Ewa_Gotuje

Jak zrobić domową mozzarellę? Wychodzi puszysta i kremowa jak z włoskiej Campani

Elastyczny, wilgotny, kremowy i przyjemny w smaku - taki jest właśnie włoski specjał, który bardzo często trafia do sałatki lub na pizzę, również w polskich kuchniach. Czy wiesz, jak zrobić domową mozzarellę? Przepis zawiera tylko kilka składników.

Jak zrobić domową mozzarellę - przepis | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Mozzarella to ser rodem z Włoch. Najczęściej zajadasz się nią, wcinając pyszną neapolitańską pizzą. Podpieczona mozzarella przyjemnie się ciągnie, a ta świeża - jest wilgotna i delikatna w smaku. Poznaj historię tego specjału i dowiedz się, jak zrobić domową mozzarellę. Przepis krok po kroku wyjaśni tajniki produkcji sera.

Sprawdź także: Mniej znana, ale równie smaczna jak mozzarella. Jakie właściwości ma burrata, co z niej zrobić?

Mozzarella - ser rodem z Włoch

Mozzarella to ser podpuszczkowy, z którego słynie południowa część Włoch, a dokładnie region Campania. To właśnie stamtąd pochodzi mozzarella di bufala campana - najbardziej ceniona jej odmiana, przyrządzana według tradycyjnych receptur. 

Pierwsze wzmianki mówią, że zbliżony do mozzarelli ser z mleka owczego wytwarzali Rzymianie już w połowie pierwszego wieku przed naszą erą. W XVI wieku zintensyfikowano hodowlę bawołów, co stało się przyczyną zmiany włoskiej receptury. Podobno, wraz ze zjednoczeniem Włoch w XIX wieku, w mieście Aversa (właśnie w regionie Campania na południu kraju), powstała słynna Taverna, czyli specjalny rynek hurtowy mozzarelli produkowanej już z mleka bawolego (mozzerella di bufala). 

Nazwa mozzarelli wywodzi się od włoskiego czasownika „mozzare”, który oznacza „odrywać”. Nawiązuje do techniki przygotowania sera, czyli charakterystycznego odrywania jego kawałków z większej masy i wyrabiania ich w dłoniach. Współcześnie włoski specjał przyrządzany jest zarówno z mleka bawolego, jak i krowiego. Drugi rodzaj ma łagodniejszy smak.

Jak zrobić domową mozzarellę - przepis

Choć znacznie prościej jest kupić gotowy ser w sklepie, to wielu italofilów chce wiedzieć, jak zrobić domową mozzarellę. Ser rodem z Włoch da się przygotować w swojej kuchni, jednak potrzeba do tego odpowiednich składników i nieco wprawy. Z każdą kolejną próbą przyrządzanie sera podpuszczkowego stanie się łatwiejsze. Dla tego naturalnego smaku i pewności użytych produktów, zdecydowanie warto. Oto lista niezbędnych produktów:

Składniki

  • 3,75 litra mleka 3,2% (pełnotłuste, niepasteryzowane lub lekko pasteryzowane),
  • 180 ml chłodnej wody (w dwóch szklankach - w pierwszej 120 ml, w drugiej 60 ml),
  • 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego,
  • 1/4 łyżeczki podpuszczki w płynie,
  • termometr kuchenny,
  • rękawiczki jednorazowe.

Jak zrobić domową mozzarellę? Przepis rozpocznij od przygotowania odpowiednich półproduktów. Do szklanki, w której jest 120 ml chłodnej wody, wsyp kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Do szklanki z 60 ml chłodnej wody wlej płynną podpuszczkę i również przemieszaj.

Mleko przelej do dużego garnka, następnie dodaj wodę z kwaskiem cytrynowym i dobrze wymieszaj silikonową łyżką czy szpatułką. Podgrzej płyn do 32 stopni Celsjusza i wlej wodę z podpuszczką. Mieszaj nieprzerwanie przez 30 sekund i szczelnie przykryj naczynie. Odstaw z ognia na 10-15 minut. Po tym czasie mleko z dodatkami powinno się ściąć. 

Pokrój zbitą masę w dużą kostkę i bardzo delikatnie przemieszaj w garnku. Przełóż ponownie na palnik i podgrzej całość do 43 stopni Celsjusza. Gdy osiągnie wymaganą temperaturę, wyłów ser łyżką cedzakową i przełóż na durszlak (ustawiony nad garnkiem). Delikatnie dociskaj ser do durszlaka, aby pozbyć się nadmiaru serwatki. Odcedzony płyn z powrotem przelej do garnka. 

