Dania jednogarnkowe

Powoli rozpoczynamy sezon na figi. Te przepyszne owoce są idealnym materiałem na różnego rodzaju desery, ciasta i przetwory.

Fot. 123RF/Picsel

Figowiec pospolity, na którym rosną te tajemnicze owoce, uprawiany jest na terenach śródziemnomorskich, czyli tam, gdzie jest gorąco. Gruzja, Armenia, Grecja, ale także na przykład Kalifornia - to miejsca, gdzie można zjeść figę prosto z drzewa. W Polsce o świeże i dobre figi wcale nie jest łatwo, chociaż coraz częściej pojawiają się w supermarketach.

Jak stwierdzić, czy figa jest świeża? Trzeba ją obwąchać i ścisnąć. Świeży owoc jest jędrny i pełen miąższu, nieświeży zaś wytwarza niemiły kwaśny zapach, a to oznacza, że zaczyna gnić od środka.

Figi występują w różnych odmianach. Ciemnofioletowe mogą być jedzone na surowo, jasnozielone się suszy, wtedy zmieniają barwę na bursztynową i stają się wykwintną bakalią.

Czy figi są zdrowe?

Dlaczego warto jeść figi? Bo doskonale wpływają na nasze zdrowie! Świeże figi zawierają od 15 do 25 proc. glukozy i fruktozy, witaminę C, która wspiera naszą odporność, witaminy z grupy B, które bardzo dobrze wpływają na układ nerwowy, a także witaminę PP, która obniża poziom złego cholesterolu oraz karoten, który ma działanie antyoksydacyjne, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku i układu odpornościowego.

Figi są bardzo bogate w sole mineralne, zawierają potas, który przyczynia się do obniżenia i unormowania ciśnienia krwi oraz wpływa na prawidłową pracę serca i układu nerwowego. Poza tym w figach znajduje się magnez, cynk i fosfor. Dodatkowo figi są najlepszym źródłem wapnia spośród wszystkich produktów roślinnych, 100 gram dostarcza tyle wapnia, ile szklanka mleka, są więc idealne dla dzieci, osób z osteoporozą oraz kobiet w okresie menopauzy.

Figi mają dużo cukru, więc są dobrym źródłem energii. Kiedy jesteśmy na diecie i mamy ogromną ochotę na coś słodkiego, dobrze jest sięgnąć po suszone figi - jedna, dwie sztuki zaspokoją nasz apetyt! Dodatkowo suszone figi są bardzo bogate w błonnik pokarmowy, dzięki czemu poprawiają perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom. To jeden z najlepszych środków przeczyszczających, a to dzięki dużej zawartości kwasów owocowych, które leczą zaparcia i hemoroidy.

Figi mogą okazać się pomocne w rzuceniu palenia. Poza tym mleko zagotowane z figami uśmierza ból gardła i łagodzi kaszel. Nalewka przyrządzona z fig łagodzi duszności przy astmie.

Trudno uwierzyć, że tak mały owoc, może zdziałać cuda, ale jednak... figi odgrywają ważną rolę w zapobieganiu nowotworom jelita grubego i piersi, a także przyczyniają się do obniżania poziomu cholesterolu we krwi.

Co można zrobić z fig?

Jak się okazuje, te bardzo zdrowe owoce mają również szerokie zastosowanie w kuchni. Możecie wykorzystać je do przygotowania zarówno wyjątkowych deserów jak i bardzo ciekawych dań głównych. Nie macie pomysłu jak je zużyć? Skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

 

1. Roladki z figami

Fot. GojaSM na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Caprese z figą i rukolą

Fot. GlobusKulinarny na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Crostini z figami i migdałami

Fot. Kuchniax2  na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Sałatka z wątróbką i figą

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Deser jogurtowy z granolą, mango i figą

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Sałatka z figami

Fot. Zamieszaj na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Ciasteczka z figami

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Ciasto figowe

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Roladki drobiowe z musztardą figową

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Zupa dyniowo-gruszkowa z salsą figową

Fot. Fiolinea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

11. Koreczki z figą

Fot. Maudie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

12. Pieczone figi

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 382

15 min
11
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1654

30 min
17
Desery Babeczki pierniczkowe

Babeczki pierniczkowe są świetnym dopełnieniem świątecznej atmosfery na wigil...

Odsłon: 86

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

1
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

3
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1