Spis treści:
Mozzarella to ser rodem z Włoch. Najczęściej zajadasz się nią, wcinając pyszną neapolitańską pizzą. Podpieczona mozzarella przyjemnie się ciągnie, a ta świeża - jest wilgotna i delikatna w smaku. Poznaj historię tego specjału i dowiedz się, jak zrobić domową mozzarellę. Przepis krok po kroku wyjaśni tajniki produkcji sera.
Mozzarella - ser rodem z Włoch
Mozzarella to ser podpuszczkowy, z którego słynie południowa część Włoch, a dokładnie region Campania. To właśnie stamtąd pochodzi mozzarella di bufala campana - najbardziej ceniona jej odmiana, przyrządzana według tradycyjnych receptur.
Pierwsze wzmianki mówią, że zbliżony do mozzarelli ser z mleka owczego wytwarzali Rzymianie już w połowie pierwszego wieku przed naszą erą. W XVI wieku zintensyfikowano hodowlę bawołów, co stało się przyczyną zmiany włoskiej receptury. Podobno, wraz ze zjednoczeniem Włoch w XIX wieku, w mieście Aversa (właśnie w regionie Campania na południu kraju), powstała słynna Taverna, czyli specjalny rynek hurtowy mozzarelli produkowanej już z mleka bawolego (mozzerella di bufala).
Nazwa mozzarelli wywodzi się od włoskiego czasownika „mozzare”, który oznacza „odrywać”. Nawiązuje do techniki przygotowania sera, czyli charakterystycznego odrywania jego kawałków z większej masy i wyrabiania ich w dłoniach. Współcześnie włoski specjał przyrządzany jest zarówno z mleka bawolego, jak i krowiego. Drugi rodzaj ma łagodniejszy smak.
Jak zrobić domową mozzarellę - przepis
Choć znacznie prościej jest kupić gotowy ser w sklepie, to wielu italofilów chce wiedzieć, jak zrobić domową mozzarellę. Ser rodem z Włoch da się przygotować w swojej kuchni, jednak potrzeba do tego odpowiednich składników i nieco wprawy. Z każdą kolejną próbą przyrządzanie sera podpuszczkowego stanie się łatwiejsze. Dla tego naturalnego smaku i pewności użytych produktów, zdecydowanie warto. Oto lista niezbędnych produktów:
Składniki
- 3,75 litra mleka 3,2% (pełnotłuste, niepasteryzowane lub lekko pasteryzowane),
- 180 ml chłodnej wody (w dwóch szklankach - w pierwszej 120 ml, w drugiej 60 ml),
- 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego,
- 1/4 łyżeczki podpuszczki w płynie,
- termometr kuchenny,
- rękawiczki jednorazowe.
Jak zrobić domową mozzarellę? Przepis rozpocznij od przygotowania odpowiednich półproduktów. Do szklanki, w której jest 120 ml chłodnej wody, wsyp kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Do szklanki z 60 ml chłodnej wody wlej płynną podpuszczkę i również przemieszaj.
Mleko przelej do dużego garnka, następnie dodaj wodę z kwaskiem cytrynowym i dobrze wymieszaj silikonową łyżką czy szpatułką. Podgrzej płyn do 32 stopni Celsjusza i wlej wodę z podpuszczką. Mieszaj nieprzerwanie przez 30 sekund i szczelnie przykryj naczynie. Odstaw z ognia na 10-15 minut. Po tym czasie mleko z dodatkami powinno się ściąć.
Pokrój zbitą masę w dużą kostkę i bardzo delikatnie przemieszaj w garnku. Przełóż ponownie na palnik i podgrzej całość do 43 stopni Celsjusza. Gdy osiągnie wymaganą temperaturę, wyłów ser łyżką cedzakową i przełóż na durszlak (ustawiony nad garnkiem). Delikatnie dociskaj ser do durszlaka, aby pozbyć się nadmiaru serwatki. Odcedzony płyn z powrotem przelej do garnka.
Jak zrobić domową mozzarellę? | Fot. 123RF/Picsel
Serwatkę w naczyniu podgrzej do 85 stopni Celsjusza. Załóż rękawiczki jednorazowe i oderwij kawałek sera z durszlaka. Przełóż na łyżkę cedzakową i zanurz w gorącej już serwatce na 5-10 sekund. Chwyć mozzarellę w dłonie, rozciągnij i złóż ją na pół dwukrotnie, wyrabiając w ten sposób krótko w dłoniach.
Następnie przełóż na łyżkę cedzakową i ponownie zanurz w gorącej serwatce, po czym znowu wyrabiaj rękami do momentu, aż będzie gładki i elastyczny. Pamiętaj jednak, żeby robić to stosunkowo niedługo, bo inaczej ser stwardnieje. Uformuj kulę lub inny dowolny kształt i odstaw do wystudzenia. Potem zawiń szczelnie w folię spożywczą i włóż do lodówki.
Z czym podawać mozzarellę?
Włoski ser jest bardzo uniwersalnym składnikiem, który pasuje do wielu potraw. Z czym podawać mozzarellę, aby zachwycała swoim smakiem i konsystencją? Opcji jest naprawdę wiele, a to wszystko dlatego, że specjał z Italii sprzedawany jest w różnych formach. Ze względu na jego elastyczność i możliwość formowania, w sklepie kupisz małe i duże kule, ale też podłużne walce czy ozdobne warkocze. Samodzielnie również możesz w ten sposób przygotować ser.
Z czym podawać mozzarellę? Tę w postaci mniejszych kulek dodaj do sałatki czy połóż na tartę lub grzanki, aby przyjemnie się rozpuściła i ciągnęła przy każdym gryzie. Do pizzy czy sałatki Caprese użyj grubszych plastrów. Ser świetnie sprawdzi się także jako składnik lasagne (czy innych obiadowych zapiekanek i makaronów) lub zupy kremu z dojrzałych pomidorów. Mozzarellę możesz też zapiec na naleśnikach wypełnionych szpinakowym farszem lub użyć jako zagęszczacz sosu.
1. Sałatka z mozzarellą
Zobacz przepisSałatka z mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Mozzarella w panierce
Zobacz przepisMozzarella w panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Jajecznica z mozzarellą
Zobacz przepisJajecznica z mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Mielone z mozzarellą
Zobacz przepisMielone z mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Pierś z kurczaka z mozzarellą
Zobacz przepisPierś z kurczaka z mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Stromboli z mozzarellą
Zobacz przepisStromboli z mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Zawijasy z mozzarellą
Zobacz przepisKoreczki z mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Panzanella z mozzarellą
Zobacz przepisPanzanella z mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Cukinia zapiekana z mozzarellą
Zobacz przepisCukinia zapiekana z mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Sałatka z mozzarellą i żurawiną
Zobacz przepisSałatka z mozzarellą i żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Kotleciki siekane z mozzarellą
Zobacz przepisKotleciki siekane z mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Sałatka owocowa z mozzarellą
Zobacz przepisSałatka owocowa z mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Pomidory z mozzarellą i sosem
Zobacz przepisPomidory z mozzarellą i sosem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl, allrecipes.com, comune.aversa.ce.it
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Odciąży organizm i złagodzi dolegliwości żołądkowe. Najlżejsza dieta dla żołądka »
Kilka chwil i gotowe. Biję na głowę inne pasty kanapkowe »
Mycie okien wodą z octem. Najlepszy sposób na czyste i nieparujące okna »