Jak zrobić domową mozzarellę? | Fot. 123RF/Picsel

Serwatkę w naczyniu podgrzej do 85 stopni Celsjusza. Załóż rękawiczki jednorazowe i oderwij kawałek sera z durszlaka. Przełóż na łyżkę cedzakową i zanurz w gorącej już serwatce na 5-10 sekund. Chwyć mozzarellę w dłonie, rozciągnij i złóż ją na pół dwukrotnie, wyrabiając w ten sposób krótko w dłoniach.

Następnie przełóż na łyżkę cedzakową i ponownie zanurz w gorącej serwatce, po czym znowu wyrabiaj rękami do momentu, aż będzie gładki i elastyczny. Pamiętaj jednak, żeby robić to stosunkowo niedługo, bo inaczej ser stwardnieje. Uformuj kulę lub inny dowolny kształt i odstaw do wystudzenia. Potem zawiń szczelnie w folię spożywczą i włóż do lodówki.

Z czym podawać mozzarellę?

Włoski ser jest bardzo uniwersalnym składnikiem, który pasuje do wielu potraw. Z czym podawać mozzarellę, aby zachwycała swoim smakiem i konsystencją? Opcji jest naprawdę wiele, a to wszystko dlatego, że specjał z Italii sprzedawany jest w różnych formach. Ze względu na jego elastyczność i możliwość formowania, w sklepie kupisz małe i duże kule, ale też podłużne walce czy ozdobne warkocze. Samodzielnie również możesz w ten sposób przygotować ser.

Z czym podawać mozzarellę? Tę w postaci mniejszych kulek dodaj do sałatki czy połóż na tartę lub grzanki, aby przyjemnie się rozpuściła i ciągnęła przy każdym gryzie. Do pizzy czy sałatki Caprese użyj grubszych plastrów. Ser świetnie sprawdzi się także jako składnik lasagne (czy innych obiadowych zapiekanek i makaronów) lub zupy kremu z dojrzałych pomidorów. Mozzarellę możesz też zapiec na naleśnikach wypełnionych szpinakowym farszem lub użyć jako zagęszczacz sosu

1. Sałatka z mozzarellą

 Sałatka z mozzarellą Zobacz przepis

Sałatka z mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Mozzarella w panierce

 Mozzarella w panierce Zobacz przepis

Mozzarella w panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Jajecznica z mozzarellą

 Jajecznica z mozzarellą Zobacz przepis

Jajecznica z mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Mielone z mozzarellą

 Mielone z mozzarellą Zobacz przepis

Mielone z mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pierś z kurczaka z mozzarellą

 Pierś z kurczaka z mozzarellą Zobacz przepis

Pierś z kurczaka z mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Stromboli z mozzarellą

 Stromboli z mozzarellą Zobacz przepis

Stromboli z mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Zawijasy z mozzarellą

 Zawijasy z mozzarellą Zobacz przepis

Koreczki z mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Panzanella z mozzarellą

 Panzanella z mozzarellą Zobacz przepis

Panzanella z mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Cukinia zapiekana z mozzarellą

 Cukinia zapiekana z mozzarellą Zobacz przepis

Cukinia zapiekana z mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Sałatka z mozzarellą i żurawiną

 Sałatka z mozzarellą i żurawiną Zobacz przepis

Sałatka z mozzarellą i żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Kotleciki siekane z mozzarellą

 Kotleciki siekane z mozzarellą Zobacz przepis

Kotleciki siekane z mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Sałatka owocowa z mozzarellą

 Sałatka owocowa z mozzarellą Zobacz przepis

Sałatka owocowa z mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Pomidory z mozzarellą i sosem

 Pomidory z mozzarellą i sosem Zobacz przepis

Pomidory z mozzarellą i sosem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, allrecipes.com, comune.aversa.ce.it

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Odciąży organizm i złagodzi dolegliwości żołądkowe. Najlżejsza dieta dla żołądka »

Kilka chwil i gotowe. Biję na głowę inne pasty kanapkowe »

Mycie okien wodą z octem. Najlepszy sposób na czyste i nieparujące okna »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 668

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 207

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0