bo doskonale wpływają na nasze zdrowie! Świeże figi zawierają od 15 do 25 proc. glukozy i fruktozy, witaminę C, która wspiera naszą odporność, witaminy z grupy B, które bardzo dobrze wpływają na układ nerwowy, a także witaminę PP, która obniża poziom złego cholesterolu oraz karoten, który ma działanie antyoksydacyjne, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku i układu odpornościowego.
Figi są bardzo bogate w sole mineralne, zawierają potas, który przyczynia się do obniżenia i unormowania ciśnienia krwi oraz wpływa na prawidłową pracę serca i układu nerwowego. Poza tym w figach znajduje się magnez, cynk i fosfor. Dodatkowo figi są najlepszym źródłem wapnia spośród wszystkich produktów roślinnych, 100 gram dostarcza tyle wapnia, ile szklanka mleka, są więc idealne dla dzieci, osób z osteoporozą oraz kobiet w okresie menopauzy.
Figi mają dużo cukru, więc są dobrym źródłem energii. Kiedy jesteśmy na diecie i mamy ogromną ochotę na coś słodkiego, dobrze jest sięgnąć po suszone figi - jedna, dwie sztuki zaspokoją nasz apetyt! Dodatkowo suszone figi są bardzo bogate w błonnik pokarmowy, dzięki czemu poprawiają perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom. To jeden z najlepszych środków przeczyszczających, a to dzięki dużej zawartości kwasów owocowych, które leczą zaparcia i hemoroidy.
Figi mogą okazać się pomocne w rzuceniu palenia. Poza tym mleko zagotowane z figami uśmierza ból gardła i łagodzi kaszel. Nalewka przyrządzona z fig łagodzi duszności przy astmie.
Trudno uwierzyć, że tak mały owoc, może zdziałać cuda, ale jednak... figi odgrywają ważną rolę w zapobieganiu nowotworom jelita grubego i piersi, a także przyczyniają się do obniżania poziomu cholesterolu we krwi.
Co można zrobić z fig?
Jak się okazuje, te bardzo zdrowe owoce mają również szerokie zastosowanie w kuchni. Możecie wykorzystać je do przygotowania zarówno wyjątkowych deserów jak i bardzo ciekawych dań głównych. Nie macie pomysłu jak je zużyć? Skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.
Fot. GojaSM na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. GlobusKulinarny na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
3. Crostini z figami i migdałami
Fot. Kuchniax2 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
5. Deser jogurtowy z granolą, mango i figą
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Zamieszaj na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
9. Roladki drobiowe z musztardą figową
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
10. Zupa dyniowo-gruszkowa z salsą figową
Fot. Fiolinea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Maudie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!