Spis treści:
Budyń zalicza się do najpyszniejszych domowych przekąsek - doskonale smakuje solo oraz z najróżniejszymi dodatkami. W zależności od użytych w nim składników można w prosty sposób wyczarować jego ciekawe warianty, w tym czekoladowy, śmietankowy, kokosowy, a nawet o smaku słonego karmelu. Z czego składa się budyń i jak zrobić jego domową wersję?
Sprawdź także: Co zrobić z rosołem, jeżeli masz go za dużo? Sprawdzone sposoby na resztki z rosołu
Z czego składa się budyń?
Budyń to popularny frykas zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Jest on nie tylko wyśmienitą przekąską, ale również składnikiem licznych deserów i słodkich dań. Z czego składa się budyń i jak można go wykorzystać?
Budyń to deser żelujący przyrządzany z zagęstników skrobiowych i mleka. Aby wyczarować jego domową wersję, najczęściej używa się mąki ziemniaczanej lub tapioki. W zależności od efektu, na którym ci zależy, domowy budyń wzbogaca się również o sok owocowy, cukier lub świeże owoce. W składzie produktów dostępnych na półkach sklepowych, oprócz syropu glukozowo-fruktozowego, można znaleźć mnóstwo polepszaczy smaku, konserwantów oraz zbędnych barwników. Wyjściem z tej sytuacji jest przygotowanie własnej domowej wersji.
Do czego można wykorzystać gotowy budyń? Przekąska ta świetnie sprawdzi się jako nadzienie do naleśników i ciastek, a także komponent tortów, serników, karpatek, ptysiów i kruchych ciast. Domowy budyń może również z powodzeniem zastąpić masę do ciasteczek, a nawet wypieków typu wuzetki.
Jak zrobić domowy budyń?
Jak zrobić domowy budyń, aby cieszyć się pysznym smakiem, a przy tym nie namęczyć się podczas gotowania? Przysmak przyrządzany w zaciszu własnej kuchni nie jest zbyt skomplikowany, dzięki czemu poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Do jego wyczarowania potrzebujesz tylko kilku podstawowych produktów, które prawdopodobnie znajdziesz w swojej szafce. Jak zabrać się za to krok po kroku?
Budyń czekoladowy
Budyń czekoladowy to jeden z najprostszych możliwych wariantów. Do jego wykonania potrzebujesz mleka, cukru, jajek, kakao, skrobi ziemniaczanej oraz dobrej jakości czekolady. Wlej mleko do garnka i doprowadź je do wrzenia. Dodaj pokruszoną czekoladę, kakao i cukier, mieszając wszystko, aż do złączenia się składników. W osobnej misce połącz cukier, skrobię ziemniaczaną i dwa żółtka, a następnie roztrzep wszystkie elementy. Połącz mikstury z obu naczyń i poczekaj, aż zgęstnieją. Gotowy domowy budyń przelej do pucharków i udekoruj wiórkami kokosowymi lub piankami.
Budyń śmietankowy
Jesteś fanem delikatnych smaków? W takim razie budyń śmietankowy to wyśmienita opcja dla ciebie! Przekąska ta powstaje w ekspresowym tempie i stanowi świetną bazę do wielu ciast i wypieków. Do podania tej wersji smakowej potrzebujesz mleka, jajek, cukru waniliowego, skrobi ziemniaczanej oraz masła. Umieść żółtka w rondelku z dodatkiem masła, cukru waniliowego i szklanki mleka. Podgrzewaj wszystkie komponenty, dokładnie je mieszając, a następnie delikatnie je zblenduj. Ostatnim etapem jest zagotowanie mikstury i dolanie mleka ze skrobią. Po ostygnięciu możesz zaserwować przysmak ze świeżymi owocami.
Budyń waniliowy
Jeśli nie jesteś fanem śmietankowych deserów, możesz przyrządzić budyń waniliowy. Przygotowuje się go w podobny sposób, co powyższą wersję. Sekretem waniliowego smaku jest dodanie aromatu waniliowego lub podgotowanie laski wanilii w mleku. W tym wariancie, zamiast cukru, możesz użyć prawdziwego cukru z wanilią, który jeszcze bardziej podbije oczekiwany aromat. Waniliowy frykas wyśmienicie pasuje jako wypełnienie do naleśników - zarówno wersji śniadaniowej, jak i obiadowej.
Budyń karmelowy
Budyń karmelowy to doskonały wybór na wiosenny deser. Do jego wykonania wystarczy mleko, cukier oraz mąka pszenna i ziemniaczana. Wymieszaj obie mąki i zagotuj mleko. Na patelni rozpuść cukier i smaż, aż do otrzymania brązowego karmelu. Dolej go do gorącego mleka i chwilę gotuj, a następnie dołóż nieco mleka z mąką. Poczekaj do zgęstnienia budyniu i przelej go do pucharków. Idealną dekoracją dla deseru będą prażone płatki migdałowe.
Budyń kokosowy
Budyń kokosowy sprawdzi się jako baza do słodkich potraw ze świeżymi i mrożonymi owocami. Jego wykonanie jest bajecznie proste i wymaga użycia kilku łatwo dostępnych produktów, tj. mleka kokosowego, cukru, mąki ziemniaczanej, esencji waniliowej, masła oraz wiórków kokosowych. Wlej mleko do garnuszka wraz z cukrem i doprowadź oba składniki do wrzenia. W innym naczyniu połącz mąkę i mleko. Na końcu należy zmieszać zawartość obydwu naczyń, ponownie doprowadzić je do wrzenia, a następnie ostudzić. Jeżeli lubisz bardzo gęste konsystencje, dobrą praktyką jest dosypanie sowitej ilości płatków lub wiórków kokosowych. Jakie musy podkreślą delikatny smak kokosa? Postaw na orzeźwiające połączenia, w tym maliny, wiśnie, jagody, borówki oraz limonkę - nie bój się eksperymentować!
Budyń bezglutenowy
Bezglutenowa wersja deseru dedykowana jest osobom cierpiącym na nietolerancję białek zawartych w pszenicy. Najważniejszą zasadą podczas przygotowywania budyniu bezglutenowego jest ograniczenie się do skrobi ziemniaczanej. Niektórzy korzystają również z połączenia skrobi z mąką kukurydzianą. Innym, równie skutecznym rozwiązaniem jest wykorzystanie mieszanki mleka (krowiego lub roślinnego), cukru/ksylitolu/erytrytolu, tapioki, mąki kukurydzianej i ziemniaczanej oraz ekstraktu z wanilii. Klasyczny smak budyniu bezglutenowego można podkreślić finezyjnymi składnikami, w tym świeżymi i suszonymi owocami, polewą z mlecznej czekolady, adwokatem, syropem daktylowym, karmelem, bitą śmietaną, bakaliami oraz listkami świeżej mięty.
Budyń bez jajek
Klasyczny budyń nie wymaga użycia jajek, jednak wiele receptur wykorzystuje żółtka, które pozwalają na scalenie użytych produktów oraz osiągnięcie idealnie kremowej konsystencji. Budyń bez jajek wyczarujesz z mąki ziemniaczanej, cukru waniliowego, cukru trzcinowego, mleka, masła oraz mięty. Realizację przepisu rozpocznij od wymieszania mąki z mlekiem, które zagotujesz razem z cukrem i masłem. Gdy mikstura zacznie się gotować, dosyp do niej dodatkową porcję mąki ziemniaczanej. Pamiętaj o mieszaniu budyniu, aby ten nie przywarł do naczynia. Rozlej przekąskę do salaterek lub pucharków i udekoruj miętą.
Wypróbuj więcej sprawdzonych przepisów na domowy budyń:
1. Domowy czekoladowy budyń
Zobacz przepisDomowy czekoladowy budyń / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Domowy budyń waniliowy
Zobacz przepisDomowy budyń o smaku waniliowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Domowy kokosowy budyń
Zobacz przepisDomowy kokosowy budyń / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Domowy budyń śmietankowy
Zobacz przepisDomowy budyń śmietankowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Budyń waniliowy z gruszką
Zobacz przepisDomowy budyń waniliowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Domowy budyń czekoladowy
Zobacz przepisDomowy budyń czekoladowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Bezglutenowy budyń waniliowy
Zobacz przepisDomowy bezglutenowy budyń / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Domowy budyń wiśniowy
Zobacz przepisDomowy budyń wiśniowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Budyń czekoladowo-kawowy
Zobacz przepisBudyń czekoladowo-kawowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Na tym oleju lepiej nie smażyć. Ma prozdrowotne zastosowanie poza kuchnią »
Jak uratować twardą wątróbkę? Tylko te sposoby działają »
Takiego smalcu nie jedliście. Wymieniamy składniki i jest przepysznie »