Jak wykorzystać resztki po świętach? Dzięki tym poradom, nic się nie zmarnuje

Boże Narodzenie to czas, który kojarzy się nie tylko z choinką, kolędami czy rodzinną atmosferą, ale również suto zastawionym stołem. Zazwyczaj przysmaków jest tak dużo, że trudno zjeść je wszystkie w zaledwie trzy dni. Jak wykorzystać resztki po świętach, żeby nie wylądowały w koszu?

Co zrobić z resztek po świętach? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Święta Bożego Narodzenia to idealna okazja do spotkań z rodziną, intensywnych rozmów i powrotu do najpiękniejszych wspomnień. W tym szczególnym okresie nie może zabraknąć oczywiście ciekawych prezentów, kolorowych dekoracji oraz słodkich i wytrawnych smakołyków, które przyrządzane są już na kilka dni przed wigilijną kolacją.

Nie ulega wątpliwości, że w większości polskich domów świąteczne jedzenie gra kluczową rolę. W końcu każdy chce ugościć swoich bliskich jak najlepiej i pochwalić się swoimi kulinarnymi umiejętnościami. Warto pamiętać, że w grę wchodzi nie tylko 12 tradycyjnych potraw, ale również inne desery i przekąski, których liczba często przyprawia o zawrót głowy.

Można stwierdzić, że święta to czas wielkiego ucztowania i próbowania wszystkiego, co znajduje się w zasięgu ręki. Po trzech dniach trudno nie odczuwać przesytu i mdłości na widok ciast, wędlin czy kapusty. Co zrobić z resztek po świętach, żeby dać im „drugie życie" i uchronić je przed wylądowaniem w koszu? Poznaj kilka sposobów i przy okazji odkryj nowe smaki!

Sprawdź także: Biały nalot na kiełbasie. Zanim wyrzucisz, sprawdź jeden szczegół

Co zrobić z resztek po świętach? To, co najbardziej lubisz!

Zdarzyło ci się po świętach zaglądać do lodówki i sukcesywnie wyrzucać wszystko to, co podeschło, straciło intensywny kolor lub po prostu przypomniało ci o świątecznym obżarstwie? Wcale nie musisz tego robić! Istnieje mnóstwo sposobów na ich wykorzystanie w innych daniach, które wcale nie stracą na jakości.

Uważasz, że nie da się wyczarować ciekawej potrawy z postnej kapusty, nadkrojonych warzyw i owoców lub czerstwego chleba? I tu się mylisz! Tarty, naleśniki, zapiekanki, zupy, pasty, koktajle oraz desery z resztek po świętach nie tylko zaskoczą cię swoim smakiem, ale również dostarczą ci nowych kulinarnych doznań. Co konkretnie warto z nich przygotować?

Resztki wędlin - co zrobić z mięsnymi dodatkami?

Wędliny i pieczone mięso należą do tych produktów, które zalegają w lodówce jeszcze długo po świętach. Na szczęście są na tyle uniwersalne, że można upichcić z nich naprawdę smakowite dania. W jakich przekąskach najlepiej sprawdzą się resztki wędlin? Co zrobić z szynką, schabem, boczkiem czy kiełbasą?

Jeśli chodzi o kawałki mięsa, możesz dodać je do omleta, tarty lub domowej pizzy. Świetnie sprawdzą się również w makaronowych i ziemniaczanych zapiekankach z dodatkiem warzyw, serów oraz sosów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zmielić je w maszynce i dodać do takich przysmaków, jak pierogi, pyzy czy paszteciki.

Masz ochotę na tradycyjny obiad? Postaw na danie jednogarnkowe z ryżem i warzywami. Wolisz coś mniej standardowego? Idealnym pomysłem będzie przyrządzenie babki ziemniaczanej, frittaty lub wytrawnych babeczek. Warto również zdecydować się na faszerowane warzywa, np. paprykę i pieczarki, oraz gulasz lub krokiety, które możesz zabrać ze sobą do pracy.

Resztki ryb - co zrobić z karpia, pstrąga, dorsza czy łososia?

Po świętach zostały ci resztki ryb? Co zrobić z tych kilku kawałków, które zalegają ci w lodówce? Wbrew pozorom możliwości jest całe mnóstwo! Jedną z nich są rybne burgery, które umieścisz w sezamowej bułce. Wcześniej warto ją podpiec i posmarować keczupem oraz majonezem. Dodaj swoje ulubione warzywa i smaczna przekąska gotowa!

Ryby, podobnie jak wędliny, świetnie nadają się do wielu potraw. Możesz dodawać je do tart, zapiekanek, zup i sałatek, a nawet zrobić z nich pulpeciki lub pastę na kanapki. Poświąteczna ryba w cieście francuskim? Dlaczego nie! Jak widzisz, z resztek ze świąt można wyczarować naprawdę wykwintne i nietuzinkowe dania.

