Fot. 123RF/Picsel
Wiosną szparagi można spotkać na targach oraz w niemal każdym sklepie spożywczym. Przepisy na ich wykorzystanie w kuchni są znane od wieków. Cieszyły smakiem faraonów, goszcząc na ucztach w starożytnym Egipcie oraz cesarzy w starożytnym Rzymie. Do Europy zawitały znacznie później, pierwsze wzmianki na temat potraw z ich udziałem pochodzą z Francji z XV wieku. Na polskich stołach pojawiły się dopiero trzy wieki później. Obecnie zajadają się nimi ludzie na całym świecie.

Wpływ na zdrowie
Poza walorami smakowymi szparagi posiadają jeszcze jedną dużą zaletę, są skarbnicą witamin i minerałów. Idealnie sprawdzają się u osób będących na diecie. Mają niewielką ilość kalorii, w ponad 90% składają się z wody. Potrawy z ich udziałem są lekkostrawne, sycące i dostarczają do naszego organizmu sporą dawkę białka, które pozytywnie wpływa na budowanie tkanki mięśniowej. Mają działanie moczopędne, obniżają ciśnienie. Według niektórych badań podnoszą poziom androgenów, co poprawia jakość życia intymnego.
W 100 g tego produktu znajduje się ponad 50 mcg kwasu foliowego, który spowalnia proces starzenia oraz pozytywnie wpływa na układ krążenia. Według naukowców, szparagi - lub wyciągi z tych roślin - mogą pomagać przy zaburzeniach układu pokarmowego i chorobach sercowo-naczyniowych.
Co więcej, szparagi zawierają sporą dawkę witaminy C, E, B1 i B2, a także beta-karotenu i rutyny, które pozytywnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci. Natomiast zawartość wapnia i fosforu pomaga na wzmocnienie naszych zębów i kości.
Na co zwracać uwagę podczas zakupu szparagów?
Wybierając szparagi w sklepie w pierwszej kolejności powinniśmy kierować się ich świeżością i jakością. Dobre szparagi charakteryzują się sprężystymi łodygami i równomiernym kolorem, bez przebarwień. Szyszki szparagów powinny być całe, bez uszkodzeń i ściśle przylegać do łodygi. Podczas ich wyboru warto zwrócić uwagę również na końcówki łodyg - powinny być wilgotne i elastyczne, tak, aby można je było łatwo ułamać. Świeże szparagi pocierane o siebie wydają charakterystyczny dźwięk, przypominający odgłos przesuwanego palca po wilgotnym szkle.
Co można z nich przygotować?
Szparagi idealnie nadają się do smażenia, pieczenia i gotowania. Można je podawać samodzielnie lub zrobić z nich smaczny dodatek do dań z grilla i innych potraw. Świetnie sprawdzają się również jako główny składnik zup, a nawet sosów. Najprostszym sposobem na ich przyrządzenie jest podsmażenie ich na złoty kolor na patelni i serwowanie z dodatkiem masła oraz odrobiny soli. Cudownie prezentują się na talerzu w każdej postaci.
Fot. fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Grillowane szparagi w boczku
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Szparagi smażone z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami
Fot. Megi_mg na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Szparagi z szynką parmeńską i gorgonzolą w cieście francuskim
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Szparagi z wędzonym łososiem w sosie koperkowym
Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. ElMar na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Szpileczkiibabeczkiblog na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Lody z zielonych szparagów
Fot. Anette08 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie