Jak zrobić dobre pierogi?

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem.

Fot. 123RF/Picsel

W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską.

Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz „zieloności".

Kolejne przepisy to już pierogi na słodko - nadziewane konfektem, czyli marmoladą lub owocami - nie gotowane, a pieczone. Innym rodzajem pierogów na słodko były „pierożki z konfektem bzowym". Co ciekawe, słodkie nadzienie zawijano w ciasto drożdżowe - a pierogi albo pieczono, albo smażono na oleju. Końcowy efekt przypominał zatem dzisiejsze pączki.

Wydany kilka lat później zbiór przepisów z Wielkiego Księstwa Litewskiego zdradza upodobanie naszych sąsiadów, a także współobywateli, do pierogów z serem. Pierwszym przepisem tym razem są pierogi bez farszu, zrobione z twarogu - czyli znane nam leniwe, które anonimowy kuchmistrz zalecał wysmażać na maśle.

Kolejne to już pierogi z farszem, spośród których wyróżnia się propozycja zawinięcia drożdżowego pieroga, nadzianego serem, w kapuściany liść. Po upieczeniu liść usuwano, a na powierzchni ciasta pokazywał się wyrzeźbiony wzór, całość przenikał zaś aromat pieczonej kapusty. A jak to wygląda dziś?

Jak zrobić ciasto na pierogi?

Współczesny przepis na ciasto do pierogów zawiera w sobie jedynie mąkę oraz wodę. Aby było naprawdę elastyczne, podczas wyrabiania warto użyć naprawdę gorącej wody. Wiele osób dodaje również niedużą ilość oleju lub roztopionego masła, poprawiając w ten sposób jego konsystencję oraz smak. Przygotowując pierogi z wilgotnym farszem, warto dodać do ciasta jajko - będzie wówczas nieco bardziej zwarte, a ryzyko wypłynięcia nadzienia podczas gotowania zostanie zminimalizowane.

Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę lub gości, dodaj do ciasta naturalne barwniki, np. kurkumę, szczyptę curry lub przecieru pomidorowego - pierogi nabiorą wyjątkowej barwy i niepowtarzalnego smaku.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

A co z farszem?

W przypadku farszu, jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Klasyczne pierogi ruskie lub z kapusta i z grzybami z pewnością zasmakują kulinarnym tradycjonalistom. Miłośnicy mięsa mogą przygotować nadzienie wykorzystując resztki z rosołu lub niedzielnej pieczeni. Smaki dzieciństwa przywołamy, serwując pierogi z owocami. Z kolei miłośnicy kuchennych eksperymentów z pewnością polubią te nadzienia z orientalnymi przyprawami, krewetkami lub rybami.

Jak mrozić pierogi?

Jeśli chcesz zamrozić pierogi, pamiętaj o dwóch kwestiach. To czy zamrozimy potrawę przed czy po ugotowaniu, jest już kwestią naszego gustu i tego jak wiele czasu będziemy chcieli poświęcić później na ich przygotowanie. Warto jednak pamiętać, aby pierogi mrozić etapami - najpierw luźno rozłożone na tacce, a dopiero później spakowane do woreczków. W ten sposób unikniemy ich sklejania się i rozrywania.

Pobierz aplikację smaker

Sprawdzone przepisy na pierogi

Chcesz przygotować perfekcyjne pierogi? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Wśród nich znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, wzorowane na recepturach babć oraz takie, które z pewnością podbiją serca wszystkich wielbicieli kuchennych eksperymentów. Który z nich wypróbujesz jako pierwszy?


1. Pierogi z łososiem i szafranem

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Pierogi z bobem i boczkiem

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Pierogi z farszem z białej kiełbasy

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Pierogi z mięsem mielonym

Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Pierogi z kaszą i twarogiem

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Pierogi gazdyni

Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Szpinakowe pierogi z kapustą

Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Pierogi po łemkowsku

Fot. Rena1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasteczka twarogowe

Ciasteczka twarogowe, bardzo szybkie w przygotowaniu, mała ilość składników.

Odsłon: 11725

30 min
15
Ciasta Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, z malinami i galaretką wiśniow...

Odsłon: 22

30 min
1

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3713

30 min
16

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

2
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4