Co zrobić z kapustą po świętach?

Wigilijna kapusta to taki przysmak, który trudno wyobrazić sobie w innej formie niż tradycyjna. Okazuje się jednak, że stanowi ona ciekawą bazę do rozmaitych potraw. Co można zrobić z kapustą po świętach? Np. dodać ją do tarty i podawać z czerwonym barszczem.

Inną opcją na wykorzystanie kapusty jest zrobienie pasztecików z ciasta francuskiego. Receptura jest banalnie prosta, zwłaszcza jeśli zdecydujesz się na zakup gotowego produktu. Jeśli natomiast za nim przepadasz, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować paszteciki w klasycznej wersji.

Co zrobić z ciastami po świętach?

Zastanawiasz się, co zrobić z ciastami po świętach? Jeśli zostało ci kilka porcji babki, biszkoptów czy herbatników, możesz wyczarować z nich pyszne bajaderki. Przepis na ten deser jest niezwykle prosty - wystarczy połączyć kawałki z kilkoma składnikami, a następnie uformować z nich kulki i obtoczyć wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami lub polewą czekoladową.

Kawałki ciast, zwłaszcza biszkoptów, doskonale nadają się do deserów w pucharkach. Możesz ułożyć je na ich dnie i kolejno dokładać pozostałe elementy, np. bitą śmietanę, bakalie i owoce. Jeśli masz ochotę na coś bardziej niebanalnego, przyrządź roladę truflową - poza głównym składnikiem przyda ci się gorzka i mleczna czekolada, śmietanka 30 proc. oraz serek mascarpone.

Resztki świąteczne - co zrobić z warzywami, owocami i pieczywem?

Trudno jest znaleźć inne tak uniwersalne składniki, jak warzywa i owoce. Wykorzystuje się je niemal do wszystkiego - przystawek, wytrawnych dań, a także deserów i koktajli. Te ostatnie dają zdecydowanie najwięcej możliwości - w końcu można wrzucić do blendera niemal wszystko, co znajduje się pod ręką.

Warzywa podkreślają smak każdego dania: pizzy, zapiekanek, makaronów, sałatek oraz naleśników. Co więcej, można dodać je do zupy lub przyrządzić z nich surówkę do obiadu. Warto połączyć je z pozostałymi resztkami po świętach, włączając w to mięsa oraz ryby. Wrzucając je wszystkie na patelnię, z pewnością uda ci stworzyć pyszne i sycące danie jednogarnkowe.

Lekko podeschnięte, a nawet czerstwe pieczywo również można bez problemu wykorzystać i to nie tylko do przygotowania bułki tartej. Namoczone bułeczki dodaj do kotletów mielonych, a z pokrojonych w kostkę kromek chleba wyczaruj grzanki do sałatki lub zupy krem. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, spróbuj zrealizować przepis na ribollitę, czyli włoską zupę z czerstwym chlebem.

Jak wykorzystać resztki świąteczne? Co zrobić z mięsem, kapustą, ciastem czy pieczywem, które zostaną ci po trzydniowej uczcie? Na szczęście nie musisz ich wyrzucać. Wystarczy, że trochę zaryzykujesz i dasz się ponieść wyobraźni. Jeśli brakuje ci pomysłów, z pewnością znajdziesz je w naszym serwisie. Zapraszamy!

1. Tymbaliki z karpia

 Tymbaliki z karpia Zobacz przepis

Tymbaliki z karpia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kanapka ze schabem

 Kanapka ze schabem Zobacz przepis

Kanapka ze schabem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kotlety mielone z karpia

 Kotlety mielone z karpia Zobacz przepis

Kotlety mielone z karpia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pierogi z pieczonym karpiem

 Pierogi z pieczonym karpiem Zobacz przepis

Pierogi z pieczonym karpiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zupa rybno-warzywna

 Zupa rybno-warzywna Zobacz przepis

Zupa rybno-warzywna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Tarta z kapustą i grzybami

 Tarta z kapustą i grzybami Zobacz przepis

Tarta z kapustą i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Bajaderki

 Bajaderki Zobacz przepis

Bajaderki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Ciasto drożdżowe z owocami z wigilijnego kompotu

 Ciasto drożdżowe z owocami z wigilijnego kompotu Zobacz przepis

Ciasto drożdżowe z owocami z wigilijnego kompotu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ciasto z owocami z kompotu wigilijnego

 Ciasto z owocami z kompotu wigilijnego Zobacz przepis

Ciasto z owocami z kompotu wigilijnego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto przygotowane z przepisu Moje domowe jedzenie. oto link do przepisu; h...

Odsłon: 189

60 min
3
30 min
2
Sałatki Sałatka z surowych warzyw

Polecam bardzo smaczną ,zdrową i szybką sałatkę z warzyw surowych.

Odsłon: 353

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0